vadszőlő

A vadszőlő (Parthenocissus) a szőlőfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely mintegy 13 növényfajt számlál. A vadszőlő fajok Észak és Közép-Amerikában, valamint Kelet és Délkelet-Ázsiában őshonosak, Európában dísznövényként terjedtek el.

Számos vadszőlő faj ismert és kedvelt dísznövény. Könnyen kúsznak rácsok, lugasok, pergolák kerítések befuttatására is alkalmasak, látványos levélzettel díszítenek. Cikkünkben a legismertebb vadszőlő fajok gondozását mutatjuk be.

A vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) gondozása

vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) őshazája Nyugat-Ázsia. Rendkívül mutatós, kúszó növekedésű lombhullató cserje, melynek fás hajtásain dús levélzet fejlődik, ez adja a növény legfőbb díszét.

Levelei karéjosak, élénkzöld színűek, ősszel bordós árnyalatban pompáznak. Virágai jellegtelenek, annál látványosabbak viszont ősszel megjelenő, kék termései.

Ideális kerítések és falak befuttatására, mivel tapadókorongjai segítségével könnyen kúszik és kapaszkodik felfelé. Ha szeretnénk eltávolítani, a növény gyökereit vágjuk el, ezután magától elereszti majd a falat vagy a kerítést.

Napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre is ültethetjük. Talaj szempontjából nem válogatós, viszont fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen.

Vízigénye átlagos, túlöntözni nem szabad, de nyáron érdemes mérsékelten öntözni. Mivel intenzíven nő, érdemes metszeni. Bujtással és fás dugvánnyal szaporítható.

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) gondozása

repkény vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) lombhullató kúszónövény, mely tapadókorongjaival kapaszkodik fel a befuttatott felületekre, például házak falára, kerítésekre.

Japán vadszőlő, háromkaréjú vadszőlő, repkényszőlő és tapadókorongos vadszőlő néven is ismert, legfőbb díszét látványos levélzete adja.

Levelei háromkaréjosak, zöldek, fényesek, ősszel piros és bíbor színben pompáznak. Virágai kevésbé látványosak. Ősszel hamvaskék bogyótermést is hoz.

Ha egy felületről szeretnénk eltávolítani, ne kezdjük el levágni vagy letépni róla, mivel a kacsok által kibocsátott kalcium-karbonát révén nagyon erősen kapaszkodik. Inkább a gyökerét vágjuk el, így a tapadókorongok rövidesen elengedik a felületet, és eltávolíthatjuk a növényt.

Viszonylag igénytelen dísznövény, mely a félárnyékos, világos, napos helyeket kedveli, de árnyékba is ültethető. Legszebben jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik.

Földjét tartsuk kissé nyirkosan, de vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Bujtással és dugvánnyal szaporítható.

A tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) gondozása

tapadó vadszőlő

Kép forrása: Pixabay.com

A tapadó vadszőlő, kacsos vadszőlő vagy ötlevélkéjű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) őshazája Észak-Amerika. Kb. 10 m-es magasságig felkúszó, gyors növekedésű növény, mely ideális falak, kerítések befuttatására is. Főbb díszeit levélzete és a termése jelentik.

Levelei fűrészes szélűek, 5 részből álló, csúcsos végűek, tenyeresen összetettek, világoszöld színűek, ősszel burgundi vörös árnyalatúra színeződnek. Zöldes virágait nyár elején hozza, de ezek elég jellegtelenek, kékesfekete bogyós termései jóval látványosabbak. Terméseit kedvelik a madarak, emberi fogyasztásra nem alkalmasak!

Nem különösebben igényes növény. Világos, napos és félárnyékos helyen is jól fejlődik, talaj szempontjából sem kényes.

Mivel gyorsan nő, metszéssel tudjuk megzabolázni. Tél végén vagy kora tavasszal alakíthatjuk, valamint eltávolíthatjuk elhalt hajtásait. Dugványozással szaporíthatjuk.

A közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) gondozása

közönséges vadszőlő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JMK

A közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) Észak-Amerikából származó, lombhullató kúszónövény. Támaszték mellett futtathatjuk fel, ha nem gondoskodunk támasztékról, akkor a talajon terül el, azaz talajtakaróként is ültethetjük.

Díszítőértékét levélzete adja. Levelei tenyeresen szeldeltek, fényes felületűek, zöld színűek, fűrészesek. Ősszel a legszebb, mikor levelei bronzos, vöröses árnyalatot kapnak. Kék bogyós termést is hoz, mely szintén díszít.

Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető, de a levelei legszebben világos helyen színeződnek. Talaj szempontjából nem igényes.

Az idősebb növények jól bírják a szárazságot, a fiatalabbakat rendszeresen öntözzük. Mivel intenzív a növekedése, metszést igényel. Betegségek, kártevők ritkán támadják meg. Bujtással és dugványozással is szaporíthatjuk.

A kínai vadszőlő (Parthenocissus henryana) gondozása

kínai vadszőlő

Kép forrása: Flickr / Szerző: cultivar413 / Licence: CC BY 2.0

A kínai vadszőlő (Parthenocissus henryana) 8-10 m-re felkúszó, gyorsan növekvő, lombhullató kúszónövény. Lugasok, rácsok, kerítések, falak befuttatására is ideális választást jelent.

Kacsokkal kapaszkodik, hajtásai lecsüngőek. Levélzete nagyon mutatós, öt karéjú levelei napos fekvésben bordóra színeződnek, árnyékos helyen zöldek, középen ezüstös csíkkal. A levél fonákja bordó, ősszel a levélzet skarlátvörösre színeződik.

Napos, világos vagy félárnyékos helyre ültessük. Akkor fejlődik a legszebben, ha talaja tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű és átlagos nedvességtartalmú.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: JMK; Flickr / Szerző: cultivar413 / Licence: CC BY 2.0;

Friss cikkek innen:Kúszónövények

Comments are closed.