sásliliom

A sásliliom (Hemerocallis sp.) hagymás, évelő növény, mely a fűfélék családjába tartozik. A legtöbb ide tartozó faj Kínában és Japánban őshonos, de létezik Európában is honos faj, a sárga sásliliom (Hemerocallis lilioasphodelus). Hazánkban védett fajnak számít. Talajtakaróként, de virágágyásba ültetve is találkozhatunk vele.

A virágai mutatósak, fajtól függően élénksárga, narancssárga, vörös, bordó, barna, fehér, rózsaszín vagy zöld színűek is lehetnek, nagyméretűek, tőkocsányon nyílnak. Virágzásuk júliusban kezdődik, és egész nyáron tart. A virágok, maguk nem túl hosszú életűek, viszont a növény folyamatosan neveli az utánpótlást.

A gondozása egyszerű, nagyon könnyen nevelhető növény. Legjobban a napos, világos helyeket kedveli, ilyen fekvésben virágzik a legjobban, de félárnyékos helyre is kerülhet, mert ott is szépen fejlődik. Bár gyengébb minőségű talajokban is elboldogul, leginkább a tápanyag dús, jó vízgazdálkodású ültető közeget szereti.

A fiatal növények még rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb példányok azonban jól tűrik a szárazságot is. Tavasszal gondoskodjunk róla, hogy az elhalt levelek eltávolításra kerüljenek, virágzás idején pedig az elnyílt virágokkal is így járjunk el.

Nem jellemzőek rá a betegségek, de a kártevők közül a csigák, meztelen csigák és takácsatkák is károsíthatják. Ha szaporítani szeretnénk, tőosztással tehetjük meg. Amennyiben a virágzás csökkenését vesszük észre, ugyanezzel a módszerrel fiatalíthatjuk meg az állományt.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.