kanapé

Új kanapét vásárolnál, és nem vagy biztos benne, hogy milyen anyagot válassz? A kárpitozás szempontjából a textíliák, a bőr vagy a szintetikus anyagok a legelterjedtebbek. Természetesen mindegyiknek vannak bizonyos előnyei és hátrányai is, amelyeket figyelembe kell venni. Vessünk egy pillantást rájuk.

A kárpitozáshoz használt anyag természetesen nem az egyetlen tényező, amelyet figyelembe kell venni a kanapé kiválasztásakor. Ez azonban egy olyan elem, amely minden nap szem előtt van. Ezért a következő sorokat ennek a témának szenteljük. Első lépésként próbáljuk meg átgondolni, hogy mit várunk a kárpitozástól.

Vegyük figyelembe a háztartás bármely tagjának allergiáját vagy asztmáját, valamint a kisgyermekek vagy háziállatok jelenlétét. Gondoljunk a kanapé funkciójára is. Ki fogja használni és milyen gyakran? Csak arra fogod használni, hogy a családdal és a barátokkal üldögélj rajta, vagy a munka utáni mindennapos pihenésre is?

Textil

Valószínűleg a leggyakrabban használt anyagok az üléshuzatokhoz a textil szövetek. A kanapékhoz különböző típusú, sima és durvább textúrájú szöveteket használnak. A modern textíliák, amelyek közé tartoznak például a mikroszálak, stabil formával és szennyeződésekkel szembeni nagyobb ellenálló képességgel büszkélkednek.

Sem tapintásra, sem látvány szempontjából nem érződnek hűvösnek, és kellemesen otthonossá teszik a helyiséget. Más típusú burkolatokhoz képest az áruk is igen elfogadható, és sokféle szín, dizájn és minta közül választhatunk.

Másrészt figyelembe kell venni, hogy nem teljesen moshatóak, és például a kiömlött italok kitörölhetetlen nyomokat hagyhatnak rajtuk. Különösen a kisgyermekes háztartásokban a szövetkanapé karbantartása egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet. Nehezebb a helyzet az állatszőr esetében is, amely hajlamos megtapadni a szövetkanapén.

A levehető (és szintén mosható) huzattal ellátott kanapék azonban megoldhatják ezt a problémát, vagy beszerezhetünk külön univerzális huzatokat, esetleg használhatunk védőhuzatot is. Amit azonban még a mosható huzat sem old meg, az a por megtapadása vagy a poratkák elszaporodása, ami az allergiásoknak és asztmásoknak igazán zavaró lehet.

kanapé

Bőr

Egy másik nagyon népszerű anyag a bőr, amely időtállóságával, színtartósságával és luxus érzetével vonzza a vásárlókat. A bőrkanapé általában mosható is, így könnyen megszabadulhatunk a szennyeződésektől. Itt azonban kerüljük a vegyszereket, és csak speciálisan erre kifejlesztett termékeket használjunk.

A bőr kanapé esetében az állati szőr sem jelent problémát. Amik viszont gondot okozhanak, azok a kedvenceink karmai. Különösen a macskatulajdonosoknak érdemes megfontolni, hogy a bőr megfelelő-e számukra.

A bőr kanapék esetében természetesen magasabb vételárral kell számolni. Egyesek talán kissé kellemetlennek találják ennek az anyagnak az alaptulajdonságát, mivel télen hűsítő, nyáron pedig kissé „ragacsos” benyomást kelthet. Más anyagokhoz hasonlóan a bőrt is rendszeresen ápolni kell, hogy sokáig szép maradjon. A rendszeres impregnálás például még tartósabbá teszi.

Ökobőr

A textil és a bőr kanapék közötti kompromisszum – legalábbis egyes tulajdonságok tekintetében – az úgynevezett ökobőr lehet. Ez egy szintetikus anyag, amely poliuretán bevonattal ellátott pamutszövetből áll. Optikailag az ökobőr nagyon hasonlít a valódi bőrre, de légáteresztőbb, és a rajta való ülés még melegebb vagy hidegebb napokon sem kényelmetlen.

Szennyeződés esetén az ökobőr nedves ruhával letörölhető. Vigyázzunk azonban a kiömlött folyadékokkal, amelyek az anyag légáteresztő képességének köszönhetően gyorsan felszívódnak. Az ökobőr alkalmas az allergiások számára, az ára pedig a bőrhöz képest valamivel alacsonyabb. Másrészt viszont soha nem éri el ugyanazt a tartósságot, mint egy kiváló minőségű bőr ülőgarnitúra.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.