ültetés

Senki nem úgy születik, hogy tudná mi az, ami egészséges a szervezetnek és mi az, ami kevésbé. Ellenben gyermekként bennünk van a mindent elsöprő kíváncsiság, hogy feltérképezzük a számunkra érdekesnek mondható, színes, vibráló, illatos, vagy éppen gusztustalan kinézetű ételek határtalan világát.

Sokszor bizony undorral, elutasítással néztünk bizonyos zöldségekre és úgy éreztük, soha nem akarjuk kipróbálni milyen lehet az ízük. Lehet, hogy éppen az állaguk, a szaguk, a színük volt számunkra visszataszító, de lehet, hogy szüleink erőltetése volt az a csepp abban a bizonyos pohárban, amikor már csak dacból is, de agyunkban gát alakult ki és tiltólistára raktunk egyes ételeket, legyenek azok bármilyen egészségesek.

Évtizedekkel később, persze ahogyan változunk, nem csak személyiségünk formálódik át, az étkezési szokásaink is. Felnőttként próbára tesszük ízlelőbimbóinkat azokkal a zöldségekkel, gyümölcsökkel, amik láttán gyerekként intenzív fejrázásba kezdtünk.

Legrosszabb esetben az ember tényleg örök elutasítás mellett dönt, és megjegyzi jól, mi az, amit valóban undorral raktároz el elméjében.

Persze ezek után is ér próbálkozni, hiszen manapság az étel maga a trend. Folyton jobbnál jobb receptekkel, egészséges öntudatossággal vagyunk felvértezve, hogy hadba szálljunk a nehezen legyűrhető, egészségesnek mondott zöldségek világával.

Lássuk mi az, amit az ember némi kutakodás után nem is gondolt, hogy meg tud enni. Sőt, akár maga is meg tudja termelni. Vannak ugyanis ehető dísznövények, melyek egy kis kutakodás után akár a saját kertünkben is „megállják a helyüket”, és még meg is tudjuk őket kóstolni.

Ha kedvünk támad kertészkedni kicsit, módunk van több helyen kutatni a kerti szereplők után. Hogy ne kelljen külön a beszerzésért barkács üzletbe vagy kertészetbe navigálni, a Lidl újságban érdemes szétnézni a heti bevásárlásra készülődve.

Egy-egy eldugott sarokban találhatók cserepes növények, magok és kifejlett növénycsemeték is az ültetéshez. Bezöldíthetjük a balkont vagy a lakás egy szegletét.

1. Édeskömény, más néven ánizskapor

édeskömény

Kép forrása: Pexels.com

Az édeskömény örökzöld évelő, magassága 1-1,5 méter. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve viszont lágy ízzel rendelkezik. Vonzza az állatokat, ezért kertünk kedvence lehet, mely kedveli a homokos talajt. C-vitaminban és karotinban gazdag.

2. Levendula

levendula

Kép forrása: Pexels.com

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik. Kellemes illata és pompás színe már önmagában is ösztönző jelleggel bír, hogy kertünk kiemelkedő eleme legyen. Ugyanakkor nyugtató hatása is híressé teszi. Szörpöt is tudunk készíteni belőle, ételeink díszeként is felhasználhatjuk salátákban.

Szárítva pedig ágyunk fölött az alvásban, stressz oldásban is segít. Emellett sokan akár bőrük, hajuk szépségéhez is felhasználják a levendulavizet.

3. Illatos Ibolya

ibolya

Kép forrása: Pexels.com

Az ibolyát mindenki ismeri, viszont ahhoz, hogy ehetővé varázsoljuk fontos a permetmentes forrás, legjobb a saját kertünkből. Levele salátába, szirma akár süteménybe, szendvicsbe rakható, torták csodás díszítőeleme lehet.

Kandírozva igazi különlegességet varázsolhatunk az asztalra. Teakészítéséhez is jó választás, ugyanis megfázás idején jótékony hatása van a torokra.

4. Rózsa

rózsa

Kép forrása: Pexels.com

Magassága 2-5 méter, kúszó fajtája akár 20 méter hosszú is lehet, többségük lombhullató. Szirma kiváló akár lekvár készítéséhez, díszítőelemként pezsgőben, akár édességeken vagy a tányér szélén.

Kandírozva isteni csemege válhat belőle. Sokan rózsavizet készítenek, mely alkalmas a haj és a bőr ápolására. Aromaterápiás fürdőt is készíthetünk belőle. Kiváló pattanások eltávolítására antibakteriális hatása miatt.

Fontos tudni, hogy a változatos étrend hogyan állítható össze, hogy ne szenvedjen hiányt semmilyen tápanyagban a szervezetünk. Ha a böngészőbe beírjuk a „táplálkozási tanácsadó” kulcsszavakat, több oldalnyi találatot hoz a keresés.

Csak egy példa Perjes Kinga weboldala, aki a többi között Édes élet cukor nélkül címmel is kiadott elektronikus könyvet. Nézzük csak meg két buszmegálló között a weboldalát, nem kerül semmibe és ki tudja, milyen változást eredményez egy-egy tanácsa saját életünkben!

Képek forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.