varjúháj

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába tartozó növénynemzetség, benne több mint 500 különféle fajjal. Ausztrálián és az Antarktiszon kívül az egész világon megtalálhatók ezek az ellenálló, változatos megjelenésű pozsgás növények.

Sziklakerteknek, kőedényeknek nagyon szép díszei lehetnek, akár talajtakaróként is ültethetjük őket. Mivel a varjúhájfajok megjelenése igen sokféle, többet is összeválogathatunk belőlük, társításukkal látványos összeültetést hozhatunk létre, kövirózsával is kombinálhatjuk őket.

Tartalomjegyzék Elrejt

Az októberi varjúháj (Sedum sieboldii) gondozása

októberi varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

Az októberi varjúháj vagy októberke (Sedum sieboldii) alacsony termetű, terülő növekedésű évelő dísznövény. Díszítőértékét kerek, húsos levelei, valamint csillag formájú, rózsaszín virágai adják.

Levelei szürkés-zöldek, ősszel elszíneződnek. Virágai szeptember végén, október elején nyílnak. Kőedénybe és sziklakertekbe ültetve igazán látványos dísze lehet a kertnek.

Nevelése könnyű, rendkívül igénytelen dísznövény, amely jól bírja a szárazságot. Világos vagy napos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, tápanyagban szegény talajban is jól fejlődik.

Betegségekre és kártevőkre nem fogékony, csak a téli csapadék árthat neki, a hideget jól bírja. Dugványozással és tőosztással szaporítható.

A csüngő varjúháj (Sedum morganianum) gondozása

csüngő varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Delso

A csüngő varjúháj (Sedum morganianum) a varjúhájfélék családjába tartozó növény, melynek őshazája Mexikó. Tűző napos, világos helyen neveljük, nyáron kitehetjük a szabadba is, meleg, védett helyre.

Télen kb. 10-15 fokos helyiségben tartsuk. Nagyon világos helyen a szobahőmérsékletet is tűri, de hosszútávon ez nem ideális számára.

Télen ritkán öntözzük, nyáron is csak mértékkel. Nyáron havonta egyszer kaktusz tápoldatot adjunk neki. Ha túl sok tápanyagot kap, alakja és színe is megváltozik, ezért ne vigyük túlzásba a tápoldatozást. Ha szükséges átültetni, akkor kaktusz-ültetőközegbe ültessük át.

Levél-vagy hajtásdugvánnyal, illetve egy-egy levélről szaporíthatjuk. Dugványozás előtt pár napig hagyjuk száradni a vágási felületet.

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) gondozása

kövi varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0

A kövi varjúháj (Sedum rupestre) alacsony termetű, évelő, örökzöld növény. Növekedése során tömött párnát alkot, kitűnő sziklakerti növény.

Pozsgás növény, így levélzete a víz megtartásához, a kevés párologtatáshoz alkalmazkodott.

Húsos, tű formájú levelei télen is megmaradnak, bordós színárnyalatúra színeződnek. Nyár elején hozza sárga virágait, de legfőbb díszét levélzete jelenti.

Könnyen nevelhető, igénytelen dísznövény, napos, világos vagy félárnyékos helyen is szépen fejlődik.

Lazább szerkezetű, kavicsos, tápanyagban szegény talajba is ültethetjük. Fontos, hogy a földje jó vízáteresztő képességű legyen, mert a pangó víz hatására a gyökerei elrothadnak.

Öntözni nem szükséges, elég számára annyi nedvesség, amennyihez a csapadékból jut. Kártevők közül a csigák és a meztelencsigák okozhatnak problémát, betegségekre nem hajlamos. Dugványozással szaporíthatjuk.

A pompás varjúháj (Sedum spectabile) gondozása

pompás varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás varjúháj (Sedum spectabile) a varjúhájfélék családjába tartozó, bokrosodó növekedésű, felálló szárú évelő növény. Levélzete és a nyár második felében valamint őszelején nyíló virágai egyaránt mutatósak. Levelei húsosak, tojásdad alakúak. Rózsaszín, csillag alakú virágai bogernyőt alkotnak.

Igénytelen, könnyen nevelhető dísznövény, melyet kőedénybe és sziklakertbe is ültethetünk. Jól bírja a szárazságot és a fagyot is. Napos, világos helyre, lazább szerkezetű talajba ültessük, kavicsos talajba ültetve is jól érzi magát.

