szarkaláb

A természetes hatású kertek elmaradhatatlan növénye a szarkaláb, legyen szó, akár a kerti szarkalábról, akár az évelő szarkalábnak is nevezett sarkantyúfűről. Magas termetükkel és színpompás virágaikkal szinte vonzzák a tekintet. Cikkünkben a szarkaláb gondozását és magról történő szaporítását is bemutatjuk.

A kerti szarkaláb (Consolida ajacis) gondozása

kerti szarkaláb

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Danny Steven S.

A kerti szarkaláb (Consolida ajacis) Eurázsia területéről származik, egynyári növény. A boglárkafélék családjába tartozik, kb. 70-80 cm magasra nő meg, nagyon mutatós virág. Fontos megemlíteni, hogy mérgező virág.

Osztott zöld levelei, és laza fürtöket alkotó virágzata van. Virágai fehér, lila, kék és rózsaszín árnyalatúak, június környékén nyílnak.

A gondozása egyszerű, nem igényel különösebb törődést. Legjobban a napos, védett helyeket, és a jó vízáteresztésű talajt kedveli. Ha magasra nő, célszerű támasztékot biztosítani a számára.

Ha újbóli virágzásra akarjuk serkenteni, érdemes virágzás után visszametszeni. A csigák és meztelen csigák megtámadhatják, valamint a lisztharmatra is érzékeny.

Nagyon jó az önvető képessége, de ha mi magunk szeretnénk gondosodni a szaporításáról, ezt magvetéssel tehetjük meg a legkönnyebben. A vetést célszerű a tavaszi fagyok elmúltával, vagy esetleg ősszel végezni.

A sarkantyúfű, évelő szarkaláb (Delphinium sp.) gondozása

sarkantyúfű

Kép forrása: Pixabay.com

A sarkantyúfű, más néven évelő szarkaláb (Delphinium sp.) a vidékies hangulatú kertek egyik alap növénye, de vágott virágként is találkozhatunk vele. Viszonylag nagytermetű, nagyon mutatós, bokrosodó, évelő növény. Jó, ha tudjuk, hogy mérgező hatású.

Tenyeresen osztott, nagyméretű levelei, és hosszú ideig nyíló, kék, fehér, lila, vagy rózsaszín árnyalatban játszó, fürtös virágzatot alkotó virágai vannak.

Legjobban a világos, napos, szélvédett helyeket, és a lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt szereti. Rendszeres, mérsékelt öntözéséről főként a melegebb, szárazabb időszakokban kell gondoskodnunk.

Mivel a sarkantyúfű magasra nő, célszerű karózni. Bár nem mondható érzékeny növénynek, a csigák és a lisztharmat is kárt tehet benne. Télen célszerű talajtakarásra is gondolni, hogy a fagy ne tehessen benne kárt.

Az évelő szarkaláb szaporítása magról

Nagyon jó önvető képességgel rendelkezik, de ha mi magunk szeretnénk szaporítani, akkor ezt magvetéssel tehetjük meg a legkönnyebben áprilisban, illetve májusban. Célszerű palántákat nevelni, ezt áprilisban kezdhetjük el.

A palántaneveléshez, a földdel töltött cserepeket ültetés előtt érdemes átnedvesíteni. Az így előkészített cserepekbe már bátran szórhatjuk a magokat, melyeket elég egy vékony homokréteggel letakarni.

A cserepeket helyezzük kellemesen meleg helyre, és rendszeresen öltözzük, hogy talaj nedves maradjon. Két-három hét alatt a magok kicsíráznak, és négyleveles korban szét is ültethetjük a fiatal növényeket.

A törpe szarkaláb (Delphinium tricorne) gondozása

törpe szarkaláb

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tom Benson / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A törpe szarkaláb (Delphinium tricorne) Nyugat-Kína és Kelet-Szibéria területéről származó, alacsony vagy közepes méretű, évelő növény. Ültethetjük évelőágyásba és sziklakertbe is. Tenyeresen összetett levelei és kék színű, fürtbe rendeződő sarkantyús virágai vannak, melyek általában júniusban nyílnak.

Legjobban a világos, akár tűző napos helyeket kedveli, mivel nagy a fényigénye. Az ültető közege tápanyag dús, és jó vízáteresztő képességű legyen. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, mivel a vízigénye átlagos, azt szereti a legjobban, ha a födje kissé nedves.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Danny Steven S.; Flickr / Szerző: Tom Benson / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.