porcsinrózsa

A Portulaca növénynemzetségbe számos növényfaj tartozik, melyek főleg a trópusi, magas hőmérsékletű vidékeken őshonosak. Ezek közül leggyakrabban a nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) és a futó porcsinrózsa (Portulaca umbraticola) fordul elő a kertészetekben, valamint a kertekben.

Jó adottságú, szívós növények, melyek a csekély törődést is színpompás virágokkal hálálják meg, ráadásul szaporítani is nagyon egyszerű őket, így az sem jelent problémát, hogy egynyáriak.

A nagyvirágú porcsinrózsa gondozása

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) vagy más néven kukacvirág, kővirág egy pozsgás, egynyári növény. Csupán 1-2 arasznyira nő, a földfelszínen elterülő szőnyeget alkot. Apró levelei tűszerűek és húsosak, virágai az elnyíló rózsára hasonlítanak.

Számtalan színben létezik, nagyon mutatós és igénytelen növény. Ideális ágyások szegélyezéséhez, talajtakaráshoz, de a sziklakerteknek is kedvelt virága.

Jól bírja a tűző napot, a szárazságot és a meleget, talajára sem igényes. Mivel pozsgás növény, levelei tárolják a nedvességet, ezért kevés víz is elég neki. Ha túlöntözzük, azzal a növény pusztulását okozhatjuk, mivel gyökerei könnyen rothadnak. Szaporíthatjuk magról és dugványozással is.

A porcsinrózsa szaporítása

A porcsinrózsa szaporítása magvetéssel

Beltérben cserépben vessük el márciusban, a palántákat áprilisban-májusban helyezzük ki a kertbe. Kis cserepeket vagy ültető tálcát töltsünk meg földdel és a magokat 1-2 cm-es mélységben vessük el.

Mértékkel locsoljuk, biztosítsunk 18-20 fokos hőmérsékletet. Kb. 10-14 nap múlva csírázni kezd, a fiatal növényeket májusban ültethetjük ki.

Ha a szabadban vetjük el a magokat, napos, világos helyet válasszunk. Több sor esetén a sorok között hagyjunk 10 cm-es távolságot, mert ha nagyon sűrűn vetjük, akkor később kell kiritkítani.

A porcsinrózsa szaporítása dugványozással

A porcsinrózsa közvetlenül a talaj felett növekszik, és ahol érintkezik a talajjal, ott gyökeret is ereszt. Egy-egy ilyen gyökeres rész leválasztásával szaporíthatjuk. Ültessük el homokos, laza szerkezetű földbe.

Egészséges hajtások levágásával is szaporíthatjuk. Távolítsuk el az alsó leveleket, homokos földbe ültessük és ne locsoljuk túl sokat a dugványokat.

A futó porcsinrózsa gondozása

futó porcsinrózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Haplochromis

A futó porcsinrózsa vagy futó kukacvirág (Portulaca umbraticola) alacsonyra növő, csüngő, egynyári pozsgás. Gyönyörű látványt nyújt balkonládába ültetve is. Apró, kerek levelei húsosak, jól tárolják a nedvességet. Ennek köszönhetően nagyon jól bírja a szárazságot.

Fehér, rózsaszín, cirmos, sárga, narancs színekben pompázik már tavasz végétől fogva egész nyáron át. A virágok azonban felhős időben és délutánonként összezárják szirmaikat.

Ez a növény nagyon igénytelen. Csupán arra van szüksége, hogy napos, világos helyre kerüljön. Ideális talaj számára a jó vízelvezetésű föld. Mivel szárazságtűrő, minimális öntözést igényel.

Nem hajlamos a betegségekre. Magról és dugványozással is szaporítható a korábban leírt módon.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Haplochromis

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.