A megkopaszodott hajtásokat tavasszal vágjuk vissza, más teendőnk nincs vele. A levéltetvek időnként megtámadhatják és gyökérrothadás is előfordulhat, ha túl nedvesen tartjuk a földjét. Tőosztással és nyár elején dugványozással szaporíthatjuk.

A japán varjúháj (Sedum cauticola) gondozása

japán varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A japán varjúháj (Sedum cauticola) alacsony termetű, évelő növény, őshazája Japán. Sziklakertbe és talajtakaró növényként is ültethetjük. Elterülő növekedésű varjúháj faj, levelei húsosak, kerekek, kékeszöldek. Pink színű virágai ősszel nyílnak a méheket is vonzzák.

Strapabíró, könnyen nevelhető dísznövény. Jól tűri a szárazságot és gyenge minőségű talajba ültetve is jól fejlődik. A talaj jó vízáteresztő képessége kiemelten fontos számára, mivel a pangó víz főleg télen gyökérrothadást okozhat.

Virágzás után célszerű egy kicsit visszavágni. Betegségekre nem hajlamos, kártevők közül a házas és házatlan csigák támadhatják meg. Tavasszal tőosztással, nyáron dugványozással, ősszel magról lehet szaporítani.

A borsos varjúháj (Sedum acre) gondozása

borsos varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

A borsos varjúháj (Sedum acre) alacsony termetű, évelő pozsgás növény, amely párnát alkot a talajon. Magyarországon is őshonos varjúháj faj. Nevelése egyszerű, szépen mutat sziklakertben, szegélynövényként, de kőedénybe, balkonládába is ültethetjük.

Tavasszal és nyár elején hozza csillag alakú, sárga virágait. Húsos, hengeres levelei is látványosak. A kertészetekben sárga levelű változatát is megvásárolhatjuk.

Igénytelen dísznövény, a legszebben akkor fejlődik, ha napos, világos helyre, kavicsos vagy homokos, jó vízelvezetésű, meszes vagy semleges talajba ültetjük. Jól bírja a szárazságot, a pangó vízre érzékeny.

Szárdugványozással és tőosztással szaporíthatjuk, de önmagában is terjed legyökeresedő szárai segítségével.

A dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum) gondozása

dósvirágú varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A dúsvirágú varjúháj (Sedum kamtschaticum var. floriferum) alacsony termetű, terülő növekedésű dísznövény, mely főként sziklakertekben, balkonládában mutat jól. Kína alacsonyabb hegyvidékein őshonos, rendkívül igénytelen pozsgás faj.

Levelei hosszúkásak, fogazott szélűek, zöld színűek, ősszel időnként bronzos árnyalatúra színeződnek. Sárga, csillag alakú virágai tavasz végén, kora nyáron nyílnak.

A napos, világos fekvést, valamint a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Kötött talajban a nedvesség hatására gyökerei könnyen rothadásnak indulnak.

Nagyon jól tűri a szárazságot, öntözni csak tartósan száraz időszakokban szükséges. Betegségek és kártevők ritkán támadják meg. Nyáron dugványozással, tavasszal tőosztással szaporíthatjuk.

A bablevelű varjúháj (Sedum maximum) gondozása

bablevelű varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Consultaplantas

A bablevelű varjúháj (Sedum maximum) közepesen magas évelő, pozsgás növény. Kőedénybe és sziklakertbe is ültethetjük.

Levelei húsosak, oválisak, a nedvesség tárolásához alkalmazkodtak. Krémszínű virágai piros virágszáron bogernyőben nyílnak, a nyár második felében és ősz elején díszítenek. Virágai sok pillangót és méhet vonzanak a kertbe, ezért jó választás méhbarát kertbe is.

Ellenálló növény, melyben csupán a pangó víz tehet kárt, ha túlságosan kötött talajba ültetjük. Pangó víz hatására a gyökerek rothadásnak indulnak, ami a növény pusztulásához vezethet.

Napos, világos vagy félárnyékos helyet keressünk számára, jó vízelvezetésű, akár kavicsos talajba is ültethetjük. A szárazságot jól bírja, öntözni nem szükséges.

A betegségek többnyire elkerülik, de a házas és meztelen csigák, valamint a levéltetvek károsíthatják. Tőosztással szaporíthatjuk.

