trombitafolyondár

A Campsis nemzetségbe kúszó növekedésű, lombhullató évelő növények tartoznak, melyek Kína és Észak-Amerika erdeiben őshonosak. A növénynemzetség, mindössze két fajt számlál az amerikai trombitafolyondárt (Campsis radicans) és a kínai trombitafolyondárt (Campsis grandiflora).

A kertészetekben a két faj hibridjével is találkozhatunk Campsis x tagliabuana ‘Madame Galen’ néven. Közös jellemzőjük, hogy jól kúsznak, szívós, ellenálló növények, valamint, hogy rendkívül látványos trombita alakú virágokat hoznak. Cikkünk folytatásában részletesen bemutatjuk a trombitafolyondár gondozását.

Az amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) gondozása

trombitafolyondár

Kép forrása: Pixabay.com

Az amerikai trombitafolyondár (Campsis radicans) az Egyesült Államok délkeleti területein őshonos, kúszó növekedésű cserje, mely akár 10 m magasra is felkúszhat. Lugasok, pergolák, kerítések, falak befuttatására egyaránt alkalmas.

Gyorsan növekszik, látványos virágzását a nyár második felében csodálhatjuk meg. Dekoratív virágai sárgák, narancsosak vagy pirosak, trombita alakúak, fogazott levelei nagyméretűek.

Viszonylag ellenálló növény, mely jól tűri a szárazságot és betegségekre sem hajlamos. Védett, de napos helyre ültessük, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba.

Az idősebb növények már jól bírják a fagyokat, a fiatalabbakat célszerű takarással védeni a fagyoktól.

Igaz betegségekre nem hajlamos, a levéltetvek időnként megtámadhatják, elsősorban virágaiban tehetnek kárt. Gyökérsarjról a legkönnyebb a szaporítani, de fás dugványról és magról is sikerrel szaporítható.

A trombitafolyondár (Campsis x tagliabuana ‘Madame Galen’) gondozása

Campsis tagliabuana ‘Madame Galen’

Kép forrása: Flickr / Szerző: Manu / Licence: CC BY-SA 2.0

A trombitafolyondár (Campsis x tagliabuana ‘Madame Galen’) 10-12 méteres magasságig is felkúszó, nagyon látványos dísznövény.

A Campsis radicans és a Campsis grandiflora hibridje, emiatt tölcsér alakú virágai nagyok és sötétnarancs színűek. Látványos virágaiban egész nyáron, gyakran még szeptemberben is gyönyörködhetünk.

Könnyedén felkúszik nagyobb magasságokba is, ezért olyan helyre ültessük, ahol van tere felfelé növekedni. Alkalmas pergola, lugas, kerítés és fal befuttatására is.

Ha napos világos, napos helyre, jó vízelvezetésű, tápanyagban bővelkedő talajba ültetjük, bőséges virágzással hálálja meg. Legalább hetente egyszer öntözzük, tartósan száraz időszakokban ennél gyakrabban.

Metszéssel kontrollálhatjuk növekedését, irányíthatjuk a hajtásait, valamint a fiatalítását is elvégezhetjük. Ha egyszer elkezdtük metszeni, akkor minden évben kora tavasszal kerítsünk erre sort.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Manu / Licence: CC BY-SA 2.0

Friss cikkek innen:Kúszónövények

Comments are closed.