szukkulensek

A kertünkben kialakított sziklakerttel megidézhetjük a félsivatagi tájak vagy a hegyvidékek hangulatát. A sziklakert elkészítése során kövekből és kavicsokból kialakítunk egy kiskertet, amit kifejezetten ilyen környezetbe illő növényekkel ültetünk be.

De milyen növényeket válasszunk egy sziklakertbe? A növényválasztás során többnyire azok a növények jöhetnek szóba, melyek igénytelenek, szárazságtűrők és talaj szempontjából sem válogatósak. A továbbiakban számos nagyon szép, ugyanakkor egyszerűen nevelhető sziklakertbe ültethető növényt mutatunk be.

Pázsitviola

pázsitviola

Kép forrása: Pixabay.com

A pázsitviola (Aubrieta x cultorum) Dél-Európában és Közép-Ázsiában őshonos, évelő, örökzöld dísznövény. Bokros növekedésű, ugyanakkor alacsony, párnát képező növény, melynek virágai késő tavasszal jelennek meg. Virágai lila, rózsaszín és kékeslila árnyalatokban pompáznak.

Élénk színeivel a sziklakertre vonzza a tekintetet, de szépen mutat köves, betonos utak mentén is. Nagyon ellenálló és igénytelen növény. Akár a tűző napra is ültethetjük, jól bírja.

Pázsitviola vetőmag vásárlás >>>

Kúszó lángvirág

árlevelű lángvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kúszó lángvirág vagy árlevelű lángvirág (Phlox subulata) alacsony termetű, terjedő tövű évelő növény. Őshazája Észak-Amerika. Párnát alkot, ezért ideális sziklakertbe, kerti utak szegélyezésére, talajtakaráshoz vagy kőfal tetejére ültetve is megállja a helyét.

Apró virágai szinte az egész növényt beborítják. Fehér, rózsaszín, lila szirmaikkal a tavasz második felében tűnnek fel. Ültessük napos, világos vagy félárnyékos helyre.

Sziklai ternye

sziklai ternye

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier

A sziklai ternye vagy szirti ternye (Aurinia saxatilis) örökzöld évelő növény, mely a sziklás hegyoldalakon díszlik. Alacsonyra növő, bokros formájú, sárga virágzuhataga teszi nagyon látványossá. Már áprilisban virágozni kezd.

Virágzás után levélzetével díszít, levelei télen is díszíteni fogják a sziklakertünket. Viszonylag igénytelen növény, ezért a kertészkedéssel csak most ismerkedők számára is ajánlott dísznövény. Világos, de akár tűző napos helyre is kerülhet.

Szirti ternye vetőmag vásárlás >>>

Tengerparti pázsitszegfű

tengerparti pázsitszegfű

Kép forrása: Pixabay.com

A tengerparti pázsitszegfű vagy tengerparti istác (Armeria maritima) alacsony termetű, bokros növekedésű, párnát alkotó évelő dísznövény.

Levélzete fűszálra emlékeztető, vékony levelekből áll. Lilás, rózsaszín, fehér, gömb formájú virágai tavasz végétől nyár közepéig nyílnak. Kerti utak mellett, sziklakertekben és kőedényben is szépen mutat.

Varjúháj

varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába tartozó nemzetség, több mint 500 különböző fajjal. Ausztrálián és az Antarktiszon kívül a világ minden táján megtalálható, ellenálló és változatos megjelenésű pozsgás növény.

Kőedényben, sziklakertben mutat a legszebben, de talajtakaróként is ültethetjük. Mivel a különféle varjúhájfajok igen változatos kinézetűek, többet is válogathatunk egymás mellé, mutatós kis csoportokat hozva létre belőlük.

A varjúhájaknak vannak alacsony és középmagas fajtái is. A magasabbak sokszor bogernyőben hozzák virágaikat. Télen ezektől a virágoktól különleges megjelenést kapnak a növények, elég, ha tavasszal szedjük le őket.

Kövirózsa

kövirózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A kövirózsa (Sempervivum) Kis-Ázsiában őshonos. Kisméretű dísznövény, elsősorban sziklakertekbe és kőedénybe ültethetjük.

Levelei kerek formájúak, hegyesedő végűek. A nyár első felében álernyőben jelennek meg virágai. Igénytelen növény, mely bírja a tűző napot, a meleget is. Szépen növekszik tápanyagban szegény, homokos talajban is.

Mohalevelű kőtörőfű

Arends kőtörőfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A mohalevelű kőtörőfű vagy más néven Arends kőtörőfű (Saxifraga x arendsii) alacsonyra növő, évelő növény. Ültethetjük balkonládába és sziklakertbe is.

Kompakt méretű, tőlevélrózsás növény, melynek díszítőértékét elsősorban vékony, a tőlevélrózsa fölé nyúló virágszáron megjelenő, világos vagy sötét rózsaszín virágai adják tavasszal.

Szürke cipruska

szürke cipruska

Kép forrása: Pixabay.com

A szürke cipruska vagy hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) évelő, félörökzöld cserje. A mediterrán vidékeken őshonos.

