kokárdavirág

Ha olyan kertet szeretnénk kialakítani, amely ellenáll az egyre gyakoribb nyári forróságnak és száraz időszakoknak, fenntartható egyszerű és csak minimális öntözést igényel, akkor a kert tervezése során célszerű a szárazságtűrő növények közül választanunk.

Ebben az összeállításban 25 szárazságtűrő növényt mutatunk be, melyek között évelőket, egynyári virágokat, díszfüveket, örökzöld és lombhullató növényeket egyaránt találsz. Lássuk melyek a szárazságtűrő növények, amelyeket egyszerű gondozni!

Közönséges levendula

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) közepesen magasra növő, örökzöld, évelő növény. Virágzásának csúcsa júliusra tehető, de akár ősszel is hozhat virágokat.

Nem túl igényes dísznövény és a telet is jól bírja. Meleg, napos, de szélvédett hely számára a legmegfelelőbb. Talaj szempontjából nem válogatós, tápanyagszegény helyen is szépen fejlődik.

Levendula vetőmag vásárlás >>>

Hamvas cipruska

szürke cipruska

Kép forrása: Pixabay.com

A szürke vagy hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) évelő, félörökzöld cserje. A mediterrán vidékeken őshonos.

A bokros növekedésű, közepes méretű növény levelei szürkés-zöldek, szeldeltek, virágai sárgák, gombszerűek, illatosak. Egész nyáron virágzik, sziklakertekbe, balkonládákba, és rézsűkre is ültethető.

Sudárzsálya

sudárzsálya

Kép forrása: Pixabay.com

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) nagyra növő évelő félcserje, elsősorban a tágasabb kertekbe való növény. Kasvirággal, díszfüvekkel nagyon szépen párosíthatjuk.

Felálló hajtásai vannak, ennek ellenére könnyen szétterül és ráhajlik más növényekre. Fontos, hogy úgy ültessük, hogy elegendő helyet biztosítsunk számára a növekedéshez. Virágai sötétkékek vagy levendulakékek, egész nyáron és kora ősszel virágzanak, vonzzák a méheket.

Orvosi zsálya

orvosi zsálya

Kép forrása: Pixabay.com

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európában őshonos, illatos félcserje. Levelei hosszúkásak, kékeszöldek, nemcsak fűszer-, de gyógynövényként is felhasználják őket.

Gyógyhatásai mellett látványa miatt is érdemes a kertbe ültetni. 50-80 cm magasra nő, illatos, kékeslilás virágokat hoz.

Cserjés pimpó

cserjés pimpó

Kép forrása: Pixabay.com

A cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) alacsony, ugyanakkor széles lombhullató cserje. Elsősorban talajtakaró növény vagy nyíratlan sövény szerepét töltheti be a kertekben. Ágrendszere szinte áthatolhatatlan.

Lombozata önmagában is látványos, de ezt még tovább fokozzák nyáron nyíló, ötszirmú, fehér, rózsaszín, sárga vagy narancsos virágai. A sárga virágokat hozó változata a leginkább ellenálló.

Illatos barátcserje

illatos barátcserje

Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos barátcserje (Vitex agnus-castus) a Földközi-tenger vidékén őshonos cserje, mely kb. 3 méteres magasságot ér el. Terebélyes ágrendszerű növény, melynek lombját hosszúkás, szürkészöld színű, lándzsa alakú levelek alkotják.

Kék, lila, fehér vagy rózsaszín virágai füzérben nyílnak júliustól szeptember végig. Termésének kivonatát a gyógyászatban is alkalmazzák.

Kínai kékszakáll

kínai kékszakáll

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dalgial

A kínai kékszakáll (Caryopteris incana) 1,5 m-es magasságot elérő, felfelé törekvő, lombhullató félcserje. Ellenálló növény, melynek díszei a nyár végén, ősz elején nyíló, világoskék, lilás virágok.

Levelei üde zöldek, lándzsásak, fogazott szélűek. A sziklakertek nagyobb növényeként, valamint rézsűkre és talajtakaróként is ültethetjük.

Cserszömörce

cserszömörce

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: A1AA1A

A cserszömörce (Cotinus coggygria) lombhullató cserje, mely akár kisebb fa méretűre is megnőhet. Eurázsiában, így hazánkban is nagyon gyakori. Világos rózsaszín bugavirágzata és levélzete igen mutatós külsőt kölcsönöznek neki.