Az indás varjúháj (Sedum sarmentosum) gondozása

indás varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: bastus917

Az indás varjúháj (Sedum sarmentosum) alacsony termetű, évelő pozsgás növény. Őshazája Japán, Korea és Kína. Ideális dísznövény sziklakertbe, rézsűre, talajtakaróként is ültethetjük.

Elterülő, rózsaszínes árnyalatú indáin sorakoznak húsos, világoszöld színű levelei. Tavasz végén és nyáron virágzik, virágai csillag alakúak, sárga színűek, bogernyőt alkotnak.

Igénytelen növény, nevelése kimondottan egyszerű. A szárazságot jól viseli, tűző napra és tápanyagban szegény talajba is ültethetjük. A napos, világos helyet kedveli, de árnyékban is megél.

Kötött talajba ne ültessük, mivel a nedvesség hatására gyökerei rothadásnak indulhatnak. Ha erre odafigyelünk, éveken át, még télen is díszíteni fogja kertünket. Kártevők, betegségek jellemzően nem károsítják.

A legkönnyebben tőosztással szaporíthatjuk, de dugványozással is megpróbálkozhatunk.

A kaukázusi varjúháj (Sedum spurium) gondozása

kaukázusi varjúháj

Sedum spurium ‘Red Carpet’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A kaukázusi varjúháj (Sedum spurium) alacsony termetű, párnát alkotó, évelő pozsgás növény, mely a Kaukázus területéről származik. Zöld, néha bordós árnyalatú levelei adják legfőbb díszítőértékét.

Időnként bogernyőben nyíló, többnyire rózsaszín, ritkábban fehér, csillag alakú virágokat hoz tavasz végén és nyár elején. Félörökzöld varjúháj faj, a szár végein lévő levelei télen is díszítenek, az idősebb leveleket télen lehullajtja.

Rendkívül igénytelen dísznövény, mely jól tűri a szárazságot. Napos, világos helyre, homokos, kavicsos, jó vízgazdálkodású talajba ültessük. Ha túl sok nedvességet kap, a növény gyökérzete elrothad, ezért ne ültessük kötött talajba.

Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Magról, dugványozással és tőosztással is szaporítható.

A mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides) gondozása

mohaképű varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Chaetaek, Lee

A mohaképű varjúháj (Sedum polytrichoides) alacsony termetű, évelő, pozsgás növény. Őshazája Japán és Korea. Alkalmas talajtakarásra, sziklakertben is szépen mutat, és társíthatjuk más dísznövényekkel is.

Elsősorban húsos, zöldes-barna árnyalatú, ősszel elszíneződő, tűlevélre hasonlító levelei mutatósak. Virágokat ritkán hoz, ha mégis, akkor a nyár második felében bontják sárga szirmaikat.

Kevésbé ellenálló, mint a többi varjúháj faj. A hosszabb ideig tűző napot nem bírja, olyan helyre ültessük, ahol legfeljebb délelőtt éri napfény. Kedveli a kissé nedves talajt, a pangó vízre viszont érzékeny, ezért, fontos, hogy talaja jó vízáteresztő képességű legyen.

Kártevők közül a házas és házatlan csigák támadják meg időnként. A levágott hajtások meggyökereztetésével és tőosztással is szaporítható.

Az aranysárga varjúháj (Sedum aizoon) gondozása

aranysárga varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

Az aranysárga varjúháj (Sedum aizoon) felálló szárú, csomós gyökerű, évelő növény. Őshazája Japán, Kína és Szibéria

Levelei hosszúkás tojásdad alakúak, fogazott szélűek, télen a növény lehullajtja őket. Sárga, csillag alakú virágai júniusban és júliusban nyílnak, sátorozó bogernyőt alkotnak.

Napos, világos helyet keressünk számára, jó a vízáteresztő képességű talajba ültessük. Évelőágyásban és sziklakertben is szépen mutat.

A csomóslevelű varjúháj (Sedum forsterianum ‘Oracle’) gondozása

csomóslevelű varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

A csomóslevelű varjúháj (Sedum forsterianum ‘Oracle’) különleges kinézetű, terjedő tövű évelő pozsgás növény. Levelei és virágai egyaránt mutatósak.

Levelei hosszúkásak, kékeszöld színűek, ősszel rózsaszínes árnyalatot kapnak. Csillag alakú, 5 sziromból álló, sárga virágait júliusban és augusztusban hozza.

Napos, világos, száraz helyre ültessük, jó vízelvezetésű talajba. Évelőágyásban és sziklakertben is szépen mutat.

