vízi növények

Kerti tavak színesítésére gyűjtöttünk össze 10 tóparti és vízi növényt, amit feltétlenül érdemes a kerti tavad partjára vagy a mocsár zónába ültetned, hogy a kerti tó egészséges és természetes látványvilágot adjon.

Mennyi növényt ültessünk a kerti tóba?

A tónak maximum az egyharmadát szabad beültetni, mert különben elveszik a víz dominanciája. A növények mennyisége és kiválasztása során azt is figyelembe kell venni, hogy melyik növényt hová lehet ültetni a tóban vagy annak a partján. Megkülönböztetünk tóparti, sekélyvízi, és mély vízi növényeket. A fajtaválasztékot és mennyiséget gondold át vásárlás előtt a tavi zónák függvényében.

A növények beszerzésére ajánljuk a https://koimania.hu/ webshopot. A kiválasztott példányokat online is megrendelheted, amit nagyon gondosan csomagolva fognak neked futárszolgálattal kiszállítani. Ha személyesen szeretnél válogatni, akkor érdemes ellátogatnod a Székesfehérváron található bemutatókertjükbe, ahol sok vízinövényt természetes élő közegükben, bemutató tavak partján is megtekinthetsz.

Parti sávba ültethető növények

sekély vízi növények

Kép forrása: Koimania.hu

A sekély parti sávba nyíllevelű nyílfű, mocsári nefelejcs és törpe gyékényt érdemes ültetni. Ezen a részen a növények 5-10 cm mély vízbe kerülnek és érdemes őket edénybe ültetni, hogy ne terjeszkedjenek tovább a nekik szánt helynél.

A tó körüli növények az általánosan jelen levő kerti talajba kerülnek, amihez ajánljuk a fáklyaliliom, a réti füzény és a szibériai nőszirom választását. Ezek a növények kedvelik a víz közelségét és gondozásukra is minimális energiát kell fordítani. A parti sávot érdemes úgy beültetni, hogy minden évszakban színesítsen valamelyik növény.

Ezért jó választás a pajzslevelű tópartifű párosítva a spanyol kékharanggal, ami tavasszal nyílik. Válasszunk kora nyári emeletes kankalint sárga, vörös, lila vagy rózsaszínben tetszés szerint. Az őszi látványhoz pedig a díszfüvek között kell keresgélni. A magas pipafű, kékperje vagy a kínai tollborzfű változatossá teszi az őszi tavunkat.

Mélyvízi növények

Természetesen a főszerep nyáron a mélyvízi növényeké. Talán nem is kell mondanunk, hogy a tündérrózsa szinte minden kerti tónak elmaradhatatlan növénye. Kerti tó tulajdonosokként ezzel a virágzóval koronázzuk meg a tavunkat.

Ha nagyobb alapterületű tavunk van és tudunk gondoskodni a téli védelemről, fűtésről, akkor választhatjuk még az indiai lótuszt is, aminek garantáltan mindenki a csodájára fog járni. Az indiai lótuszt gyakorlottabb tavasoknak ajánljuk, mert gondozásuk több fáradsággal jár, mint a tündérrózsáké.

Vizinövény, tóparti növény bevásárló lista:

vízi növények

Kép forrása: Koimania.hu

 • Kúszó infű: április-májusban virágzik és lila virága van
 • Sáfrányfű: júliustól-szeptemberig virágzik és sárga virága van
 • Vízi lófark vagy vízifenyő: levéldísz májustól-júliusig díszít
 • Spanyol kékharang: májusban virágzó hagymás különböző színekben
 • Szibériai nőszirom: májustól-júniusig virágzik különböző színekben
 • Fáklyaliliom: június-júliusban virágzik sárgás-vöröses virágú
 • Pénzlevelű lizinka június-júliusban virágzik, élénksárga színű, rendkívül invazív
 • Réti füzény: július-augusztusban virágzik és bíborvörös színben pompázik
 • Magas kékperje: díszfű, augusztustól-októberig díszít
 • Tündérrózsa vagy tavi rózsa: júniustól-szeptemberig virágzik különböző színekben
 • Tollborzfű: díszfű, augusztus-szeptemberben díszít
 • Emeletes kankalin: június-júliusban virágzik
 • Zergeboglár: május-júniusban virágzik, sárga színű
 • Törpe gyékény: májustól-szeptemberig díszít, fajának legkisebb változata

Képek forrása: Koimania.hu; Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.