rézvirág

A Zinnia növénynemzetség az őszirózsák családjába sorolható, mintegy 21 faj tartozik ebbe a nemzetségbe, melyek közül a pompás rézvirág (Zinnia elegans) a legismertebb hazánkban.

A Zinnia fajok természetes élőhelyét az Amerikai Egyesült Államok, Közép-Amerika és Dél-Amerika egyes területei jelentik, a világ többi részén dísznövényként forgalmazzák és ültetik.

Cikkünkben a pompás rézvirágot és a keskenylevelű rézvirágot, valamint a rézvirág szaporítását mutatjuk be.

A pompás rézvirág (Zinnia elegans) gondozása

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás rézvirág (Zinnia elegans) az őszirózsafélék családjába tartozik, a köznyelvben gyakran legényrózsának is nevezik. Mexikóból származó, egynyári dísznövény, melynek nemesített fajai hazánkban is régóta népszerűek. Nyár közepétől egészen október végéig gyönyörködhetünk virágzásában.

Sziromlevelek sokasága alkotja tömött fészekvirágzatát, mely a szivárvány szinte valamennyi színében előfordul. A virágoknak a sötétzöld színű, hosszúkás, kissé szív formájú levelek szolgálnak háttérül.

Viszonylag egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos fekvésben, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik. A hosszan tartó száraz időszakokban öntözést igényel.

Bár az átlagos minőségű talajokban is megél, még szebben fejlődik és virágzik, ha tápoldatozzuk. Az elszáradt virágokat rendszeresen vágjuk le róla. Kártevőkre nem kimondottan érzékeny, rosszul szellőző helyen azonban gombás betegségek támadhatják meg. Magról szaporítható.

Rézvirág vetőmag vásárlás >>>

A keskenylevelű rézvirág (Zinnia angustifolia) gondozása

keskenylevelű rézvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A keskenylevelű rézvirág (Zinnia angustifolia) alacsony-közepes termetű, bokros formájú egynyári növény. Virágzási időszaka egész nyáron tart és még az ősz első felében is gyönyörködhetünk virágaiban.

Igen mutatós virág, melynek őshazája Mexikó. Vegyes virágágyásokba, kerti utak szegélyébe is ültethetjük. Változatos színekben tündöklő, nektárban gazdag virágait nagyon szeretik a pillangók. Levelei keskenyek, lándzsa alakúak.

Könnyen nevelhető dísznövény. Napos, világos fekvésben, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve virágzik és fejlődik igazán szépen. Vízigénye átlagos, a rendszeres, mérsékelt öntözést meghálálja.

Ha elszáradt virágait mindig eltávolítjuk, további virágzásra ösztönözhetjük. Kártevők általában nem károsítják, betegségek közül elsősorban a lisztharmat jelent rá veszélyt. Magvetéssel szaporítható.

A rézvirág szaporítása magvetéssel

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Beltéri palántaneveléshez februártól áprilisig vethetjük el a rézvirág magjait. A palántákat májustól ültethetjük ki a kertbe.

Ha szakaszosan vetjük, hosszabb ideig gyönyörködhetünk virágzásában. Mivel magjai nagy arányban csíráznak, ritkábban vessük őket.

A palántaneveléshez a cserepeket töltsük meg földdel, a magokat 1-2 cm mélyen vessük el. A cserepeket világos, meleg helyre tegyük és mérsékelten locsoljuk a vetést. Kb. 1-2 hét alatt kicsíráznak a magok. 1 hónap elteltével ültessük nagyobb cserépbe a növényeket, májustól pedig kikerülhetnek végleges helyükre.

Szabadba áprilistól júniusig vethetjük a magokat. Alakítsuk ki az ágyást és a sorokat, a sorok között legalább 25-30 cm-es távolságot hagyjunk. A magokat kb. 1 cm mélyen vessük el, ügyeljünk, hogy ne vessük őket túl sűrűn. A kikelő fiatal növényeket ritkítsuk meg, magas rézvirág fajta esetén 25 cm-es, alacsonyabb esetén 10 cm-es tőtávolságra.

Rézvirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: beautifulcataya / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.