pluméria

A frangipáni néven is elterjedt, meténgfélék családjába tartozó pluméria a trópusi, közép-amerikai régió (a Karib-térséget is magába foglalva) őshonos növénye, ahol nem ritkán, a 8 méteres magasságot is eléri.

Különleges, vastag szára és méretes levelei bőrszerűek. Változatos színű, szélkereket formázó virágai 5 sziromból állnak. Ezek nyár elejétől, egészen szeptemberig pompáznak.

A pluméria gondozása

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

Szerencsére nem csak a trópusokon nevelhető, ám egyáltalán nem tolerálja a hideget. Magyarországon általában szobanövényként tartjuk, de konténerbe is ültethető. Így a legfeljebb 2-3 méter magas növény beköltöztethető, amint a hőmérséklet drasztikusan zuhanni kezd.

Melegre és közvetlen napfényre van szüksége, ezért a déli fekvésű erkélyajtók, ablakok jelenthetik számára az optimális környezetet. Télen legalább 12-15 fokos a hőmérsékletű helyiségben tartsuk.

Hajlamos a gyökérrothadásra. Földjét rendszeresen öntözzük, ám két locsolás között várjuk meg, amíg az kiszárad. Tartsuk észben, hogy az ősz beálltával, illetve a tél közeledtével egyre kevesebb vizet igényel. Sőt, novembertől kezdődően a tél végéig, akár teljesen elhagyhatjuk öntözését.

Csupán a rügyek megjelenése, vagy tövének ráncosodása esetén szükséges folytatnunk. A tápozás tavasszal és nyáron esedékes, legfeljebb kéthetente egy alkalommal.

Kártevők közül a levéltetű, a tripsz és a liszteske – de különösen a takácsatkák okozhatnak fejtörést nevelése során.

A pluméria szaporítása

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

Magról és dugványozással is szaporítható. A magról nevelt pluméria kb. 3-5 év után hoz először virágokat. Ültetéséhez és átültetéséhez laza szerkezetű földkeveréket és inkább széles, mint sem mély cserepet válasszunk, mely lehetőleg sötét színű.

A pluméria metszése

Igény szerint, a plumériát a nyugalmi állapot végén (kora tavasszal), de még a hajtások megjelenése előtt metszhetjük. Azonban az erőteljes metszés csökkentheti a virágképződést. Ezért célszerű csupán az elhalt, vagy beteg ágak eltávolítására hagyatkozni.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.