tulipán

A tulipán (Tulipa sp.) népszerűsége mellett változatosságával tűnik ki a sok hagymás virág közül. Szinte végtelen számú egyszerű és teltvirágú, illetve hibrid változata létezik, így pedig könnyedén megtehetjük, hogy a tavasz teljes ideje alatt tulipánok pompázzanak a kertünkben. A tulipán Perzsiában őshonos, de Európából származó vad fajai is ismeretesek.

Európában a török hódító hadjáratok idején terjedt el, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A Németalföld területén külön iparágnak számít a tulipántermesztés. A tulipánokat többféleképpen is csoportosítatjuk, virágzási idejük, de akár származásuk szerint is.

Virágzási idejük szerint:

  • Korai fajták (egyszerű korai és telt korai tulipánok)
  • Tavasz közepén virágzó fajták (Triumph, Darwin hibrid tulipánok)
  • Késői fajták (egyszerű késői, liliomvirágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt-, papagáj- és telt késői tulipánok)

Származás szerint:

  • botanikai tulipánok (Tulipa nemzetség tagjai);
  • botanikai származású tulipánok (Kauffmanniana, Fosteriana és Greigii hibridek)
  • kerti tulipánok (az előző osztályozásban szereplő három csoportra bontva)

A tulipán (Tulipa sp.) ültetése

tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal tulipánok nyíljanak a kertünkben, nem kell mást tennünk, mint ősz végén elültetni a tulipánhagymákat. Ha különböző virágzási idejű tulipánokat választunk, akkor kora tavasztól, egészen nyár elejéig gyönyörködhetünk bennük.

A hagymákat kb. 10 cm mélységbe kell elültetni, egymástól kb. 15-20 cm-es távolságra. Az ültetést célszerű októberre időzíteni, mivel a kártevők a talajban ilyenkor már nem annyira aktívak, azonban a talaj még elég meleg.

Ültetés előtt az ágyást érdemes előkészíteni, ami annyit tesz, hogy alaposan kigyomláljuk, majd felássuk. Ezután elkészíthetjük az ültetőgödröket, melyekbe a csúcsukkal felfelé kerülhetnek a hagymák. Végül takarjuk be őket földdel. Ültetés után öntözést nem igényel.

A tulipán szinte mindenhol jól érzi magát, de legjobban a laza talajú, napos, világos helyeket kedveli. Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak. Háromévente érdemes a hagymákat kiásni, és új helyre ültetni őket. Ha szaporítni szeretnénk, hagymával tehetjük meg.

A Kaufmann-tulipán (Tulipa kaufmanniana) gondozása

Kaufmann-tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A Kaufmann-tulipán (Tulipa kaufmanniana) eredeti élőhelye Közép-Ázsiában van, közepesen magas, hagymás, évelő növény. Főleg csoportosan ültetve, természetes hatású, ligetes kertrészekben találkozhatunk vele. Számos színváltozata létezik, egy vagy több színű változatai is kaphatók.

Rendkívül mutatós virágai vannak, melyek jellemzően márciusban és áprilisban nyílnak, de csak napos időben, borús idő esetén nem nyitják ki a szirmaikat.

A Kaufmann-tulipán gondozása egyszerű, könnyen nevelhető dísznövény. Legjobban a napos, világos helyeket, és a jó vízáteresztő, lazább szerkezetű, átlagos kerti talajokat kedveli.

Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel csak így jut megfelelő mennyiségű tápanyag a hagymába, a következő évi virágzáshoz.

Bár viszonylag ellenálló, a kártevők tekintetében a meztelen csigák és a levéltetvek okozhatnak gondot, illetve a vírusos betegségek is megtámadhatják.

Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymáival tehetjük meg. A hagymák évekig maradhatnak az eredeti helyükön, csak akkor érdemes felszedni őket, ha túlságosan elszaporodna.

