törökszegfű

A törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) tavasz végén kezdi el hozni látványos virágait. Hazánkban kétnyári növényként neveljük, bár kora tavaszi vetéssel már az első évben is virágzásra bírható.

A törökszegfű gondozása

Évelőkkel és egynyári növényekkel jól társítható, bátran ültethetjük vegyes virágágyásba más dísznövények társaságába. Vágott virágként is megállja a helyét, sokáig díszít a vázában.

A törökszegfű igényli a napos, világos fekvést, a megfelelő fejlődéshez öntözni kell. Talajok közül legjobban az agyagos, enyhén meszes talajt kedveli, de alapvetően nem kényes a talaj típusára.

A törökszegfű szaporítása megvetéssel

törökszegfű

Kép forrása: Pixabay.com

Magról egyszerűen szaporítható. A magokat hidegágyba május végén, június elején vessük el. A csírázásig árnyékoljuk a vetést és gondoskodjunk róla, hogy nedves legyen a föld. A magok kb. 1-2 hét alatt kicsíráznak.

A fiatal növények ősz elejére már kellően erősek lesznek, így szeptember végén elültethetjük őket a végleges helyükre. A következő évben már gyönyörködhetünk a virágokban.

Az ültetéskor kb. 25 cm-es tőtávolságot tartsunk. Szabadföldi helyrevetéssel július közepén és augusztus elején érdemes megpróbálkozni.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.