selyemmályva

Amennyiben nem riadunk vissza egy kis munkától, hazánkban is gyönyörködhetünk a selyemmályva páratlan és lenyűgöző szépségében. A továbbiakban eláruljuk, hogyan lehet megfelelő módon gondoskodni róla.

A mályvafélék családjába tartozó, szubtrópusi területeken elterjedt selyemmályva (tudományos nevén: Abutilon x hybridum) szobanövényként és dísznövényként is tartható növény. Igazi díszévé válhat otthonunknak, de akár teraszunkat is szépítheti.

Levelei ötkaréjosak, ezért sokakat egy törpe juharfára emlékeztethet. Tavasztól egészen őszig nyíló, harang alakot öltő virága sárga, piros, fehér és narancssárga színű is lehet.

A selyemmályva gondozása

selyemmályva

Kép forrása: Pixabay.com

A selyemmályva nem tartozik a legegyszerűbben nevelhető dísznövények közé, de sikerrel járhatunk, ha néhány dolgokra odafigyelünk. Legjobban kellemesen meleg, világos helyen érzi magát, nem kedveli a tűző napot.

Tápanyag dús, jó vízáteresztő-képességű talajba ültetve fejlődik a legszebben. A virágzási időszakában ajánlott sűrűn öntözni, és heti rendszerességgel tápoldatozni. Télen a nyugalmi időszak alatt jóval kevesebbet öntözzük.

Alkalomadtán permetezzük a leveleit vízzel, hogy kellemesen párás környezetet biztosítsunk számára. A teleltetés alatt 12-16 fokos helyiségben tartsuk.

Betegségek és kártevők is megtámadhatják. A levélrothadás hátterében gombás fertőzések, míg az egyéb kártételek mögött a liszteskék, takácsatkák, levél és pajzstetvek állhatnak.

A teleltetés megkezdése előtt közepesen vágjuk vissza a növényt. Majd tavasszal a szárak gyenge metszésével segítsük elő a szép, bokros forma kialakulását.

Szaporítására az ősz végén, vagy kora tavasszal, hajtásdugvánnyal kerülhet sor.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.