zöldhulladék

Egy átlagos ember arra gondol a szó hallatán, hogy a zöldhulladék az, amit nem lehet a kukába dobni, és természetesen, ha valami zöld, akkor az biztos, hogy valami környezetvédelmi dolog.

De mi is pontosan a zöldhulladék, és ha nem lehet a kukába dobni, akkor hogyan tudunk megszabadulni tőle? És mi köze van ennek az egésznek a környezetvédelemhez?

Ezekre a kérdésekre válaszol a továbbiakban Korfanti Gábor a Zöldel – Zöldhulladék elszállítás tulajdonosa.

Mi számít zöldhulladéknak?

Zöldhulladék keletkezhet akkor is, ha nem házban, hanem lakásban élünk. Ilyen például a faágak, falevelek, fanyesedék, vagy a fűkaszálás után ottmaradt fűkaszálék, a kiszedett gyomnövények, virágok. Az illegálisan lerakott szemét harmada zöldhulladék.

Mindegy, hogy a házunk kertjében, vagy a lakásunkat magába foglaló társasház előtt és mögötti részen, keletkeznek ezek a hulladékok, érdemes tudnunk, hogy hogyan tudunk megszabadulni tőlük.

Hogyan szabadulhatunk meg a zöldhulladéktól?

Régebben elégették (és még most is van, ahol ezt teszik, jellemzően vidéken), ez nem túl környezetbarát megoldás, Budapesten ráadásul tilos is. 2021.01.01-től Országosan tilos lesz kerti hulladékot égetni!

Tehát maradjunk a szabályos, és környezetkímélőbb megoldásoknál:

1. Zöldhulladék gyűjtő zsák

Kismennyiségű zöldhulladékot zsákba tehetjük, mint a kommunális hulladékot, és kitesszük a kukásautónak. Csak az a nem mindegy, hogy milyen zsákba tesszük. Mert ez nem a szokásos, bárhol kapható, bármilyen szemeteszsák, hanem kimondottan erre a célra készült.

Budapesten ez az FKF zöldhulladék zsák. Szezonálisan március végétől őszig, rendszeresen viszik el a kihelyezett zsákokat. És csak ezeket a zsákot viszik el zöldhulladékkal. Minden más lomtalanításnak minősül, és ott marad, ahová letetted.

Vidéken is adnak zsákot, általában az önkormányzatnál, és a szerződéses szállítócég pedig felismeri, elviszi és kész. A zsák ára magába foglalhatja az elszállítást, de van, ahol ezért külön fizetni kell.

Ez a megoldás már kevésbé terheli környezetet, mivel a zsák biológailag lebomló anyagból készült, bár a hulladék szállítás is terheli a környezetet, de már nem annyira, mint az égetés, hiszen ezesetben a hulladék újrahasznosításra kerül.

2. Zöldhulladék lerakóba történő szállítás

Lehet, hogy a zöldhulladékunk mennyisége nem annyira kicsi, hogy apránként bezsákoljuk. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy saját kezűleg beszállítsuk a keletkezett hulladékot a legközelebbi hulladéklerakóba. Ha viszont nem rendelkezünk teherautóval, vagy utánfutóval, hogy ezt megtegyük, akkor konténerre lesz szükség vagy zöldhulladék elszállítás szolgáltatást végző vállalkozásra.

3. Zöldhulladék konténer

Zöldhulladék konténert ezzel foglalkozó cégtől tudunk rendelni, érdemes alaposan tájékozódnak, az árak mutathatnak eltéréseket. A konténeres szállítás is terheli a környezetet, de már nem annyira, mint az égetés, hiszen ezesetben a hulladék újrahasznosításra kerül.

4. Aprítás

A faágakat aprítógéppel le lehet ledarálni, és újra fel tudjuk használni a kertben. Ez ugyan csak részleges megoldást jelent, de máris tettünk egy lépést a költségcsökkentés és a környezetvédelem felé.

5. Komposztálás

Ami viszont valóban környezetbarát módszer, az a komposztálás. Amikor a hulladék nem kerül ki a kertünkből, nem kell zsákot használnunk, nem kell szállítással bajlódnunk, így ezek nem jelentenek környezeti terhelés.

Tehát összegezve, a zöldhulladéktól (faágak, falevelek, fanyesedék, vagy a fűkaszálás után ottmaradt fűkaszálék, a kiszedett gyomnövények, virágok) az alábbi módon tudunk megszabadulni:

  • zöldhulladék gyűjtőzsák
  • hulladékudvarba szállítás
  • konténer rendelése
  • faága aprítás (részleges megoldás, de a zöldhulladék zsákkal együtt már működhet)
  • komposztálás

A komposztálás a leginkább környezetkímélő megoldás, ezért ezt a témát fogjuk legközelebb bővebben kifejteni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.