tavirózsa

Aki már látott tavirózsát az tudja, hogy egy lélegzet elállítóan gyönyörű virágról beszélhetünk, ami nem kisebb festő, mint Monet-et is megihlették. Monet szenvedélyes kertész volt és saját kertjében egy tóval is rendelkezett. Életének utolsó harminc évében szinte csak kertjéről festett, természetesen tavirózsákkal. 

A tavirózsa vagy más néven tündérrózsa a kerti tóban szintén festői látványt nyújt, legyen szó természetes vagy akár mesterséges tavakról a színpompás virágokat bontó tavirózsák csodálatos, feltűnő virágai nyár elejétől késő őszig folyamatosan nyílnak.

A tavirózsa virágai pár nap alatt elvirágoznak, de szinte egy nagyobb tőnél ezt észre sem vesszük mert a folyamatosan újra és újra bont virágokat. A virágok a kora délelőtt folyamán nyílnak és estére becsukódnak.

Az édesvízben élő tavirózsák 46 faja ismert, ideértve a trópusi fajokat is. Hazája Európa és Ázsia. Európában így hazánkban is számos tavirózsa fajtát termesztenek és nemesítenek a színek a fehértől a sötét vörösig, a kisebb mini fajtáktól az egészen nagy virágot hozókig, különböző szirom formákkal és szirom számmal megtalálhatóak.

Tőosztással szaporíthatóak, de léteznek a trópusi fajtáknál elevenszülők is, ahol a levélen új kis növény fejlődik és hoz gyökereket.

Válasszunk Tavirózsát a saját kerti tavunkba vagy dézsába!

tavirózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Tartásuk nem igényel különösebb kertészeti szakértelmet. Szinte minden méretben kaphatóak, a kereskedésekben megtalálhatjuk a kisebb akár dézsa tóba ültethető, de a nagy több tíz vagy száz köbméterben jól illeszkedő fajtákat. 

A kiválasztásnál érdemes alaposan áttanulmányozni az adott fajtát elolvasva a növény mellé adott vízinövény útmutatót az adott fajtához, de ennek hiányában kérdezzük meg az eladót, hogy kiválasztott növényünk milyen ültetési mélységet és gondozást kíván. 

A https://koimania.hu/  kerti tó webáruházban széles választékban rendelhetünk tavirózsákat vagy személyesen a székesfehérvári bemutató kertjükben is válogathatunk egészséges, télálló példányokat. 

Ültetési fortélyok

Általánosságban 20 cm-től 120 centiméter vízmélységig ültethetünk tavirózsát, de vannak, amiket 50-80 centi mélységig telepíthetünk. Nagyon fontos, hogy télálló tavirózsáról vagy trópusi fajtáról van-e szó. Nagyon hasznos az árnyékolása  a nappali időszakban oxigént is termelnek.

Kiváló rejtekül szolgálnak kisebb halak, békalárvák és rovar lárváknak A levelein kisebb termetű madarak, rovarok sétálgathatnak, de megfigyelhetjük, hogy a békáknak is kiváló pihenőhelyül szolgál.  A tavirózsa elsősorban a napos, védett nyugodt vizet szereti. A legtöbb tavirózsa ideális ültetési mélysége a vízszint alatt egy méter. 

béka

Kép forrása: Pixabay.com

A kereskedelemben kapható tavirózsák edénye egy szaporító edény, ami nem alkalmas a későbbiekben arra, hogy a tóban megfelelő közeget alkosson tavirózsánk számára így elkerülhetetlen a nagyobb edénybe, kosárba való átültetés.

Az ültető kosarunkat lássuk el béleléssel és tavi földdel, majd a földre helyezzük a rizómát a gyökerek kellő elhelyezése mellett, és erre kerüljön a kavicsréteg. Mindig vigyázva, hogy a növény friss hajtásai levelei ne sérüljenek.

A közeg minden esetben vízinövény föld vagy teljesen bio vegyszerektől mentes kerti föld homokkal keverve. A kosarak vagy nagy kerek formájúak vagy vese alakúak legyenek, mert a rizóma mindig vízszintesen elhelyezve van megfelelő helyzetben és ezáltal a növekedés során oldalra törekszik.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.