pillangóvirág

A pillangóvirág (Cosmos) növénynemzetség az őszirózsafélék családjába tartozik. A nemzetségbe számos egynyári és évelő növényt sorolunk, melyek nagyrészt Közép és Dél-Amerikában, Mexikóban őshonosak.

Dísznövényként a kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) a legismertebb, de más fajokkal is találkozhatunk az üzletek kínálatában. Cikkünkben ezeket is részletesen bemutatjuk.

A kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) gondozása

Az őszirózsafélék családjába tartozó kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az Egyesült Államok déli részein és Mexikóban őshonos, egynyári dísznövény.

Osztott levelei lenyűgöző látványt nyújtanak, ahogy a színek széles skálájában tündöklő fészekvirágai is, melyek a kecses, karcsú szárak tetején ülnek. Nem véletlen hát, hogy az angol kertek és hagyományos kertek elmaradhatatlan növénye.

Átlagos igények és kiváló önvető képesség jellemzi, rendkívül könnyedén gondozható dísznövény. Alacsony fajtái kiváló talajtakaró növények, míg a nagyobb termettel rendelkezők alkothatják az ágyás egy-egy nagyobb foltját, vagy annak hátterét is.

A pillangóvirág jól bírja a szárazságot, meleget és a tűző napot is, valamint tolerálja a tápanyagban szegényebb talajokat is.

A pillangóvirág szaporítása

pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Márciusban láthatunk neki a magvetésnek beltérben. Szabadföldbe májustól vethetjük magjait, vagy ültethetjük el – kiszoktatást követően – az előnevelt palántákat.

Ültetőközegként laza szerkezetű földet használjunk. A megtöltött cserepeket helyezzük vízbe, hogy megfelelő mennyiségű nedvességet szívjanak magukba. Innentől nincs más hátra, csupán szórjuk el a magokat a föld felszínére és takarjuk be őket olyan vékonyan, amennyire csak lehetséges.

A csírázás 1-2 hét alatt végbe megy, amennyiben világos, meleg helyet választunk a palántaneveléshez.

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) gondozása

csokoládéillatú pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) az egyik legkülönlegesebb évelő hagymás növény. Bokrosodó, 50-70 cm magas, szeldelt levelekkel díszített virág. A hosszú szárak végén nyíló, burgundi vörös színben pompázó virágai finom, csokoládé és vanília egyvelegére emlékeztető illatot árasztanak – egész nyáron.

Átlagos tápanyag és magas fényigényű dísznövény. A laza, jó vízáteresztő képességű talajt, valamint a napos, világos fekvést kedveli. Szereti, ha földje enyhén nyirkos, azonban télen, cserépben teleltetve egyáltalán nem igényli a vizet.

Teleltetésre szoruló növény. Az egyszerűbb teleltetés érdekében, célszerű cserépbe ültetnünk, hogy elkerüljük gumóinak bolygatását. Szabadföldbe történő ültetés esetén ássuk ki a gumókat, majd tároljuk fagymentes helyen, így a jövő év májusában biztonságosan elültethetjük őket.

Az elnyílt virágokat folyamatosan vágjuk le, ezzel jelentős mértékben kitolhatjuk a virágzási időt. A csokoládéillatú pillangóvirág nem érzékeny a kártevőkre, betegségek közül a gyökérrothadás és szürkerothadás veszélyeztetheti.

Szaporítása többféleképpen lehetséges. Történhet tavasszal, a gumók szétválasztásával, valamint márciusi vagy májusi magvetéssel.

A sárga pillangóvirág (Cosmos sulphureus) gondozása

sárga pillangóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti pillangóvirággal rokon, szeldelt, keskeny levelek alkotta, felálló szárú sárga pillangóvirág egy közepesen magasra növő, bokrosodó egynyári növény. A nyár közepétől pompázó vörös, sárga és narancssárga árnyalatokban tündöklő virágai, egészen kora őszig nyílnak.

A növény magasabb fajtái vágott virágként, míg az alacsonyabbak az ágyások előterébe vagy szegélyébe ültetve elterjedtek.

A sárga pillangóvirág kifejezetten fényigényes, napos, világos helyre ültessük. A tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajban érzi jól magát. Szárazságtűrő képessége magas, ám meghálálja a mértékletes öntözést. Ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Felnyurgulását és megdőlését, rendszerint a nitrogén túlsúlyos talaj okozhatja.

Önvető képessége kiváló, azonban magvetéssel is egyszerűen szaporíthatjuk. Utóbbit április közepétől végezhetjük szabadföldbe.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.