Mandevilla

A tölcsérjázmin bármelyik faját is választjuk, egy rendkívül látványos, színpompás növénnyel lesz gazdagabb az otthonunk. Ebben az írásban a brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) a chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) és a bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) gondozásával ismertetünk meg.

A brazil tölcsérjázmin gondozása

Mandevilla

Kép forrása: Pixabay.com

A brazil tölcsérjázmin, brazil jázmin vagy brazil szereleminda (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos növény. Tölcsérszerű, ragyogó színű virágai májustól késő őszig díszlenek.

Nyár elején érdemes kiköltöztetni a szabadba, de beltérben, világos, szobahőmérsékletű helyiségekben is tarthatjuk. Mérgező növényről van szó, tejnedve erősen mérgező.

Semleges kémhatású, jó vízelvezetésű virágföldbe ültessük. Világos helyre tegyük, mert fényigényes, de a forró napot nem bírja. Mivel kényes a mozgatásra, próbáljunk neki állandó helyet találni, növekedés, virágzás idején ne költöztessük a növényt.

Rendszeresen locsoljuk, nyáron heti 2-3-szor, télen viszont ritkábban. Az egészséges fejlődéshez és a szép virágzáshoz tápoldatra van szüksége. A párás levegőt szereti, ezt közvetlenül, permetezéssel, illetve közvetve, kaviccsal és vízzel töltött tálcára való helyezéssel is biztosíthatjuk neki.

Az őszi virágzás után célszerű megmetszeni, erre a másik jó időszak a teleltetés után, kora tavasszal van. 15 fokos helyiségben, világos helyen teleltessük. Ennél kicsivel lehet hidegebb is, de ezt már lehet, hogy nem fogja jól viselni.

A chilei tölcsérjázmin gondozása

Mandevilla laxa

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa) félörökzöld kúszónövény, mely Argentína, Bolívia, Peru és Ecuador területén őshonos.

Természetes élőhelyén akár több méter magasra is felúszik, de hazánk éghajlati viszonyai között nem tud ilyen magasra nőni. Dús levelei lándzsaszerűek, kissé fodrosak, szép hátteret adva a hófehér, illatos virágoknak.

Kedveli a napfényt és a világos helyet, de a tűző napot nem. Rendszeresen öntözzük, kissé párás levegőt biztosítsunk neki. Jó vízelvezetésű, enyhén nyirkos földbe ültessük el, tavasszal és nyáron adjunk neki tápoldatot.

Teleltetését hűvös, fagymentes helyen tudjuk megoldani. Ilyenkor nagyon ritkán öntözzük. Nyugalmi időszakában leveleit lehullajtja, ez természetes folyamat. Tél végén ajánlott visszametszeni.

Betegségekre nem hajlamos, csak a takácsatkák és a levéltetvek veszélyeztetik. Dugványozással szaporíthatjuk.

A bolíviai meténggyökér gondozása

Mandevilla boliviensis

Kép forrása: Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0;

A bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis) kúszó növekedésű dísznövény. Dézsába ültetve nagyon látványos, egész nyáron és ősz elején is hozza virágait.

Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, tölcsér alakúak. Levélzete fényes, kerekded formájú levelekből áll. Mivel kúszónövény, támasztékot igényel. Fontos, hogy mérgező növényről van szó!

Sok vizet, fényt és tápanyagot igényel. Jó vízelvezetésű talajba ültessük. Világos, tűző napot sem nélkülöző helyre ültessük, hogy szépen fejlődjön. Locsoljuk rendszeresen és tápoldatozzuk is. Teleltetéséhez a kb. 15 fokos, hűvös helyiség az ideális.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0;

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.