icewind szélturbina

A mini szélturbinák hamarosan népszerű alternatívát jelenthetnek az otthoni energiatermelésben. Ilyen például az IceWind új modellje is, mely a megszokott vízszintes tengelyű szélturbinákkal ellentétben függőleges tengelyen forog.

Az izlandi IceWind 2020 júliusában a texasi Port Aransas Beachen mutatta be új lakossági szélturbináját, mely a vízszintes tengelyen működő szélerőművekkel ellentétben bármilyen irányból képes hasznosítani a szélenergiát – írja az Ecolounge.hu ökoportál.

„A koncepció egyszerű: eleve bevált technológiákat modernizálunk. Rendkívül erős anyagok, például repülőgépipari alumínium, szénszál és kiváló minőségű rozsdamentes acél használatával turbináink úgy vannak kialakítva, hogy mindennek ellenálljanak” – mondta Saethor Asgeirsson, az IceWind vezérigazgatója.

Az IceWind jelenleg két fejlesztés alatt álló termékcsaláddal rendelkezik. Az otthoni mini szélturbina mellett a társaság azon a modellen is dolgozik, amelyet távközlési tornyokra lehet majd felszerelni, és amely extrém sarkvidéki körülmények között is működik. Izlandon már árulják a turbinákat, és az év végén az európai és az észak-amerikai piacra történő terjeszkedést tervezik.

Az új, Freya elnevezésű modell ára 3.200 dollárnál kezdődik. „Alig várom, hogy a potenciális ügyfelek számára bemutathassam ezt a masszív és madárbiztos energiatermelő módszert, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenséget hirdeti” – mondta Asgeirsson, a Port Aransas-i bemutatóról.

Az IceWind a forradalmi szélturbinát a szigetországban tesztelte, mivel Izland „dühös szele” a sötét és hűvös téli időszakban rendszeresen meghaladja az 50 km/h sebességet. „Valójában nagyon vicces” – mondta Asgeirsson. – „Izlandon csak mi izgulunk, amikor őrült szélről írnak az időjárás-előrejelzésben. Míg mindenki más otthon várja a vihar végét, mi a számítógép körül sürgünk-forgunk, izgatottan figyeljük az adatcsatornákat.”

A Bloomberg négy éve mutatta be a forradalmi eszköz korábbi modelljét:

Kép forrása: IceWind Facebook oldala

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.