sivatagi rózsa

A sivatagi rózsa (Adenium) a meténgfélék családjába tartozó növény, melynek őshazája Uganda, Tanzánia, Kenya és Dél-Arábia. A kereskedésekben leggyakrabban az Adenium obesum található meg, ritkábban az Adenium swazicum is kapható.

A sivatagi rózsa az egyik legkülönlegesebb megjelenésű pozsgás növény. Rózsaszín, halvány rózsaszín, bíbor és lila virágokat hoz tavasszal és nyáron.

Neve valószínűleg az Arab-félszigeten lévő kikötőváros, Aden nevéből származik. Európában a kertészeknek köszönhetően terjedt el, akik leanderbe oltották, ami szintén a meténgfélék családjának tagja.

A sivatagi rózsa gondozása

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Meleg- és fényigényes növény, nyáron szélvédett helyen az udvaron is tarthatjuk. Télen sötét, hűvös, 15 fok körüli környezetet igényel.

Vízigénye alacsony, tavasztól ősz elejéig alig igényel öntözést. Csak annyit locsoljuk, hogy földje mindig kissé nedves legyen, de ne öntözzük túl. Novembertől következő tavaszig csökkenthetjük az öntözés mértékét és gyakoriságát.

Növekedési időszakban kéthetente ajánlott tápoldatot adni neki. Legjobb, ha felváltva kaktusz és virág tápoldattal tápoldatozzuk.

Átültetést nem igényel túl gyakran, csak akkor van szükség rá, ha már nagyon elhasználódott a földje. Az átültetést tavasszal, még virágzás előtt végezzük el, B típusú virágföldbe ültessük. Néha az Adenium elveszti szép formáját, ilyenkor célszerű visszavágni.

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Betegségekre nem hajlamos, kártevők közül viszont a viaszos pajzstetvek és a takácsatkák gondot okozhatnak, hiszen ezek is a növény számára ideális meleg, száraz, alacsony páratartalmú viszonyok között érzik jól magukat.

Otthoni körülmények között kissé nehézkesen szaporítható. Szaporításával, tavasszal érdemes próbálkozni úgy, hogy a fejdugványokat leander szárra oltjuk, de próbálkozhatunk magról való szaporítással is.

Fontos megemlíteni, hogy a sivatagi rózsa, mérgező növény, mérgező anyagokat növény nedve tartalmaz. Mikor átültetjük vagy metsszük, mindig vegyünk fel kesztyűt. Gyerekektől és állatoktól tartsuk távol, vagy ha ez nem megoldható, válasszunk inkább más szobanövényt.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Szobanövények

Comments are closed.