Tavasz végén, nyár elején virágzik. Többnyire sövényként ültetik. Nyíratlan és nyírott sövénynek is ideális.

Varjúháj

varjúháj

Kép forrása: Pixabay.com

A varjúháj (Sedum) a varjúhájfélék családjába tartozó nemzetség, több mint 500 különféle fajjal. Az Antarktiszon és Ausztrálián kívül a világ minden táján előfordul. Igen strapabíró, változatos külsejű pozsgás növény.

Nagyon jól illik a sziklakertekbe, de ültethetjük talajtakaróként és kőedénybe is. A különböző varjúhájfélék szépen mutatnak egymás mellé ültetve, de társíthatjuk kövirózsával is.

Kövirózsa

kövirózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A kövirózsa (Sempervivum) őshazája Kis-Ázsia. Kisméretű növény, melyet többnyire sziklakertekbe, sírokra, kőedénybe ültetnek. Kerek leveleinek vége hegyesedő, virágát álernyőben hozza nyár elején. Igénytelen, könnyen tartható növény.

Pillangóvirág

pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az őszirózsafélék családjába tartozik. Egynyári növény, őshazája Mexikó. Angol kertek, természetes stílusú kertek ékessége lehet. Virágai bordó, cirmos, rózsaszín és fehér színben nyílnak, osztott leveli vannak.

Alacsonyan növő változata kitűnő talajtakaró növény, míg magasabb fajtája az ágyás hátterében kaphat hangsúlyos szerepet.

Porcsinrózsa

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora), ismertebb nevén kővirág vagy kukacvirág pozsgás, egynyári növény. Csak 1-2 arasznyi magasságig nő, szőnyeget alkot a talajon. Levelei aprók, tűszerűek, húsosak, virágai hasonlítanak az elnyíló rózsára.

Nagyon sokféle színváltozata létezik. Kifejezetten igénytelen növény, viszont nagyon mutatós. Sziklakertbe és ágyásszegélyként is jó választás, egész nyáron gyönyörködhetünk benne.

Kokárdavirág

kokárdavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kokárdavirág (Gaillardia) az őszirózsafélék családjába tartozik. Őshazája Északnyugat-Amerika, egynyári és évelő változata is van.

40-60 cm-es magasságig nő, jól bírja a szárazságot, kaspóba és virágágyásba is ültethető.

Lándzsa formájú levelei nem túl látványosak, fészekvirágzata viszont annál inkább az. Virágai élénk színűek, júniustól kezdve egész nyáron nyílnak.

Kokárdavirág vetőmag vásárlás >>>

Napvirág

napvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: enbodenumer / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A napvirág (Helianthemum) alacsony termetű, bokros növény, amit sziklakertekbe és kőedénybe is ültethetünk.

Levelei keskenyek, aprók, zöldek vagy szürkés-zöldek. Virágai sárga, piros, narancs, rózsaszín, fehér vagy cirmos színben tavasz végén és nyár elején nyílnak.

Molyhos madárhúr

molyhos madárhúr

Kép forrása: Pixabay.com

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) alacsony, bokros, évelő növény, mely növekedése során párnát alkot. Levelei szürkés-zöldek, hegyesek, aprók.

A levélzet felett hozza dús virágzatát. Virágai fehér szirmúak, sárga közepűek, tavasz végén, a nyár első felében bontják szirmaikat. Sziklakertekbe ideális növény.

Bíborvörös délvirág (kristályvirág)

bíborvörös délvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi), más néven napcsillag vagy kristályvirág kisméretű, pozsgás növény. Őshazája Dél-Afrika. Elsősorban szegélynövényként vagy sziklakertekben mutat jól.

Igénytelen növény, gondozása egyszerű. Nevével ellentétben virágai pink színűek, ezeket nyáron hozza. Mivel pozsgás növény, levelei húsosak, hosszúkás levelei, jól tárolják a nedvességet.

Búzavirág

búzavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A búzavirág (Centaurea cyanus) az őszirózsák családjába tartozik. Közepes méretű, egynyári növény, őshazája Dél-Európa. Szántóföldeken gyakran nyílik más vadvirágokkal együtt.

Sok nemesített változata van, teltvirágúakat is találunk közöttük. A természetes hatású, vidékies stílus kertekben mutat a legszebben. Tavasz végén és a nyár első felében nyílnak, kék, fehér vagy rózsaszín virágai.

