sarkantyúka

A sarkantyúka (Tropaeolum majus), melyet sárog sarkantyúnak, kapucinus virágnak vagy sárga tőcséresnek is neveznek, Dél-Amerikából származó egynyári kúszó dísznövény. Bokros növekedésű kb. 30 cm magas és kúszó, akár 3-4 méteres magasságig is felkúszó fajtái léteznek.

A kúszó sarkantyúka pergolák befuttatására, míg a bokros növekedésű, balkonládában, dézsában, szegélynövényként is nevelhető. A biokertben a káposztalepkék, tripszek, hangyák és csigák távoltartására használható.

A föld feletti részei fogyaszthatóak, leggyakrabban sajtokban vagy salátákban találkozhatunk leveleivel és virágaival. Nyersen és sajtolva antibakteriális hatása is ismert. Virágai sárga, narancs és piros színűek, egész nyáron és ősz elején nyílnak.

Legjobban a védett, világos, napos helyeket és a komposzttal dúsított ültető közeget kedveli. Alapvetően tápanyagigényes növény, ugyanakkor, ha túladagoljuk a tápanyagokat, akkor inkább a levelei fognak fejlődni, és nem a virágai. A nyári melegek során érdemes öntözésről is gondoskodni.

Sarkantyúka vetőmag vásárlás >>>

A sarkantyúka szaporítása magvetéssel

Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg a legegyszerűbben. Szabadföldbe csak májustól vethetjük, a beltéri palántanevelést már korábban is megkezdhetjük.

Ültetés előtt érdemes egy éjszakára vízbe áztatni a magokat, így könnyebben csíráznak. Ha palántát szeretnénk nevelni belőle, mindössze annyit kell tennünk, hogy megtöltünk cserepeket földdel, egy-két magot elvetünk, és világos helyet keressünk a cserepek számára, a palántanevelés idejére.

A szabadföldi vetés nem igényel különösebb előkészítést, egyedül a megfelelő hely kiválasztására figyeljünk, védett, napos fekvésbe vessük. A talajt feljavíthatjuk komposzttal, ha szükségesnek látjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.