sétányrózsa

A sétányrózsa, lantana, vagy más néven színváltóvirág (Lantana camara) a vasfűfélék családjába tartozik, őshazája Dél-Amerika. Rendkívül dekoratív évelő dísznövény, mely tavasz végétől őszig virágzik, igen látványos virágokat hoz. Mérsékelten mérgező növény.

A kertészekben bokros és kis fácskának nevelt változatai is kaphatók, kifejlett magassága jellemzően 1-2 méter. Változatosan felhasználható a kertben, ültethetjük szoliterként, vagy más dísznövények társaságába.

Cserépben és függőkosárban is jól mutat. Törpe növekedésű hibridjei ágyások szegélyében kaphatnak helyet. Talajtakaró növényként a kúszó sétányrózsát (Lantana montevidensis) ültethetjük.

Levélzete sötétzöld, lándzsa alakú redőzött levelekből áll, melyek átellenesen állnak. Virágai élénkek, számos színárnyalatban előfordulnak, félgömb formájúak. Virágai pillangó és méhcsalogatók, így a sétányrózsa méhbarát kertekbe is jó választást jelent. Lilás-bordó színű bogyós termést hoz, mely zölden mérgező hatású.

A sétányrózsa gondozása

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa viszonylag könnyen nevelhető dísznövény, mely napos, világos helyen fejlődik legszebben, árnyékos helyen nem virágzik. Vízigényes növény, rendszeresen locsoljuk, túlöntözni azonban nem kell. Jól bírja a szárazságot is, de igazán szépen akkor fejlődik, ha öntözzük.

Ültetéséhez a jó vízgazdálkodású, átlagos kerti talaj is megfelelő. Tavasszal és nyáron időnként tápoldatozhatjuk, túlzásba azonban ne vigyük, mert a virágzás rovására mehet.

Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. Az ország melegebb mikroklímájú területein megpróbálhatjuk szabadban is teleltetni, ilyenkor azonban számolni kell azzal, hogy tövig visszafagyhat. A fagyok által károsított részeket, tavasszal vágjuk le. Érdemes inkább beltérben teleltetni.

A sétányrózsa szaporítása

A sétányrózsa szaporítása magról

Szaporítani magról és dugványozással is lehet. A magvetéshez kora tavasszal kell elvetni magjait. Magokat magunk is begyűjthetünk, az érett, bordó színű magokat, pár napig szárítsuk, majd pedig hűvös, száraz helyen tároljuk az ültetésig.

A sétányrózsa szaporítása dugványozással

Dugványozni nyáron érdemes, félfás dugvánnyal. A dugványozáshoz vágjunk le félfás ágakat, melyek arasznyi hosszúak, ezeket ültessük el lazább szerkezetű földkeverékbe. Öntözzük a dugványokat, megfelelő körülmények mellett hamar meggyökeresednek és sikerrel átteleltethetők külön-külön cserepekbe ültetve.

A sétányrózsa teleltetése

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsát többféle helyen is teleltethetjük, megfelel neki a sötét és a világos helyiség is, a legjobb számára az 5-10 fok.

Teleltetés előtt nézzük át a növényt, ha találunk rajta kártevőt, azt távolítsuk el, így télen nem fogja megfertőzni a többi teleltetett növényt. Célszerű megtisztítani, portalanítani is.

Ha sötét helyen teleltetjük, akkor tövig vissza kell vágni az ágait. Amennyiben télire világos helyet választunk neki, akkor az ágakat csak egyharmadig vágjuk vissza. A sétányrózsa is kevesebb locsolást igényel ebben az időszakban, épp csak annyit, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.