A papagáj tulipán (Tulipa sp.) gondozása

papagáj tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A papagáj tulipán (Tulipa sp.) közepesen magasra növő, hagymás virág. Kifejezetten kései virágzású fajta, virágai a tavasz második felében nyílnak. Virágágyásba és cserépbe ültetve egyaránt találkozhatunk vele, de vágott virágként is használják.

Különleges, élénk színekben játszó, csavart szirmok alkotta virágai vannak. A gondozása nem nehéz, sőt kifejezetten egyszerű. Legjobban a világos vagy egyenesen napos helyeket, és a jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajt kedveli.

Szaporítani hagymával tudjuk, akár szabadföldbe, akár cserépben is nevelhetjük. Az ültetési mélysége mindkét esetben kb. 15 cm. A hagymákat védeni kell a fagyoktól, a cserépben nevelt példányokat emiatt érdemes fagymentes helyen tartani.

Az ágas tulipán (Tulipa praestans) gondozása

ágas tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Retired electrician

Az ágas tulipán (Tulipa praestans) Közép-Ázsiából származó, alacsonyra növő, hagymás évelő növény. Főleg balkonládába, sziklakertbe, virágágyások szegélyébe csoportosan ültetve találkozhatunk vele. Szürkészöld árnyalatú, kard alakú, viaszos bevonatú, szárölelő levelei vannak, léteznek krém fehér tarka levelű változatok is.

A virágai alapvetően élénkpirosak, de ismert barackszínű fajtája is. Ennek a fajnak van egy különleges tulajdonsága, ami eltér a többi tulipánfajtól, mégpedig az, hogy a hagymák akár 4-5 virágot is nevelhetnek, a magyar nevét emiatt kapta.

Legjobban a napos helyeket, és a jó vízáteresztő, lazább szerkezetű talajt kedveli. A kötött talajokat kerülni kell, mivel a pangó vízre, illetve a túlöntözésre igen kényes a pihenőidőszakában.

Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor vágjuk le, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel csak így jut megfelelő mennyiségű tápanyag a hagymába, a következő évi virágzáshoz.

Bár viszonylag ellenálló, a kártevők tekintetében a meztelen csigák okozhatnak gondot, illetve a vírusos és gombás betegségek ritkán, de megtámadhatják. Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymáik szétosztásával tehetjük meg.

A Clusius-tulipán (Tulipa clusiana) gondozása

clusius tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Burkhard Mücke

A Clusius-tulipán (Tulipa clusiana) Irán, Afganisztán, Pakisztán, illetve a Himalája nyugati lejtőin őshonos, alacsony-közepes méretű évelő, hagymás növény. Dél-Európában is gyakran találkozhatunk vele. Sziklakertbe, fák és cserjék alá, vagy virágágyásba csoportosan egyaránt ültetik.

Szürkészöld színű, párhuzamosan szálas levelei és kétszínű fehér és piros színben játszó virágai vannak, melyek torka lilás árnyalatú. A virágzás ideje áprilisra tehető.

Legjobban a napos, világos, szélvédett helyeket és a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, semleges vagy lúgos talajt kedveli.

Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel csak így jut megfelelő mennyiségű tápanyag a hagymába, a következő évi virágzáshoz.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Ha szaporítani szeretnénk, a sarjhagymák leválasztásával és elültetésével tehetjük meg.

Az erdei tulipán (Tulipa sylvestris) gondozása

erdei tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Awesok

Az erdei tulipán (Tulipa sylvestris) a mediterrán régióból származó, alacsony-közepes méretű hagymás évelő növény. Főleg csoportosan ültetve természetes hatású kertrészekben találkozhatunk vele, de cserépbe és sziklakertbe is gyakran ültetik.

A karcsú, szár végén nyíló egyszínű, élénksárga színben játszó virágai jellemzően áprilisban pompáznak. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a jó vízáteresztő, lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kedveli, de meszes talajba is megél.

A pangó vízre érzékeny, és nem bírja a túlöntözést sem. Ha szaporítani szeretnénk, hagymasarjakkal tehetjük meg.

