Japánfűz

A tarka japánfűz egy keleties hangulatot árasztó látványos díszcserje, amely térségünkben is nagy sikerrel hódít. Egyre gyakrabban bukkan fel a kertek pázsitján vagy a bejáratok közelében, ami nem is csoda, hiszen minden évszakban tartogat valami meglepetést a szemlélődők számára.

Az alapfaj, a Salix integra egy 3 méter magasságot is elérő, folyópartokon, vízközeli réteken gyakori, Kelet-Ázsia országaiból származó növény. Vékony, csüngő hajtásain hosszúkás, keskeny, zöld levelek nőnek, amelyek ősszel megsárgulnak és lehullanak. Gyorsan növő és strapabíró, részt vesz a talajerózió lassításában, megakadályozásában a vízpartokon.

Legelterjedtebb fajtája a tarka ‘Hakuro-Nishiki’ változat, amely alapvetően egy alacsonyabb növekedésű díszcserje, ám a kertészetekben gyakran magas törzses formában is megtalálható. Gömb alakú lombozata rendkívül látványos.

Hajtásai felfele törnek, a növény kifejlett korában sem haladja meg az 1,5-2 m magasságot és szélességet. Hosszúkás levelei tavasszal, lombfakadáskor rózsaszínes árnyalatúak, később a zöld levelek fehéren foltosak lesznek, majd a nyár végéhez közeledve egynemű zöld színbe öltöznek.

Ősszel egy újabb színváltásban gyönyörködhetünk, a levelek aranysárgán pompáznak, mielőtt lehullanak. A hideg időszakban a cserje sötétpiros vesszői tarkítják a tájat, ezért elmondható, hogy ez a dísznövény mindent megtesz azért, hogy mind a négy évszakban újra és újra magára vonja a tekinteteket.

Japánfűz

Kép forrása: Canva.com

A tarka japánfűz gondozása

Nem okoz sok fejfájást az ápolása – tarka japánfűz könnyen nevelhető és szaporítható, gondozásához csupán néhány szempontot érdemes jól megjegyezni, és az egyik legszebben díszítő növénnyé válhat a kertünkben.

Ültetésekor válasszunk napos vagy félárnyékos helyet számára! Érdemes úgy elhelyezni, hogy a nagyon forró napszakokban árnyékba kerüljön, de ezen kívül jó, ha több órán át sütkérezik, hiszen így lesz a legkáprázatosabb a lombozatának színváltása.

Szinte bármilyen átlagos kerti talajban szépen fog fejlődni, a fiatal csemete azonban meghálálja és hamarabb meggyökeresedik, ha a fellazított talajba egy kis savanyú kémhatású virágföldet, érett komposztot vagy szervestrágya granulátumot keverünk, valamint (amennyiben erősen kötött a kert talaja), ezen homok hozzáadásával javíthatunk.

A tarka japánfűz számára nagyon fontos a nyirkos talaj, ezért legyen gondunk a rendszeres öntözésére! Ha kiszárad a talaja, kevés ideig tűri a szárazságot, a leveleinek széle hamar barnulni kezd. A túlöntözés azonban kerülendő.

A díszcserje körül mulcsréteg takarással érhetjük el, hogy a talaj hosszabb ideig megtartsa magában a nedvességet, emellett a takarás a fiatal növényeknek is segít az első fagyokkal szembenézni.

Miután megerősödik, a japánfűz teljesen télálló lesz térségünkön is, csupán a dézsában nevelt egyedek igénylik a fagyok beállta előtti takarást. Tavasztól nyár végéig érdemes többszöri tápanyag-utánpótlással ösztönözni az egészséges, erős növekedésre és lombszíneződésre.

A megfelelő fejlődéshez és a kompakt gömb alakú koronához elengedhetetlen a rendszeres metszés. Tavasszal erős és drasztikus visszametszést ajánlott végezni rajta, ilyenkor a hajtások kétharmadát is vissza lehet vágni – ettől majd teljesen megújul a lombkorona, a friss hajtások besűrűsödnek és tömött, dús levélzetű gömböt formálnak.

Amennyiben ezt elhanyagoljuk, a lombozat szétesik, laza lesz és elveszíti díszértékét, mivel ritkább levélzetet fog nevelni. Akár ősszel is végezhetünk még metszést a cserjén, viszont ez már kevésbé legyen drasztikus.

Japánfűz

Kép forrása: Canva.com

A tarka japánfűz növényvédelme

A tarka japánfűz sajnos nem tartozik a legellenállóbb növények sorába, ezért fontos figyelembe venni az igényeit, megfelelően ápolni és metszeni. Ha mégis felütné a fejét levéltetű, atka, lisztharmat vagy bármi más kártevő vagy betegség, szükséges minél hamarabb tőből eltávolítani a fertőzött ágakat.

Gyors növekedésének hála nem kell aggódni a metszés miatt, hamar visszasűrűsödik a növény. Az időnkénti hajtásritkítás biztosítja, hogy a levegő jól átjárja a cserje belsejét is, ami azért is fontos, mert a levegő mozgása megakadályozza a gombás betegségek kialakulását.

Hova és hogyan ültethető a tarka japánfűz?

Feltűnő szépsége miatt ez a díszcserje kiköveteli magának a központi helyet minden kertben. Szoliterként ültetve remekül feldobja a gyepes felület látványát, de nagyszerű választás egy cserjecsoport központjának kiemelésére is.

Ebben az esetben különböző lombozattal díszítő növényekkel érdemes társítani, amelyek inkább egyszínűek, nem tarkák, így sokkal kellemesebb kompozíciót alkotnak és kiemelik a japánfűz színes foltosságát.

Alacsony térelválasztóként is megállja a helyét, de gyakori az is, hogy nagy konténerbe ültetve a bejáratok, lépcsők, balkonok közelében díszít. Dézsás növényként fontos a szélvédettség, valamint érdemes fokozott figyelmet fordítani a rendszeres öntözésére, tél előtti takarására.

Mivel a növény egy része sem tartalmaz mérgező anyagokat, bátran ültethető kisgyerekes házak udvarába, ugyanakkor a háziállatokra nézve sem jelent veszélyt. Színes vesszői a földbe szúrva hamar meggyökeresednek, ezért még remek ajándék is lehet a lemetszett hajtásaiból fejlődő csemetékből.

Képek forrása: Getty Images; Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.