A deres varjúháj (Sedum hispanicum) gondozása

deres varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Franz Xaver

A deres varjúháj (Sedum hispanicum) évelő növény, az Alpok, Délkelet és Dél-Európa valamint Kis-Ázsia területén őshonos. Magyarországon általában a sziklagyepekben található meg.

Gyorsan fejlődik, párnát alkot, de rövid élettartammal rendelkezik. Ideális talajtakaró növény, melyet meleg, száraz rézsűkre is ültethetünk.

Levelei kicsik, hengeres alakúak, hamvas szürkék. Sűrűn borítják a szárat. Csillag alakú, apró virágai fehérek vagy rózsaszínűek, májusban és júniusban nyílnak, bogernyőt alkotnak.

Napos, világos és száraz helyet válasszunk számára, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Évelőágyásban és sziklakertben is jól mutat.

A dúsvirágú varjúháj (Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’) gondozása

dúsvirágú varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A dúsvirágú varjúháj (Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’) őshazája Kína. Tömött gyepet alkotó talajtakaró növény, melynek levelei és virágai egyaránt díszesek.

Levelei hosszúkás tojásdad alakúak, fogazott szélűek, színük sötétzöld. Ősszel vöröses árnyalatot kapnak, részben áttelelnek. 5 szirmú, csillag alakú, sárga virágai júniusban és júliusban bontanak szirmot.

Napos, világos, száraz helyre, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Gyeppótlóként és sziklakerti növényként is megállja a helyét.

A göndör varjúháj (Sedum dasyphyllum ‘Major’) gondozása

göndör varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: UC Davis Arboretum and Public Garden / Licence: CC BY-SA 2.0

A göndör varjúháj (Sedum dasyphyllum ‘Major’) alacsony termetű, gyepet alkotó, örökzöld pozsgás évelő növény. Mivel hajtásai könnyen letörnek és meggyökeresednek, nagyon egyszerűen szaporíthatjuk.

Levelei húsosak, szinte gömb alakúak, a száron egymás mellett szorosan sorakoznak. Színük szürkéskék vagy szürkés-zöld attól függően, hogy milyen a növény víz és tápanyag ellátottsága.

Apró, 5 szirmú, csillag alakú, bogernyőt alkotó virágokat hoz májusban és júniusban. Napos, világos helyre, jó vízelvezetésű talajba, ültessük, például sziklakertbe vagy évelőágyásba.

A hatsoros varjúháj (Sedum sexangulare) gondozása

hatsoros varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0

A hatsoros varjúháj (Sedum sexangulare) kissé terjedő tövű, alacsony termetű, gyepet alkotó pozsgás növény. Levelei és virágai is szép díszei lehetnek a kertnek.

Levelei hengeresek, aprók, a száron hat sorban helyezkednek el. Télen a növény lehullajtja őket. Zöldessárga virágai júniustól augusztusig nyílnak, sátorozó bogernyőt alkotva.

Világos, napos, száraz helyet keressünk számára, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Évelőágyásban és sziklakertben is jól mutat.

A himalájai varjúháj (Sedum ewersii) gondozása

himalájai varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

A himalájai varjúháj (Sedum ewersii) felálló szárú, alacsony bokrot képező pozsgás évelő növény. Virágai mellett leveleivel is díszít.

Levelei tojásdad alakúak, erősen fogazottak, hamvaszöld színűek. Apró, 5 szirmú, csillag alakú, fürtvirágzatot alkotó, lila virágait júliustól szeptemberig hozza.

Világos, napos, száraz helyre ültessük, jó vízelvezetésű talajba. Évelőágyásba és sziklakertbe is jó választást jelent. Könnyen szaporíthatjuk letört, talajra érő száraival, melyek könnyen meggyökeresednek.

A kárpáti varjúháj (Sedum telephium) gondozása

kárpáti varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: xulescu_g / Licence: CC BY-SA 2.0

A kárpáti varjúháj vagy hegyi varjúháj (Sedum telephium) felálló szárú, bokros növekedésű pozsgás növény. Levelei és virágai egyaránt mutatósak.

Többféle változata is megtalálható a kertészetekben, az alábbiak a leggyakoribbak: Sedum telephium ‘Matrona’, Sedum telephium ‘Munstead Dark Red’, Sedum telephium ‘Seduction Green-Pink’, Sedum telephium ‘Karfunkelstein’, Sedum telephium ‘Sunkissed’, Sedum telephium ‘Purple Emperor’, Sedum telephium ‘Hab Gray’.