A kétszínű tulipán (Tulipa tarda) gondozása

kétszínű tulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A kétszínű tulipán (Tulipa tarda) Közép-Ázsia hegyvidéki területeiről származó, alacsony termetű, hagymás évelő növény. Főleg balkonládába, sziklakertbe, illetve a kert természetes hatású, ligetes kertrészeibe ültetve találkozhatunk vele.

Sásszerű, hosszúkás, fényes levelei és a levelek fölé emelkedő virágszárakon nyíló sárga és fehér színű virágai vannak, melyek április elején pompáznak.

Legjobban a napos, világos, vagy félárnyékos helyeket és a lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag talajt kedveli. A nyári időszakban csak kevés öntözést igényel.

Más hagymás növényekhez hasonlóan, leveleit és elnyílt virágait, csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel így elegendő tápanyag tud visszajutni a hagymákba a következő évi virágzáshoz.

Betegségekkel szemben ellenálló, kártevők közül a meztelen csigák károsíthatják. Ha szaporítani szeretnénk, a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével tehetjük meg.

A törpe tulipán (Tulipa humilis) gondozása

törpe tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: cogdogblog

A törpe tulipán (Tulipa humilis) Irán, Törökország és a Kaukázus területén őshonos, alacsony termetű, hagymás, évelő növény. Főleg sziklakertbe, balkonládába, virágágyások szegélyébe, illetve csoportosan ültetve találkozhatunk vele.

Számos színváltozatban előfordul, léteznek rózsaszín, piros, mályva, illetve fehér színű változatai is. A virágokra jellemző, hogy torkuk a szirmok színétől eltérő árnyalatú, illetve borongós időben vagy árnyékos helyeken a szirmaik csukva maradnak, nem nyílnak ki.

A gondozása egyszerű, könnyen nevelhető, viszonylag ellenálló növény. Legjobban a napos vagy világos helyeket, és a jó vízáteresztő, lazább szerkezetű, kőzúzalékos talajt kedveli.

A virágzási időben érdemes a földjét nedvesen tartani, amit mérsékelt öntözéssel tudunk biztosítani. Túlöntözni nem szabad, mert a pangó víz a hagymák rothadását okozhatja. A nyári időszakban célszerű csökkenteni az öntözés mennyiségét.

Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor vágjuk le, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel csak így jut megfelelő mennyiségű tápanyag a hagymába, a következő évi virágzáshoz.

Betegségekkel szemben ellenálló, kártevők tekintetében a meztelen csigák és a levéltetvek károsíthatják.

Ha szaporítani szeretnénk, a fiókhagymáival tehetjük meg. A hagymák évekig maradhatnak az eredeti helyükön, csak akkor érdemes felszedni őket, ha túlságosan elszaporodna, esetleg az ágyás talajának javítása érdekében.

A turkesztáni tulipán (Tulipa turkestanica) gondozása

turkesztáni tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BerndH

A turkesztáni tulipán (Tulipa turkestanica) korai virágzású, közepes méretű, hagymás, évelő tulipánfaj. Főleg sziklakertbe, balkonládába, természetes hatású, ligetes kertrészekbe, csoportosan ültetve találkozhatunk vele.

Fehér vagy krém-fehér, sárga közepű virágai vannak, melyek enyhe teleken már márciustól, zordabb téli idő esetén április közepétől nyílnak.

A gondozása egyszerű, könnyen nevelhető, viszonylag ellenálló növény. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket, és a jó vízáteresztő, egyéb szempontból teljesen átlagos kerti talajt kedveli.

Elvirágzás után a zöld növényi részeket csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel csak így jut megfelelő mennyiségű tápanyag a hagymába, a következő évi virágzáshoz.

Betegségekkel szemben ellenálló, kártevők tekintetében sem túl kényes, de a meztelen csigák és a levéltetvek időnként károsíthatják. Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymáival, illetve magról tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Retired electrician; Wikipédia / Szerző: Burkhard MückeWikipédia / Szerző: AwesokWikipédia / Szerző: cogdogblogWikipédia / Szerző: BerndH

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.