tátika

A tátika vagy oroszlánszáj (Antirrhinum majus) a mediterrán vidékekről származó egynyári dísznövény, melynek számos méret és színváltozata van. A legelterjedtebbek a félmagas fajták, melyek kb. 80 cm magasak, de létezik törpe és a kúszó változatban is. Virágzata fürtös, a virágai hosszan tavasz közepétől egészen ősz elejéig nyílnak, bár a leglátványosabb a június-július környékén.

Más növényekkel is jól társítható, arra figyeljünk, hogy fényigényes növények mellé kerüljön, mivel az oroszlánszáj maga is napfény igényes. Ennek értelmében napos, világos helyet keressünk a számára.

Alapvetően nem igényes növény, a víz és talaj tekintetében is átlagosnak mondhatók igényei. Szárazabb időszakokban érdemes öntözni, az öntözést dús virágzással hálálja meg, ugyanakkor a pangó víz elpusztíthatja, ezért csak mérsékelten locsoljuk.

Ha ügyelünk rá, hogy az elszáradt virágokat eltávolítsuk, a virágzás akár ősz elejéig is kitolható.

A tátika szaporítása

Ha szaporítani szeretnénk, azt magvetéssel tehetjük meg a legkönnyebben. A palánták nevelését már februárban vagy márciusban elkezdhetjük. Bár hamar megnőnek, és áprilisban már kiültethetőek lesznek, célszerű a kiültetéssel megvárni a fagyok elmúltát, vagy takarásról gondoskodni.

A magvetést a következőképpen érdemes elvégezni. Vegyünk egy palántanevelő tálcát, és tegyünk bele lazább szerkezetű földet, majd nedvesítsük be. Erre a legjobb módszer, ha vízbe állítjuk a tálcát, majd hagyjuk kicsöpögni a felesleges vizet.

A magokat erre az átnedvesedett földre szórjuk, picit meg is nyomkodhatjuk őket, majd takarjuk be vékony rétegben homokkal. A palánták számára a legideálisabb, ha lefedjük őket egy üveglappal, a megfelelő páratartalom érdekében, és meleg, 18-20 fokos helyre tesszük őket.

Az üveglapnak kb. két hétig kell a tálcán maradnia, miután kicsíráztak a magok, már nem lesz szükségünk a párásításra. Ezután vigyük át a palántákat egy hűvösebb, világos helyre. Kétleveles korban szét is ültethetjük őket.

Áprilisban a végleges helyükre is kerülhetnek, viszont nemcsak a fagyoktól, a csigáktól is óvnunk kell őket.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.