Levelei húsosak, tojásdad alakúak, ép szélűek vagy enyhén fogazottak. A levelek és a szár is sok nedvességet képesek tárolni. Apró, csillag alakú, lazább vagy tömöttebb sátorozó bogernyőt alkotó virágai augusztustól októberig nyílnak.

Kedveli a napos, világos fekvést, és igényli a jó vízáteresztő képességű talajt. Évelőágyásban és sziklakertben is szépen mutat.

A kis-ázsiai varjúháj (Sedum lydium) gondozása

kis-ázsiai varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Awfulknitter / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A kis-ázsiai varjúháj (Sedum lydium) legyökerező szárú, szőnyeget alkotó, talajtakaró évelő növény, melynek őshazája Kis-Ázsia.

Levelei húsosak, szálas-hengeresek, csúcsukon sokszor vöröses színűek. Kicsi, csillag alakú, fehér virágait júniusban és júliusban hozza, bimbói rózsaszínűek.

Száraz, napos és világos helyen érzi magát a legjobban. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli legjobban. Sziklakertbe és évelőágyásba ültetve is szép dísze lehet kertünknek.

A kövi varjúháj (Sedum reflexum) gondozása

kövi varjúháj

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Christopher Macsurak

A kövi varjúháj (Sedum reflexum) alacsony termetű, félörökzöld, talajtakaró pozsgás növény. Virágai mellett levelei is mutatósak.

Levelei húsosak, kicsik, hengeresek, szürkéskék színűek, sűrűn sorakoznak a száron. Virágai júniusban és júliusban bontanak szirmot, sárga színűek, csillag alakúak, bogernyőt alkotnak.

Napos, száraz, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Évelőágyásba és sziklakertbe is ültethetjük.

Az oregoni varjúháj (Sedum oreganum) gondozása

oregoni varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: USFWS – Pacific Region / Licence: CC BY-NC 2.0

Az oregoni varjúháj (Sedum oreganum) őshazája az Egyesült Államok nyugati része. Gömbölyded bokrot alkotó, évelő, örökzöld, pozsgás növény elágazó szárakkal.

Levelei szinte gömbölyűek, sötétzöldek, télen – amennyiben sok napfényt kapnak – bronzos árnyalatúra színeződnek. Virágai sárgák, csillag alakúak, bogernyőt alkotnak, júniusban és júliusban gyönyörködhetünk bennük.

Jó vízáteresztő képességű talajba, napos, világos, száraz helyre ültessük. Évelőágyásban és sziklakertben is szépen mutat.

A rózsásfehér varjúháj (Sedum alboroseum ‘Mediovariegatum’) gondozása

rózsásfehér varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Babij / Licence: CC BY-SA 2.0

A rózsásfehér varjúháj (Sedum alboroseum ‘Mediovariegatum’) felálló szárú, kissé terjedő tövű pozsgás évelő növény, melynek egyformán szépek a virágai és a levélzete is.

Levelei bőrneműek, tojásdad alakúak, zöld alapon sárgásfehér tarkák. Rózsaszín virágai csillag alakúak, nyár végén és ősz elején bontanak szirmot.

Napos, világos helyet keressünk számára, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Évelőágyásoknak és sziklakerteknek is szép dísze lehet.

A rózsásfehér varjúháj (Sedum erythrostictum ‘Mediovariegatum’) gondozása

rózsásfehér varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Henryr10 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A rózsásfehér varjúháj (Sedum erythrostictum ‘Mediovariegatum’) felálló szárú, megvastagodott répaszerű gyökérzetű pozsgás évelő növény. Levelei és virágai is díszesek.

Levelei sárgásfehér tarkák, zöld szegélyűek, tojásdad alakúak. Rózsaszín virágai csillag alakúak, augusztusban és szeptemberben jelennek meg a növényen.

Száraz, napos és világos helyen fejlődik a legjobban, fontos, hogy a talaja jó vízáteresztő képességű legyen. Évelőágyásba és sziklakertbe is ültethetjük.

A rózsáskék varjúháj (Sedum cyaneum ‘Sachalin’) gondozása

rózsáskék varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Skolnik Co / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A rózsáskék varjúháj (Sedum cyaneum ‘Sachalin’) lapos bokrot alkotó, elfekvő, kerekded pozsgás évelő növény.

