kertészkedés

Te is azok közé tartozol, akik saját kertre vágynak, de lakásban élnek? Az erkélyen is termeszthetsz saját zöldségeket. Csak tudnod kell, hogyan. Tippeket adunk arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelni, ha zöldséget termesztesz az erkélyen.

Zöldségtermesztés az erkélyen

Szeretnél egy kis kertet kialakítani az erkélyeden, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Vegyük végig együtt lépésről lépésre, hogyan alakíthatsz ki zöldségeskertet az erkélyen.

kertészkedés

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: vaivirga

Tervezés

Mekkora az erkélyed vagy teraszod? Ezenkívül mennyi helyet foglalhat el a kert? Kezdetben érdemes megtervezni, hogy hol mindenhol lehet zöldségágyás. Az egy dolog, hogy van hely számukra, de olyan helyet is kell találnod, amelyhez könnyen hozzáférhetsz.

A legjobb, ha az ágyásokat az erkély vagy a terasz olyan részére helyezed, ahol megfelelő fényviszonyok uralkodnak, és ahol könnyen öntözhetők vagy trágyázhatók.

Elhelyezés

Ha már tudod, hogy mekkora helyet engedhetsz meg magadnak a zöldségtermesztéshez, a következő megoldandó kérdés a cserepek száma és mérete. A kültéri edények ma már a legkülönfélébb formákban, méretekben és anyagokban kaphatók.

A termesztők általában klasszikus terrakotta- vagy műanyag edényekben, vagy úgymond faágyásokban szoktak termeszteni. Egyre népszerűbb azonban az újrahasznosított edényekben történő zöldségtermesztés is. Ha valami különlegesre vágysz, innovatív függő kaspókat is használhatsz például a fűszernövények termesztésére.

Napfény

A paradicsom az egyik leggyakrabban termesztett zöldség az erkélyeken. Termesztésük során ügyelni kell arra, hogy sok napfényt kapjanak. Árnyékban nem fejlődnének jól, és nem lenne bő termésük. Ez a paprikára is érvényes.

Saláta, rukkola és spenót termesztéséhez csak 3-4 óra fényre van szükség. Ha gyógynövényeket szeretnél termeszteni, akkor olyan helyre is teheted őket, ahol nem kapnak annyi napfényt. Általában azonban ajánlatos olyan helyet keresni minden növény számára, ahol egész nap világos van.

Megfelelő talaj

A jó talajminőség szintén elengedhetetlen az egészséges zöldségek gazdag terméséhez. Attól függően, hogy mit szeretnél termeszteni, a megfelelő talajt is ki kell választanod. Kezdetben a legjobb, ha jó minőségű komposztot vagy szerves trágyát, például szárított trágyát vagy csirkeürüléket használsz.

Erkély tájolása

Ha az erkélyed nyugati fekvésű, akkor a legmegfelelőbb termesztési körülményekkel rendelkezel. Természetesen más erkélyek is alkalmasak a zöldségtermesztésre, de például a déli fekvésű erkély inkább a sok napot és hőséget tűrő zöldségek és növények termesztésére alkalmas.

Termesztés

A balkonon történő zöldségtermesztés nagyobb kihívásnak tűnhet, mint az üvegházi termesztés, de ez valójában nem nagy alkímia. Kisebb helyen is könnyedén termeszthetsz paradicsomot, paprikát, chilit, retket és különféle saláta- és fűszernövényeket. Ha gyümölcsöt is szeretnél kipróbálni, válaszd az epret és az áfonyát.

kertészkedés

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: TG23

Hogyan kell ültetni az erkélyen

A folyamat egyszerű. Számos palántát, magot és a szükséges műtrágyát megvásárolhatod a boltokban, de online áruházakban is. Az egyes zöldségeket ideális esetben az utasításoknak megfelelően és az ültetésre alkalmas időpontban ültesd el.

TIPP: Április és május általában a legjobb hónapok a leveles zöldségek, például a rukkola és a galambbegy ültetésére. Májusban cukkinit, sütőtököt, uborkát és kisebb gyümölcsöket is kiültethetsz már.

Ezután a növényeknek már csak elegendő napfényt és nedvességet kell biztosítani. A forró nyári napokon naponta öntözd meg a növényeket, lehetőleg kora reggel vagy este, amikor már nem süt a nap.

Képek forrása: Shutterstock.com / Szerző: vaivirga; Shutterstock.com / Szerző: TG23

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.