gyümölcsfa

Végre múlik a hideg idő és elérkezett az alapos télvégi, tavaszi lemosó permetezés ideje. Miért érdemes belekezdeni és hogyan a legjobb elvégezni? 

Miért épp “lemosó”? 

A tavaszi munkálatok fontos állomása a lemosó permetezés, melynek fő célja a növényvédelem, mivel a kultúrnövényeket sokféle kártevő és betegség fenyegetheti. Ezek ellen a legjobb védekezés a megelőzés, amelyben segítséget nyújt a tavaszi lemosó jellegű permetezés.

Az ültetvényeket, a szántóföldön gazdálkodókat jogszabályokkal kötelezik a „zöldítésre”, az integrált növényvédelemre, a talajok védelmére, és a zöld szemléletet szerencsére egyre többen követik világszerte.  sem a kert többi növényében, sem az élővilágában, talajban.

A lemosó permetezés onnan kapta a nevét, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségű permetlé és víz egyvelegét bőségesen locsoljuk a növényre. 

Tavaszi lemosó permetezés ideje 

  • Ha a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont felett van. Ilyenkor már nemcsak a növények, hanem a kártevők és kórokozó gombaspórák is éledeznek. 
  • Az első rügyek megjelenése előtt már érdemes lehet belekezdeni. 

Hogyan végezzük? 

Mielőtt belekezdünk, érdemes minden olyan kerti munkát elvégeznünk, ami a növények érintésével jár – dörzsöljük át kéregkaparóval a kezelendő bokrokat, fákat, ezek repedéseit, hogy a kártevők, férgek, bábok ne tudjanak tovább szaporodni.

Ezzel el is végeztük a fenntartható kertművelés első tavaszi lépését. A metszést, száraz ágak, gallyak, őszi gyümölcsmaradványok eltávolítását célszerű ezután végezni, majd utolsó lépésként jöhet a tavaszi lemosó permetezés. 

A lemosó permetezés során a növényeket egy megfelelő kémiai vagy biológiai anyaggal ápoljuk, amely a növények felületén marad, és védelmet nyújt a kártevők és betegségek ellen. A lemosó permetezés általában tavasszal vagy ősszel végezendő. Permetezés előtt mindig alaposan olvassuk el a címkéken feltüntetett utasításokat, hogy biztosan biztonságos és hatékony legyen. 

Bio lemosó permetezés: Mivel permetezzünk? 

A környezetbarát lemosó jellegű permetezés érdekében használhatunk biológiai megoldásokat. A lemosó jellegű permetezéshez a legjobb készítmény kiválasztása javarészt attól függ, mi ellen védenénk a növényünket. Rovarok ellen például az olajos tartalmú szerek a legmegfelelőbbek, a kórokozók ellen viszont a réz és kén tartalmúak.

Amennyiben többféle veszély ellen védenénk növényeinket, használhatunk kombinált készítményeket is. Javasolt például először a rezes/kénes lemosó permetezés alkalmazása, majd pár nappal a Greenman Agro alkalmazása, melyeket együttesen kombinálva kialakíthatjuk a megfelelő védelmet és növényerősítést. 

A rézkészítmények biztonságos használatára fontos ügyelnünk, egyrészt az egyes növények érzékenysége miatt minimális koncentrációban alkalmazhatók, valamint a talaj mikrobiológiai életét rendkívüli módon károsíthatja. Az Európai Unió korlátozta az egy hektáron, egy évben – növényvédelmi célból – kijuttatható összes réz mennyiségét (A Bizottság (EU) 2018/1981 végrehajtási rendelete).   

Milyen ismertebb, természetes készítményeket vethetünk be? 

  • Narancsolaj 
  • Paraffinolaj 
  • Szódabikarbóna 
  • Ecetes 
  • Bordói lé 
  • Bio lemosó jellegű permetezés Greenman Agro-val, amely segíti és fenntartja a talaj mikrobiológiai életét 
slagos adagoló

Slagos adagolóval könnyedén elvégezhetjük a lemosó jellegű permetezést (https://greenman.hu/product/greenman-multifunkcios-slagos-adagolo/

A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását.

A szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevőt képes távol tartani, ezért javasoljuk tavaszi lemosó jellegű permetezéshez akár önállóan vagy hagyományos kezelés kiegészítésére! A bő vízzel higított Greenman Agro készítményt 10%-os töménységben ajánlott felhasználni egy multifunkciós slagos adagoló segítségével, amely egyben segít a fokozatos és megfelelő mennyiségű kijuttatásban is. 

Termékünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, minden szántóföldi és kertészeti kultúrához. 

A lemosó permetezést ajánljuk többek közt leander, tuják, gyümölcsösök, szamóca, valamint fák, körtefa, babérmeggy, rózsa, bármilyen kultúrnövény lemosó permetezéséhez. 

Képek forrása: Pixabay.com; Greenman.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.