Levelei húsosak, tojásdad alakúak, szürkéskékek vagy szürkés-lilák, részben áttelelnek. Kárminpiros, csillag alakú virágai bogernyőt alkotnak, júliusban és augusztusban nyílnak.

A legmegfelelőbb számára, ha napos, világos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba ültetjük. Kőedénybe, sziklakertbe és évelőágyásba ültetve is jól mutat.

A spatulalevelű varjúháj (Sedum spathulifolium ‘Cape Blanco’) gondozása

spatulalevelű varjúháj

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrey Zharkikh / Licence: CC BY 2.0

A spatulalevelű varjúháj (Sedum spathulifolium ‘Cape Blanco’) alacsony termetű, párnát alkotó, örökzöld pozsgás növény. Nemcsak virágai, de levelei is mutatósak.

Levelei ezüstfehérek, aprók, visszás tojásdad alakúak. Hideg időben bordós árnyalatot kapnak. Apró, csillag formájú, sárga virágait júniusban és júliusban hozza.

Száraz, napos, világos helyet válasszunk számára, fontos, hogy talaja jó vízáteresztő képességű legyen. Szépen mutat sziklakerti növényként, kőedényben és évelőágyásban is.

A varjúháj (Sedum pachyclados) gondozása

Sedum pachyclados

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A varjúháj (Sedum pachyclados) a Himalájában őshonos, elágazó, föld alatti rizómájú, merev, felálló szárú pozsgás növény.

Levelei tőlevélrózsát alkotnak, lapát alakúak, zöldesszürke színűek. Csillag alakú, ötszirmú, ezüstös-rózsaszín virágai végálló bogernyőben nyílnak májusban és júniusban.

Napos, száraz, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik legszebben. Kőedényben, sziklakertben és évelőágyásban is mutatós.

A varjúháj (Sedum sediforme) gondozása

Sedum sediforme

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A varjúháj (Sedum sediforme) talajtakaró pozsgás növény, elhajló, felfelé ívelő szárral. Levelei és virágai is látványosak.

Levelei húsosak, sárgászöldek, visszás hengeresek, hegyben végződnek. Hideg időben narancsvörös árnyalatúra színeződnek. Júniusban és júliusban hozza csillag alakú, sárga színű, bogernyőt alkotó virágait.

Száraz, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Évelőágyásba és sziklakertbe is ültethetjük.

A varjúháj (Sedum ternatum) gondozása

Sedum ternatum

Kép forrása: Flickr / Szerző: John Brandauer / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A varjúháj (Sedum ternatum) alacsony termetű, elterülő, kissé terjedő tövű pozsgás növény, egyformán mutatós levelekkel és virágokkal.

Zöld levelei húsosak, kerekded alakúak, ép szélűek. Apró, fehér, négy sziromból álló, bogernyőt alkotó virágai áprilisban és májusban bontanak szirmot.

Világos, napos száraz helyre ültessük, jó vízáteresztő képességű talajba. Évelőágyásban és sziklakertben is szépen mutat.

A varjúháj (Sedum tetractinum ‘Coral Reef’) gondozása

Sedum tetractinum

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scott Zona / Licence: CC BY-NC 2.0

A varjúháj (Sedum tetractinum ‘Coral Reef’) felálló, széthajló hajtásrendszerű pozsgás növény. Virágain kívül a levelei is mutatósak.

Zöldes és bronzbarna levelei húsosak, kerekded formájúak, ép szélűek. Apró, sárga, csillag formájú virágai augusztusban és szeptemberben jelennek meg, bogernyőt alkotnak.

A világos, napos, száraz fekvést kedveli, fontos, hogy a talaj, amibe ültetjük jó vízáteresztő képességű legyen. Kőedénybe, sziklakertbe és évelőágyásba is jó választást jelent.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Diego Delso; Flickr / Szerző: Leonora (Ellie) Enking / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Consultaplantas; Wikipédia / Szerző: bastus917; Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Chaetaek, Lee; Wikipédia / Szerző: KENPEI; Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Franz Xaver; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Flickr / Szerző: UC Davis Arboretum and Public Garden / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: HermannFalkner/sokol / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: xulescu_g / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Awfulknitter / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Christopher Macsurak; Flickr / Szerző: USFWS – Pacific Region / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Babij / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Henryr10 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Skolnik Co / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Andrey Zharkikh / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Flickr / Szerző: John Brandauer / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Scott Zona / Licence: CC BY-NC 2.0

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.