pozsgások

Az otthont díszítik a kultúrnövények, amelyekhez gondozásuk évei alatt az ember ragaszkodni kezd. Ezzel nincs is gond, ha csak csupa felnőtt él a növényekkel. Jobbára feldobják a lakások hangulatát, színt visznek a világunkba. De mi történik, ha bővül a család, vagy csak látogatóba érkezik egy rokon gyermek? Ami a felnőttek számára veszélytelen, az a kicsi babáknak akár életveszélyes is lehet.

Milyen méreganyagokat tartalmazhatnak a növények?

Nagyon nehéz meghatározni, hogy pontosan mit ért a tudomány mérgező növények alatt. Ami az egyik nézőpontból méreg, másik oldalról orvosság, esetleg fűszer. Inkább a dózis alapján lenne jobb megállapítani, milyen nagy károsodást okoz az emberi szervezetben. A medián halálos adag egy olyan szakkifejezés, amely azt adja meg, hogy egy testidegen anyag mekkora mennyiségben okozza a legnagyobb kárt. Hat csoportot lehet elkülöníteni:

 • Kis mennyiségben is rendkívül mérgező;
 • Késhegynyi mennyiségben igen mérgező;
 • Diónyi mennyiségben mérsékelten mérgező;
 • Vizespoharas mennyiségben enyhén mérgező;
 • Mondhatni viszonylag nem mérgező;
 • Gyakorlatilag ártalmatlan anyag.

Gyermekek természete

Ha még csak enyhén mérgező is a növény, miért tekinthető rettenetesen veszélyesnek, ha kisgyermek van a háznál? Mert amint elindulnak kúszva-mászva világot felfedezni, gyakran nem csak a látványon és tapintáson keresztül ismerkednek a környezetükkel. Mindent a szájukba vesznek, akképpen is barátkoznak a körülöttük lévő közeggel.

Ha szobanövény akad az útjukba és nem áll résen egy felnőtt, az sem lesz kivétel. A növények megkóstolásával könnyen baj lehet, enyhébb vagy súlyosabb mérgezésbe is belefuthatunk. Ugyan van az a magasság, ahol elvileg nem érhetik el a szobanövényt, de még akkor is mód eshet arra, hogy a növényi részek kézközelbe kerüljenek.

Nevesebb alkalmakra, vagy épp tavaszi szezonban nagyon gyakran csábulunk el arra, hogy például az Aldi akciós újság által reklámozott kerti ajánlatokat kihasználjuk. Ha nem vagyunk elég szemfülesek, higgyük el, a gyermek az lesz.

kerti virágok

Kép forrása: Pixabay.com

Mely gyakoribb növények okozhatnak panaszokat?

 • Buzogányvirág: csodás zöldes leveleivel éke lehet a lakásnak. De kicsi gyerek szájába vagy torokába kerülve irritálja a nyálkahártyát. Maró, égő érzést követően nyelési panaszok léphetnek fel.
 • Ciklámen: a csinos, élénk színeivel igazi reklám a kicsik számára. A megcsócsálást követően hányás, hasmenés, légzési nehézség léphet fel.
 • Kroton (csodacserje): különböző fajtái többféle színben és méretben pompázhatnak. Levelei és szára is tartalmaz elegendő méreganyagot ahhoz, hogy az emésztőrendszerbe jutva hányást, hasmenést okozzon, a bőrre kerülve pedig viszkető vörös kiütéseket szerezzen a baba.
 • Filodendron (könnyezőpálma): azt a benyomást kelti, hogy a gyerkőc egy csodás erdő közepén ül. Árnyékot ad, legyezőszerűen eltakarja a környezetet. A légzőgyökereiben található anyag, ha bekerül a szervezetbe gyulladást okoz a torokban.
 • Leander: eredetileg egy mediterrán, szabadtéri növény, ami a magyar telet nem élné túl. Behozzuk a kertből a fedett teraszokra, előszobákba, ami fogyasztva veszély forrása. Minden része mérgező lehet gyermeknek és felnőttnek egyaránt.
 • Szobafikusz: tőle távol kell tartani a kicsiket, mert mint a fentebbi növények többsége, ez is emésztőrendszeri bajok okozója lehet.

Amennyiben megtörténik a baj, azonnal intézkedjünk. Ha bőrirritáció lép fel, miután végigtapogatja a gyermek a szobanövényt, bő vízzel mossuk le az érintkezési felületet. Nem érdemes rá semmilyen krémet kenni.

Ha evett a gyermek a növényből, (a tünetek megjelenését követően) azonnal forduljunk orvoshoz. A nagyobb baj orvosi segítséget igényel, ahol szakszerű ellátást követően megfelelő krémekkel és gyógyszerekkel küldik haza a családot.

Figyelmesen megválasztott szobanövények nem okozhatnak nagy kárt a család legkisebb tagjának. Körültekintéssel, szakértői segítség igénybevételével a jövőbeli balesetek is elkerülhetők.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.