STD szűrés

A mikrobiológiai vizsgálatok céljából történő mintavétel a szűrővizsgálatoknak, valamint az egészségügyi problémák kivizsgálásának egyaránt fontos részét képezik. Pontos diagnosztizálás csak abban az esetben történhet, ha a mintavételre vonatkozó szabályoknak megfelelően történt a mintavétel. Ezért fontos, hogy minden szabályt be kell tartani.

A Belvárosi Orvosi Centrum STD szűrésén lehetőség van a párok mindkét tagjának vizsgálatára. A cikkben a hölgyekre vonatkozó szabályokat vesszük sorra.

Vizeletvizsgálat és vérvétel

A húgyutak fertőzéseinek és gyulladásainak okát tisztázó kivizsgálásnak fontos részét képezi a vizeletvizsgálat, a mintavétel kétféle módon történhet. A húgycsőben lévő kórokozó vizsgálata esetén a vizelet első 30 milliliterére van szükség.

Ehhez egy steril edényt a vizeletsugár alá kell tartani rögtön a vizelet megindulásakor. A mintavétel másik módjára a húgyhólyag vagy felsőbb szakasz fertőzésének gyanúja esetén van szükség. Ebben az esetben a középsugárból van szükség vizeletre.

Egyes kórokozók vizsgálatához vérvételre van szükség. Ennek segítségével lehet kimutatni a kórokozóval szemben termelt ellenanyagot. Ebben az esetben a vérvételt megelőzően nincs szükség éhezésre.

Hüvelyi úton történő mintavétel

A menstruáció ideje alatt nem lehetséges a hüvely-méhnyak váladék vizsgálata. Emiatt a menstruáció várható időpontját mindenképpen figyelembe kell venni az időpont egyeztetésekor. Amennyiben a menstruációs cikluson belül változó intenzitással jelentkeznek a panaszok, akkor fontos, hogy a mintavétel a panaszos napokon történjen. Ezáltal könnyebben ki lehet deríteni a panasz okát.

Továbbá fontos, hogy a mintavételt megelőzően három napon át ne történjen közösülés. A vizsgálatot megelőző egy hétben nem szabad hüvelyöblítést végezni. A kúpok, kenőcsök, ecsetelők használatát mellőzni kell az érintett területen, és nem szabad semmilyen gombaölő szert, antibiotikumot vagy egyéb olyan gyógyszert szedni, amely hat a kórokozókra.

Amennyiben az említett utasításokat nem sikerül betartani, hamis lesz az eredmény, és így nincs értelme a mintavételnek.

A vizsgálat során a nőgyógyászati vizsgálószéken fekve hüvelytükörrel feltárást végez a szakorvos, majd mintavevő pálcával anyagot vesz a hüvely és a méhnyak területéről, valamint amennyiben szükséges, a szeméremtest bőréről.

Szexuális életet még nem élt hölgyek esetében a mintavétel vattás pálca segítségével történik a hüvelybemenet környékéről. Erre azért van feltétlenül szükség, hogy a szűzhártya ne sérüljön.

Mintavétel a végbél és a nemi szervek környékéről

Amennyiben a fertőzés vagy gyulladás a végbél vagy a nemi szervek környékén lévő bőr körül jelentkezik, szükség van a kórokozó meghatározására. Attól függően, hogy milyenek a tünetek, a mintavétel történhet kis kefével vagy vattás pálcával az érintett bőrfelületről.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.