záporvirág

A záporvirág (Gazania rigens) Dél-Afrikában őshonos évelő növény, hazánkban azonban egynyári dísznövényként tartható, mivel a telet nem bírja. Igen látványos virág, sokféle színváltozata létezik.

15-30 cm magasra nő, virágait nyár elejétől ősz végéig hozza. A záporvirágot sokan napvirágnak is nevezik, ennek oka, hogy a virágai csak napfény hatására nyílnak ki.

A záporvirág gondozása

Igényli a meleget és a fényt, ezért az ideális hely számára a kert egy napos, világos szeglete, vagy egy napsütötte balkon. Sziklakertbe, virágágyásba és balkonládába ültetve is szép látványt nyújt.

Átlagos vagy homokos, tápanyagban gazdag talajba ültetve érzi magát legjobban. A száraz időszakokat átmenetileg átvészeli, de a legjobb, ha gondoskodunk róla, hogy földje mindig kissé nyirkos legyen. Ne öntözzük túl!

További virágzásra ösztönözhetjük, ha az elszáradt virágokat leszedegetjük róla. A pajzstetvek és a lisztharmat időnként károsíthatják. Szaporítani nyár végén szárdugványozással, valamint magról lehet.

A záporvirág szaporítása magról

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A záporvirágot magról szaporíthatjuk a legegyszerűbben. A magvetéshez boltban vásároljunk magot, mert ha a hibridekről gyűjtött magokat vetjük el, akkor az eredetitől eltérően fog kinézni a saját nevelésű növényünk.

A palántákat 18-22 fokos hőmérsékletű helyiségben neveljük elő februártól áprilisig. A magvetéstől számítva 6-8 hét alatt lesznek kiültethetők a palánták, így a vetést az ültetés előtt kb. ennyi idővel érdemes elvégezni.

A palántanevelő tálcát vagy virágcserepet töltsük meg földdel és a föld felszínét nedvesítsük meg, a föld legyen nedves, de ne álljon a vízben.

Szórjuk a földre a magokat, kissé nyomkodjuk őket a föld felszínéhez, takarni nem szükséges. A meleg, párás környezetet átlátszó fóliával vagy üveglappal tudjuk biztosítani. Világos, de nem tűző napos helyre tegyük a cserepeket illetve a palántanevelő tálcát.

A csírázás alatt is fontos a mérsékelten nedves környezet. Ideális környezetben, pár hét múlva előbújnak a fiatal növények, ekkor helyezzük át őket világosabb helyre.

Április közepétől szoktassuk a palántákat a kinti környezethez, de csak a fagyok elmúltával, május közepétől ültessük ki őket. Napos, világos helyet keressünk számukra, az ültetés során 15-20 cm-es tőtávolságot tartsunk közöttük.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.