rózsameténg

Ha egy új és gyönyörű növényre van szükségünk, kertünk díszítéséhez, akkor a színpompás rózsameténg – kétség kívül – előkelő helyről indulhatna a dísznövények versenyében. Lássuk, hogy pontosan miért!

A rózsameténg (Catharanthus roseus) a trópusi világ nagy részén elterjedt, Madagaszkárból származó, erdei és gyepes területeken jellemző, egész nyáron virágzó félcserje.

Finom és bájos, piros, rózsaszín, lila, valamint fehér színben pompázó virágai egész nyáron, s őszelején nyílnak. Nem tolerálja a fagyokat, ezért hazánkban egynyári dísznövényként elterjedt.

A zöld, továbbá kerekded levelekkel büszkélkedő növény alacsony termetű, nagyságrendileg 25-30 cm magas. Ezért igazán mutatós ágyásszegélyként vagy balkonládába ültetve. Fontos megemlíteni, hogy mérgező növény, de ez nem kell, hogy eltántorítson bennünket az ültetésétől!

A rózsameténg gondozása

rózsameténg

Kép forrása: Pixabay.com

A rózsameténg roppant könnyedén gondozható dísznövény, mely bár elviseli a szárazságot, meghálálja a rendszeres öntözést. Igazán szépen, öntözés mellett fog fejlődni és virágozni.

A talaj típusára alapvetően nem kényes, azonban lényeges, hogy jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajba ültessük. Meleg és védett helyet igényel. Bár hazánkban egynyári növényként tartjuk, átteleltethető világos, hűvös helyen.

Betegségekkel szemben nem igazán érzékeny növény, kártevők közül legfőképp a csigafélék károsíthatják. Egyszerűen szaporíthatjuk február végi magvetéssel.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.