Búzavirág vetőmag vásárlás >>>

Medveszőrcsenkesz

medveszőrcsenkesz

Kép forrása: Pixabay.com

A medveszőrcsenkesz (Festuca gautieri) alacsony növésű, bokros, tömött gyepet képező díszfű. Őshazája a Pireneusok vidékén van. Levelei fűszálra hasonlítanak, sötétzöld színűek.

Halvány, krémszínű virágai a nyár első felében hozza. Elsősorban sziklakertekbe ajánlott ültetni.

Deres csenkesz

deres csenkesz

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Luiyo

A deres csenkesz (Festuca glauca) alacsony termetű, látványos díszfű, hálás növény. Szépségét kék, fűszálra hasonlító levelei, félgömb alakú habitusa, valamint nyár elején nyíló virágai adják. Sziklakertekbe, ágyásszegélyként és talajtakaró növényként is ültetethetjük.

Örökzöld zabfű

örökzöld zabfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Matt Lavin

Az örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens) kb. 50 cm-es magasságú díszfű, mely a mediterrán tájakon őshonos. Virágszárait beleszámítva magassága meghaladhatja az egy métert.

Kékeszöld színű, felfelé meredező, hegyes levelei vannak, virágzása nyár elejére tehető. Bokrosan nő, sziklakertekbe jó választás.

Csínos árvalányhaj

árvalányhaj

Kép forrása: Flickr / Szerző: RASSIL / Licence: CC BY-SA 2.0

A csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima) közepesen magas, évelő díszfű. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Légies hatású, melyet a legjobb csoportosan ültetni a virágágyásokba.

Levelei zöldessárgák, virágai krém-fehér színűek, egész nyáron megörvendeztetnek minket. A legkisebb szellő is megmozgatja őket, különleges hatást kölcsönözve ezzel kertünknek.

Nehézszagú boróka

nehézszagú boróka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: H. Zell

A nehézszagú boróka (Juniperus sabina) természetes élőhelyén 3-4 m magasra is megnő. Általában viszont ennél alacsonyabb, szélesen elterülő kúszócserje, esetleg bokorfa.

Ha megdörzsöljük hajtásait, azok erős illatot árasztanak, erről kapta magyar nevét is. Pikkelylevelei lehetnek zöldek, kékeszöldek és krém-fehér tarkák is. Termése kerekded, hamvas bevonatú, kékesfekete toboztermés.

Számos fajtája van, melyek az alapfajnál alacsonyabbra nőnek. Talajtakaróként, szoliterként és rézsűkre is ültethető.

Törpe japán erdeifenyő

törpe japán erdeifenyő

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

A törpe japán erdeifenyő (Pinus densiflora ‘Jane Kluis’) őshazája Korea, Japán és Északkelet-Kína. Az akár 35 m-esre is megnövő japán erdeifenyő törpe változata, mely általában 1,5 m magas.

Inkább vízszintes irányban terjeszkedik. Szépen mutat kőedényben, sziklakertben, rézsűkre ültetve és szoliterként is.

Kerti mahónia

mahónia

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mahónia vagy közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) igénytelen örökzöld cserje, mely egész évben szépen mutat a kertben. Tavasszal hozza élénksárga virágait, nyáron pedig kék bogyókkal díszítik. Levelei fényesek, szúrósak, ősszel piros árnyalatúra színeződnek.

Ültethetjük az előkertbe, nevelhetünk belőle sövényt, és helyet kaphat nagyobb cserje csoportban is. Ha ágait levágjuk, azok vázában is jól mutatnak.

Törpe ezüstös borbolya

törpe ezüstös borbolya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A törpe ezüstös borbolya (Berberis candidula ‘Jytte’) kb. 1 m magasra növő, gömbölyű cserje.Tövises hajtásain hosszúkás, olajzöld, fényes levelek találhatók, melyek szélei kissé csavarodnak.

Elsősorban sárga virágai miatt kedvelt növény, melyeket májusban hoz. Termései kékeslilák, matt felületűek, ezek később teremnek. Alacsony sövénynek és szoliter növénynek is szép.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Dalgial; Wikipédia / Szerző: A1AA1A; Flickr / Szerző: enbodenumer / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Luiyo; Wikipédia / Szerző: Matt Lavin; Flickr / Szerző: RASSIL / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: H. Zell; Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Salicyna

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.