rózsa

A kezdő rózsabarátok most tájékozódhatnak afelől, hogy milyen rózsafélék közül válogathatnak, és melyeknek milyen alapvető tulajdonságaik vannak!

Egy kertben sok kötött vagy legalábbis ritkán változtatott elem, egység van, így a nagyobb dísznövények vagy a pázsitos felület biztos pontokat jelentenek, azonban például a virágágyások sokkal rugalmasabban kezelhetőek.

Az éppen üresen árválkodó, vagy a mostani évben más kialakításra szánt kertrészek szabadon beültethetők tetszés szerinti dísznövényekkel, például rózsákkal.

Hogy miért éppen a rózsák kerültek kiemelésre? Mert ez a dísznövény az egyik örök dobogós a virágok között, szinte nincs olyan, aki ne kedvelné a rózsákat, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben a rózsák egyáltalán nem túl kényes vagy problémás lakók a kertben, kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak velük.

A fő indok azonban a rózsák legendás szépsége, és az a tény, hogy szín, forma vagy éppen habitus alapján kis túlzással végtelen variációs lehetőségeket kínálnak, így csupán rózsákból is kialakítható egy teljesen egyedi és sokszínű, formagazdag ágyáskompozíció.

A rózsák világa tehát igazán óriási, talán elsőre nehéz is eligazodni a sok féle és fajta között, ezért az alábbiakban egy rövid, kedvcsináló útmutató segítheti a még tapasztalatlanabb, válogatás előtt álló rózsabarátokat!

Virágágyi ágyás rózsák

A virágágyi ágyás rózsák, vagy szintén gyakran használt nevükön néven parkrózsák a legsokoldalúbban felhasználható, legkiegyensúlyozottabb tulajdonságokkal rendelkező rózsafélék.

Kerti, virágágyi rózsaként leginkább ezek javasoltak, így aki csupán néhány tő csinos megjelenésű, egyszerűen gondozható, szinte bármilyen kertstílusba beilleszthető rózsát szeretne, elsősorban ezek közül válogasson!

Ezek a rózsák kompakt méretűek, vagyis magasságuk 60 és 150 centiméter közötti, így a kisebb és a nagyobb kertekben egyaránt jól mutatnak, nyílt, központi ágyásokban sem vesznek el, és kisebb előkertekben is kényelmesen elférnek.

A parkrózsák a változatos szín-, és formaviláguk, kellemes illatuk miatt nagyon sokoldalúan felhasználhatóak.

Mini virágágyi törpe rózsák

A mini virágágyi törpe rózsák fő ismérve az alacsony termetük, ami rögtön ki is jelöli a jellemző felhasználási módot. Ezek az általában alig 25-30 centiméteres kisméretű rózsák csodásan mutatnak balkonládákban, teraszokon elhelyezett kaspókban, edényekben, szűk, apró előkertekben.

Szegélynövényként is bevethetők, például nagyobb díszágyások széleinél, hogy mögéjük egyre nagyobb méretű rózsákat (vagy más virágokat) ültetve emelkedő, izgalmas formát hozzunk létre.

A mini rózsák számos olyan szegletben is alkalmazhatóak, ahol nagyobb társaik már egyszerűen nem férnének el, de mégis igény mutatkozik a terület növényi dekorálására.

Ezek a rózsák gyakran kerülnek sziklakertekbe is, ahol pompás látványelemként szolgálhatnak, hiszen a tipikus sziklakerti dísznövények többsége nem ér fel a rózsa szépségéhez.

Teahibrid rózsák

A teahibrid rózsák felismerése az avatatlan, laikus szemnek sem nehéz, ezek a rózsák képviselik ugyanis a felső kategóriát a rózsák között. A teahibridek megjelenése elegáns és különleges, hosszú, daliás száraikon hozzák virágjaikat, általában egyesével, így a látvány még arisztokratikusabb, légiesebb.

Nem csupán a kertben mutatnak remekül, de vágott virágként is a leglátványosabbak közé tartoznak. A teahibrid rózsák telepítésével angolparki, kastélyparki hangulat hozható létre a kertben, de érvényesülésükhöz általában nagyobb, nyílt tér szükséges, habitusuk, méretük miatt nem valóak kisméretű, vagy sűrűn beültetett kertekbe.

Érdemes tudni, hogy a teahibrid rózsák illata nem mindig intenzív, egyes változatok gyengédebb, míg más fajták áthatóbb rózsaillattal gazdagítják a kertet.

Talajtakaró rózsák

A talajtakaró rózsák a szépség mellett a praktikumukkal is szolgálják a kertet és annak tulajdonosát, hiszen ezek az elterülő, kúszó növekedésű rózsák képesek hathatósan elfedni parlagi kertrészeket, vagy például a csupasz előkerti területeket.

A talajtakaró rózsák robosztusak, életerősek, tél-, és fagyállóságuk átlagon felüli (a rózsák között), kevés gondozást igényelnek, így tökéletesek alkalmasak arra, hogy aktív használaton kívüli területek látványos és esztétikus takarói, elfedői legyenek!

Némely típusok felfelé törő szárral rendelkeznek, míg más változatok teljesen földközeliek maradnak, de négyzetméterenként 2-6 tő ültetésével már tökéletes takaróhatást lehet elérni.

Futórózsák

A futórózsák a talajtakaró típusokhoz hasonlóan a szépséget és a praktikumot egyesítik, azonban nem vízszintes, hanem függőleges dimenzióban. A futórózsák felhasználási területe speciális, elsősorban nem kertközponti ágyásokba valók, hiszen mindenképpen támrendszerre van szükségük.

Ez utóbbi lehet drótháló, oszlopos támaszték, vagy függőleges elemek közé kifeszített vízszintes huzal, drót, de akár házfalra, pergolára is terelhetők a futórózsák (házfalakon, tömör kerítéseken szükség lesz kapaszkodók kiépítésére).

A futórózsák telepítésének csak a képzelet szabhat határt, a lehetőségek szinte végtelenek, kialakíthatók egyedi megjelenésű ívelt, figuratív támrendszerek is, melyek rózsával borítva szokatlan, egyedi hatást nyújtanak majd!

Kép forrása: Freepik.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.