tigrisszúnyog

Lassan itt a nyár és a jó idő, a teraszon töltött esték és a naplementék ideje. De ezeket a nyári örömöket néhány nem túl kívánatos látogató is kíséri. A legtöbb szúnyog akkor jelenik meg, amikor a nap eltűnik, valamint amikor nagyon magas a páratartalom.

De ne essünk kétségbe, mert vannak hatásos gyógymódok, amelyekkel legyőzhetjük őket, tudtuk meg az eurokartevoirtas.hu szúnyogirtás szakértőjétől.

A szúnyogirtó növények olyan természetes erőforrást jelentenek, amelyek amellett, hogy távol tartják a rovarokat, az otthonunkat is feldobják. A Hola magazin összegyűjtötte a legismertebbeket.

Levendula, a legjobb illatú szúnyogirtó növény

A levendula az egyik legismertebb és legkedveltebb aromanövény, nemcsak szépsége miatt, hanem azért is, mert a virágai szárítva vagy akár természetes állapotukban is segíthetnek jó illatot varázsolni. A legjobb dolog az, hogy a szabadban és a beltéren is termeszthető, különösen, ha a terület nem túl párás.

Akár a kertben, akár beltéren (ebben az esetben a legjobb hely az ablak mellett van), ez a növény cserepekben és virágtartókban is jól fejlődik. A levendula nagyon könnyen gondozható, amennyiben sok természetes fényt biztosítunk neki, és elkerüljük a pangó vizet. Ehhez mérsékelten kell öntözni, és savanyú, jó vízelvezetésűaljzatban kell nevelni.

Citromos bazsalikom, szúnyogriasztó az ételek számára

A citromos bazsalikom egy másik olyan aromás növény, amelyet beltéren is termeszthetünk, és amely távol tartja a szúnyogokat és a legyeket, mindezt biológiai módszerrel, így nem kell a kémiaiakhoz folyamodni. Ez a faj kis levelű, és akár a kertben, akár cserépben is termeszthető.

A virágzáshoz nagy mennyiségű természetes fényre és melegre van szüksége. A bazsalikommal kapcsolatban a legfontosabb óvintézkedés, hogy mindennap meg kell locsolni, de sosem szabad eláztatni.

Citromos muskátli, egy gyönyörű és szúnyogmentes növény

Ez a muskátlifaj, amellett, hogy apró fehér, rózsaszín vagy lila virágainak köszönhetően rendkívül dekoratív, erős citromillatáról is ismert, ami természetes szúnyogriasztóvá teszi. Ez egy bokros növény, amely nem nő magasabbra 70 cm-nél, és apró virágai vannak.

A citromos muskátli olyan kültéri növény, amelynek sok órányi természetes fényre van szüksége a virágzáshoz. Gyakori öntözést is igényel, körülbelül hetente kétszer, de nem szabad, hogy vizes legyen, és a virágai sem ázhatnak el. Könnyű aljzatra és jó vízelvezetésre is szüksége van.

Kínai szegfű, egy gyönyörű szúnyogirtó növény

Ez a szegfűfajta egy látványos virágú szúnyogirtó növény. Nemcsak a szúnyogokat, hanem a legyeket is távol tartja. Kültéri növény, amely cserépben és kertben egyaránt jól érzi magát. Ezen kívül a virágokat többféle színben kínálja, választhatunk a sárga, narancssárga, piros és még kétszínű virágok kötött is. Jellegzetes illatának köszönhetően távol tartja a szúnyogokat.

Rozmaring, az aromás növény, amely elriasztja a szúnyogokat

Ez a gyógy- és aromanövény számos tulajdonsággal rendelkezik, többek között intenzív aromájának köszönhetően elriasztja a szúnyogokat és a molyokat. Ahhoz, hogy a rozmaring beltéren is hatékony legyen, a legjobb, ha több ágat szárítunk meg, és a leveleket gyertyában égetjük el.

A rozmaring termeszthető beltéren és szabadban is, és mindkét esetben, mint a legtöbb fűszernövénynek, minden nap sok fényre van szüksége. Nagyon ellenálló növény, amely jól tűri a száraz időszakokat, ezért csak mérsékelten öntözzünk, és próbáljuk megvédeni a túlzott páratartalomtól.

Citronella, a legismertebb szúnyogirtó növény

Bár ez a legismertebb szúnyogirtó növény, természetes formájában nem éppen a legszebb. A citronella egy bokros, lágyszárú növény, amely a szabadban és a beltéren is termeszthető, bár nyáron mindig jobb, ha a szabadban tartjuk, akár teraszon, akár erkélyen.

A citronella gondozása nem túl bonyolult. Ha beltéren van, helyezzük ablak közelébe, míg a szabadban napi 6-8 óra fényre van szüksége a virágzáshoz, bár félárnyékos helyen is jól fejlődik. Ez a növény nagyon érzékeny az öntözés hiányára, és meg kell akadályoznia, hogy a gyökerei kiszáradjanak.

Menta, egy szúnyogirtó számos tulajdonsággal

A menta az egyik legkedveltebb szúnyogirtó növény, mert amellett, hogy finom és számos receptet fűszerez, levelei olyan olajat termelnek, amely friss, édes illatot áraszt, és elriasztja a szúnyogokat.

Fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így ha végül megcsíp minket egy bogár, készíthetünk egy teát, hogy megnyugtassuk és megtisztítsuk a csípést.

A menta gyorsan nővő kúszónövény, ezért a legjobb, ha cserépben tartjuk, mert ha a kertben van, akkor elveszíthetjük felette az irányítást. Ahhoz, hogy jól fejlődjön, sok öntözésre van szüksége, különösen a melegebb hónapokban.

Citromos kakukkfű, ízletes és szúnyogirtó

A citromos kakukkfű egy bokros növény, amelynek levelei zöldek, sárga szegéllyel. Késő tavasszal és egész nyáron megjelenő virágai kicsik és lilák, nagyon dekoratívak. A kakukkfű olyan növény, amely elriasztja a szúnyogokat, de más rovarokat, például a bolhákat és a legyeket is.

A kakukkfű nagyon szívós növény, amely nagy mennyiségű természetes fényt igényel. Bár hozzászokott a szárazsághoz és elviseli a száraz időszakokat, a legjobb, ha rendszeresen és mérsékelten öntözzük, mindig elkerülve a pangó vizet. Amikor beköszönt a tél, meg kell metszeni, és el kell távolítani a kiszáradt leveleket és virágokat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.