kerti verbéna

A vasfű vagy verbéna (Verbena) nemzetségbe, több mint 200 egynyári és évelő növényfajt sorolunk. A legtöbb faj Amerika trópusi-szubtrópusi területein él, hazánkban a közönséges vasfű (Verbena officinalis) őshonos.

Az üzletek kínálatában leggyakrabban a kerti vasfűvel (Verbena x hybrida; Verbena hortensis) találkozhatunk, melyet több verbéna faj keresztezésével hoztak létre. A kerti verbénán túl más vasfű fajokat is vásárolhatunk dísznövényként, a továbbiakban ezeket is részletesen bemutatjuk.

A kerti verbéna gondozása

kerti verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) vagy ahogy még nevezik, vasfű igen népszerű egynyári növény. Vidám színeivel szép dísze a kertnek, ráadásul nemcsak a virágágyásokban, de szegélynövényként is látványos.

Virágzása sokáig tart. Ha az elszáradt virágokat mindig leszedegetjük róla, akár májustól szeptemberig megörvendeztet minket szépségével. A kerti verbénának sok fényre és melegre van szüksége, ezért számára a legjobb hely az, ahol bőven éri napfény és a talaj jó vízelvezetésű.

Növekedési fázisában rendszeresen locsoljuk, de ne öntözzük túl, mert ekkor hajlamossá válik a betegségekre. A verbénát nem feltétlenül szükséges tápoldatozni, de ezzel még inkább virágzásra ösztönözhetjük.

A kerti verbéna szaporítása

Szaporítani lehet magról és dugványozással is, de palántaként is megvásárolható. A palántákat februárban kezdjük el nevelni beltérben, majd akkor vigyük ki őket a szabadba, mikor fagyoktól már nem kell tartani. Egymástól 25 cm-es távolságra ültessük el őket.

A szaporító ládába lazább szerkezetű földet tegyünk, ebbe vessük el a magokat. Éppen csak egy vékony réteg földet szórjunk rájuk. Locsoljuk meg, a későbbiekben se hagyjuk kiszáradni a földjüket.

Néhány hét múlva a növényeket ültessük külön cserepekbe, majd májusban, mikor fagy már nem várható, ültessük ki őket a szabadba.

Az ernyős verbéna gondozása

ernyős verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) a vasfűfélék családjába tartozó, egynyári növény. Magasabbra nő és kinézete is más, mint a kerti verbénáé. A modern stílusú kertekbe is illik, virágait pedig kifejezetten kedvelik a pillangók.

Virágai hangsúlyosak, mellettük keskeny, sötétzöld levelei szinte észrevétlenek. Lila virágai nyáron és ősz elején bontanak szirmot.

Mivel légies hatást kelt, célszerű nagyobb tömegben, összefüggő foltban ültetni. Napos, világos vagy félárnyékos helyet keressünk neki, ahol a talaj tápanyagban bővelkedik és jó vízelvezetésű. Rendszeres locsolást igényel a szép fejlődéshez.

A nagyobb fagyok kárt tesznek benne, enyhébb teleken takarással átteleltethető. Elszórt magjairól gyakran kihajt, szaporítani magról a legkönnyebb. Ezeket májusban vessük el szabadföldbe. Betegségek és kártevők szempontjából nem érzékeny növény, de néha a lisztharmat megtámadja.

A csüngő verbéna gondozása

csüngő verbéna

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’) nagyon mutatós növény. A verbénáknak az a változata, amit balkonládába és ámpolnába is ültethetünk. Csüngő hajtásain májustól kora őszig láthatjuk illatos virágait.

Sokféle színben létezik, a sárga kivételével szinte a szivárvány színeinek szinte teljes palettáját lefedi. Gondozása egyszerű, helyezzük világos vagy tűző napos helyre, mivel sok fényt igényel.

Ültetéséhez a balkonnövények számára összeállított földkeverék a legjobb. Közepes vízigényű, ezért rendszeresen, de mértékkel locsoljuk.

A lila verbéna gondozása

lila verbéna

Kép forrása: Pixabay.com

A lila verbéna vagy kékvirágú vasfű (Verbena rigida) egynyári növény, mely nyár közepétől egészen őszig virágzik. Kb. fél méteres magasságig nő, bokros növekedésű, ugyanakkor légies hatású növény.

Levelei keskenyek, hosszúak, szárai végén találhatók virágai, melyek vonzzák a pillangókat. Akár utak mellé is ültethető szegélynövényként.

Nem túl igényes növény, de a lisztharmat, a tetvek és a csigák gyakran tesznek kárt benne. Ültetési helyéül napos helyet válasszunk. Az átmeneti szárazságot átvészeli, de rendszeres öntözést igényel.

Magról és dugvánnyal is szaporítható. A magokat február-március körül vessük el, de a palántákat csak a fagyok elmúltával ültessük ki a szabadba.

A kék verbéna gondozása

kék verbéna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrew Cannizzaro / Licence: CC BY 2.0

A kék verbéna vagy amerikai verbéna (Verbena hastata) a vasfűfélék családjába tartozik, évelő, Észak-Amerikából származó növény.

Kék, kékeslila virágait nyáron hozza. Magasabb termetű faj, mely a vadvirágos, természetes hatású kertekben mutat a legjobban. Levelei nagyok, hosszúak, hegyesen végződők, szélük fűrészes.

A kék verbéna sem igényel túl sok gondoskodást, jól tűri a szárazságot is. Napos, világos helyre ültessük a kertben, ahol a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezik és bőven tartalmaz tápanyagokat.

Tűri a szárazságot, de igazán akkor lesz szép, ha rendszeresen, mértékkel locsoljuk. Magról szaporítható. Kora tavasszal beltérben vessük el magjait, majd a palántákat a fagyok elmúltával ültessük ki a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Flickr / Szerző: Andrew Cannizzaro / Licence: CC BY 2.0

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.