rózsalonc

A rózsalonc (Weigela) nemzetségbe tartozó dísznövények könnyedén kertünk varázslatos díszévé válhatnak. Intenzív színekkel és lehengerlő formával kápráztatnak el bennünket, ráadásul kötetlen sövényként, cserjecsoport részeként, valamint szoliterként is funkcionálhatnak a kertben.

A rózsalonc bemutatása

A Kelet-Ázsiában őshonos rózsalonc (Weigela florida) piros vagy lágy rózsaszín árnyalatokban pompázó, harang alakú virágai májustól nyílnak. Enyhén lehajló hajtásai vonzó megjelenést kölcsönöznek számára. Hazánkban is régóta bevált, közkedvelt dísznövény.

Általában 1-1,5 méter magasra nő. Jól mutat cserjecsoportba ültetve, és szoliternek is kiváló választás. Levelei kerekded alakúak, fűrészes szélűek, színűk – fajtától függően – zöld, bordó vagy zöld alapon fehér szélű lehet.

A rózsalonc gondozása

rózsalonc

Kép forrása: Pixabay.com

Annak ellenére, hogy kevés növény szépsége vetekszik romantikus varázsával, egy ellenálló, szívós cserje, mely viszonylag kevés törődést igényel.

Elsősorban a teljes napfényt kedveli, de ültethetjük világos, félárnyékos fekvésbe is. Félárnyékos helyen, azonban, nem számíthatunk bőséges virágzásra. Legszebben tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik és virágzik.

Átlagos vízigényét rendszeres, de mértékletes öntözéssel elégíthetjük ki. Évente egyszer – rendszerint a tél végén – tápláljuk műtrágyával, hogy elősegítsük tavaszi virágzást. Ültetéséhez a tavasz és ősz során jellemző, hűvösebb hónapok a legalkalmasabbak.

A rózsalonc metszése

Ha évről évre egy virágokban gazdag, tündöklő ékkövet szeretnénk kertünkbe, gondoskodnunk kell a metszési feladatok elvégzéséről. Ezt a virágzás befejeztével tehetjük meg.

Ágait rendszerint gyengén (csupán a felső harmadát) metsszük vissza. Formáját igény szerint alakíthatjuk. Az idősebb növényeken, az elöregedett ágakat pedig távolítsuk el (de legfeljebb minden harmadikat) a föld felett pár centivel – a növény megfiatalításának érdekében.

A rózsaszín virágú rózsalonc (Weigela praecox ‘Bouquet Rose’) gondozása

rózsaszín virágú rózsalonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A rózsaszín virágú rózsalonc, akár a 2 méteres magasságot is elérheti. A nyár első felében nyíló virágaihoz tojásdad alakú, élénkzöld levelek párosulnak. Lombhullató cserje, melyet felfelé törő, majd enyhén csüngő ágrendszer jellemez.

Napos, világos esetleg félárnyékos fekvésbe ültethető, legszebben, jó vízáteresztő, üde talajban fejlődik és virágzik.

A sárga virágú rózsalonc (Weigela middendorffiana) gondozása

Weigela middendorffiana

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A sárga virágú rózsalonc átlagosan 1,5 méter magasra növő, felfelé törő, kissé csüngő ágrendszerű lombhullató díszcserje. Levélzete hosszúkás-tojásdad alakú, élénkzöld színű levelekből áll. Sárga színű, illatos virágaiban, jellemzően májusban és júniusban gyönyörködhetünk.

Ültetési helyéül napos, világos esetleg félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül legjobban a jó vízáteresztő képességű, üde talajokat kedveli.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.