szerelemvirág

Az afrikai szerelemvirág, más néven afrikai kékliliom (Agapanthus africanus) Dél-Afrika területén őshonos növény. Az európai kertészek az újkor idején ismerkedtek meg vele, azóta nagyon népszerű évelő növény.

Virágai aprók és kék színűek, a szár végén alkotnak légies hatású, könnyed virágzatot. A virágok egész nyáron pompáznak.

Legjobban a napos, világos helyeket kedvel. Nagyon vízigényes növény, azért rendszeresen kell öntözni, és a tápoldatozást is viszonylag gyakran igényeli. Ha úgy érezzük, hogy már kicsi a növénynek a cserepe, érdemes átültetni, de 3-4 évente egyébként is ajánlott ezt megtenni.

Ha szaporítani szeretnénk, azt tőosztással tehetjük meg. Ezt érdemes tavasszal vagy virágzás után elvégezni.

A szerelemvirág teleltetése

Mivel nem szereti a hideg, hűvös éghajlatot, teleltetést igényel. Az ültetésnél ezt érdemes figyelembe venni, és olyan edénybe vagy cserépben nevelni, amit aztán könnyen a teleltető helyére tudunk vinni.

A teleltetést már ősszel, még az első fagyok előtt el kell kezdeni, kb. a leanderrel egy időben.  Lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahol világos van, kb. 4-6 fok. A teleltetés alatt csak minimális öntözés szükséges, arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a földlabda semmi estre se száradjon ki.

Február elején már áttehetjük a növényt egy melegebb, világos helyre, lehetőleg oda, ahol 15 fok körüli a hőmérséklet.

A fagyokra nagyon érzékeny, ezért teleltetés után csak akkor szabad a szabadba vinni, ha már nincs fagyveszély. Az öntözést és a tápoldatozást azonban már tavasszal érdemes elkezdeni.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.