Bokros növekedésű, közepes termetű, dísznövény. Levelei szürkés-zöldek, szeldeltek, virágai illatosak, élénksárga színűek és egész nyáron nyílnak. Sziklakertekbe, balkonládákba és rézsűkre is ültethető.

Nevelés egyszerű, hiszen igénytelen növényről van szó. Viszont szereti a napfényt, ezért meleg, napos helyre ültessük jó vízelvezetésű és lazább szerkezetű talajba.

Közönséges levendula

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) közepesen magas, évelő, örökzöld növény. Elsősorban virágai adják díszítőértékét. Virágzása nyár közepére tehető, de akár még ősszel is nyílhat.

Gondozása egyszerű, mivel télálló, teleltetése sem okoz problémát. Meleg, napos és szélvédett helyre ültessük. Meszes és tápanyagban szegényebb talajban is szépen fejlődik.

Levendula vetőmag vásárlás >>>

Medveszőrcsenkesz

medveszőrcsenkesz

Kép forrása: Pixabay.com

A medveszőrcsenkesz (Festuca gautieri) alacsony, bokros növekedésű, tömött gyepet képező díszfű. Őshazája a Pireneusok vidéke. Levelei sötétzöldek, fűszálszerűek. Virágai halványak, krémszínűek, nyár elején nyílnak. Elsősorban a sziklakertek ékessége.

Deres csenkesz

deres csenkesz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Luiyo

A deres csenkesz (Festuca galuca) nagyon hálás, alacsonyra növő, mutatós díszfű. Díszei a fűszálszerű, kék levelei, de félgömb alakja és késő tavasszal, kora nyáron nyíló virágai még tovább fokozzák szépségét. Ültethető sziklakertbe, szegélynövényként vagy talajtakaróként.

Örökzöld zabfű

örökzöld zabfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Matt Lavin

Az örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens) kb. 50 cm-es magasságig nő. A mediterrán vidékeken őshonos. Virágszárai akár egy méternél is magasabbra nőnek.

Levelei kékeszöldek, vékonyak, hegyes végűek. Virágait nyár elejétől hozza. Bokros növekedésű, mutatós színével és alakjával látványos eleme a sziklakerteknek.

Törpe japán erdeifenyő

törpe japán erdeifenyő

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

A törpe japán erdeifenyő (Pinus densiflora ‘Jane Kluis’) Északkelet-Kína, Japán és Korea vidékén őshonos. Törpe változata az akár 35 m-es magasságig növő japán erdeifenyőnek. Ez a fajta jóval kisebb, kb. 1,5 m-esre nő.

Horizontálisan növekszik, szép dísze sziklakerteknek, rézsűknek, de szoliterként és kőedénybe ültetve is mutatós izgalmas formája miatt.

Törpe boróka

törpe boróka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ben Skála

A törpe boróka (Juniperus squamata ‘Blue Star’) nagyjából fél méter magasra és széles nő. Ágai elterülők, lassú növekedésű himalájai boróka fajta.

Tömött koronája kezdetben gömb, később szabálytalan formát vesz fel. Szúrós, ezüstös levelei télen lilás árnyalatúvá válnak. Sírokra, sziklakertbe, balkonládába és talajtakaró növényként is ültethető.

A napos, világos helyet kedveli, árnyékban megtámadhatják a pajzstetveknek. Ültetés után, valamint meleg, száraz nyarakon rendszeresen öntözzük.

Az ideális talaj számára, semleges vagy savas kémhatású és jó vízelvezető képességű. Meszes talajba ne kerüljön, mert megsárgul, vagy akár el is pusztulhat.

Henye boróka

henye boróka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A henye boróka vagy kúszóboróka (Juniperus horizontalis) Észak-Amerika északi részén, Kanadában és az USA egyes államaiban őshonos.

Örökzöld, alacsonyra növő, terülő boróka faj, melynek hajtásai 2-3 m-es hosszúságban is elterülnek a földön. Kékeszöld vagy szürkészöld színű pikkely- és tűlevelek borítják. Termése hamvas-kék tobozbogyó.

Nagyon sok fajtája van, ezek közül válogathatunk aszerint, hogy talajtakaráshoz, sziklakertbe vagy szoliterként szeretnénk ültetni a növényt. Sírokra és rézsűkre is ültethetjük elterülő jellege és igénytelensége miatt.

Fényigénye nagy, a napos, világos helyet kedveli. A legszebb színét is akkor mutatja meg, ha napfényben fürödhet. Talajjal szemben nem válogatós, de a jó vízáteresztő képesség és a mérsékelt nedvességtartalom fontos számára.

Sokféle talajtípusban megél, a városi szennyezettebb levegőt is jól tűri.A szárazságra sem érzékeny, de ültetés után és forró nyarakon meghálálja a locsolást.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Crusier; Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła;  Wikipédia / Szerző: Luiyo; Wikipédia / Szerző: Matt Lavin; Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Ben Skála; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.