cserépfestés

Elkezdődött a vakáció, végre az idő is igazán nyárias, egyre több időt töltünk a szabadban, legyen az kert vagy egy picit terasz. Egy-két dísznövény, vagy akár balkon/fűszernövény minden háztartásban akad, és bár ezek önmagukban is szépek, de szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy miben vannak.

Az alap az a bizonyos párszáz forintos agyag virágcserép, ami nem csak, hogy a legolcsóbb megoldás, de remekül festhető is, így némi inspirációs kutatás után mi rögtön neki is láttunk a cserepek újragondolásának.

Az első, amit mindenképpen szerettünk volna kipróbálni az a festékkel leöntött, vagyis „fluid art” verzió. Azért tűnt nagyon jó „bemelegítésnek”, mert nem kell hozzá különösebb kézügyesség, nagyon látványos, és az elkészítése kifejezetten szórakoztatónak ígérkezett, még úgyis, ha gyerekekkel készíti az ember – ha már vakáció ugye…- , sőt!

Az egyetlen aggályom a dologgal, hogy igen sok festéket kell hozzá elpazarolni, de kicsi utánajárással találhatunk kifejezetten fluid art festékeket, melyek könnyen önthető állagúak, sőt csőrös flakonban kaphatóak, így sokkal gazdaságosabban elkészíthető segítségükkel bármi.

Ráadásul ezek gyakorlatilag lényegüket tekintve akrilfestékek, ami azért nagyon jó hír, mert az akrilfesték remekül bírja az időjárás viszontagságait, tartani fog esőben, tűző napon, sőt még fagyban is, igaz ezt ugye a növény miatt nem ajánlatos tesztelni…

A cserepeket a következőképpen készítettük: kiválasztottunk 4 féle színű fluid art festéket, amelyeket egy kis felespohárba rétegeztünk. Amikor a pohárkánk megtelt félretettük, a cserepet fejjel lefelé állítottuk, alá tettünk jó sok újságpapírt, hiszen a festék ugye folyik.

cserépfestés

A cserép alján lévő lyukat betömtük egy papírtörlővel, hogy oda ne tudjon elfolyni a festék, majd a pohár tartalmát ráöntöttük. Ez az egész nem több 5 percnél, utána már más dolgunk nem is volt csak gyönyörködni abban ahogy alakulnak a szebbnél szebb színek és formák.

Picit ilyenkor még bele lehet nyúlni a folyamatba, ha esetleg nagyon dominál egyik vagy másik szín, lehet picit önteni mellé abból, ami kevésbé érvényesül.

A maradék festékkel – merthogy meglepő módon sokkal kevesebb festék fogy, mint az ember gondolná, annak ellenére, hogy öntjük-  ki lehet próbálni a fluid art festést, ami egy végtelenül szórakoztató és látványos festési mód, instant flow élmény, ami nyári szünetben életmentő lehet kicsiknek és nagyoknak is

A másik amit mindenképpen ki szerettünk volna próbálni az a katicás vagy méhecskés cserép. Ehhez hagyományos akrilfestéket használtunk, próbáltuk már kavicsokon, gumiabroncson, így tudtuk, hogy ez egy nagyon sokoldalú és tartós festék.

Az egyik alapszínünk a sárga lett, ezért a festék fedőképességére azért oda kell figyelni, mint minden esetben, ha a színünk esetleg világosabb, mint a lefesteni kívánt felület színe, és ez a cserépnél határeset.

cserépfestés

A festékeken általában jelölni szokták, hogy transzparens akrilfestékről van szó (vagyis átlátszó), vagy fedő akrilfestékről, értelemszerűen jelen esetben nekünk egy fedő sárga színre volt szükségünk. Én szeretem felrajzolni a mintát mielőtt festékhez nyúlnék, ehhez egy puha ceruza tökéletesen megfelel, hogy a csíkozás legalább nagyjából szabályos legyen.

A cserép még kapott két nagy szemet, és részünkről kész is lett a méhecske. A másik nagyon egyszerű megoldás, amit érdemes lehet kipróbálni gyerekek bevonásával az a „nyomdázott” verzió: nem kell hozzá más, mint fehér színre lealapozni a cserepet (figyelem, itt már biztosan fedőfestékre lesz szükség!), majd az apró hüvelykujjak már nyomdázhatják is a katicák, méhecskék vagy bármilyen rovarok, bogarak testét, amit ezután csak szárnyakkal, pettyekkel, lábakkal vagy csápokkal kell kiegészíteni.

Ha biztosra akarunk menni érdemes lelakkozni a cserepeket egy színtelen akril lakkal. Ez egy vizesbázisú lakk, így könnyen kimosható az ecsetből, nem szükséges oldószer hozzá, és nem csak tartósabb lesz tőle a festett cserép, de könnyen tisztítható is lesz, ha esetleg az ültetés vagy öntözés során földdel szennyeződne.

A végeredmény nekünk nagyon tetszik, tényleg nulla kézügyességgel készültek ezek a cserepek, mégis teljesen vállalhatóak lettek, és remek szórakozás volt elkészíteni őket.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.