pilates

A pilates azon kevés módszerek közé tartozik, ami a harmincas évek óta töretlenül arat, mégpedig nem is akármilyen sikert. Kortól, nemtől függetlenül évről évre egyre többen fedezik fel a technikában rejtőző előnyöket. Amikből kétségtelenül nincs hiány.

A jóga, a balett vagy éppen az ökölvívás egyes elemei is megjelennek a különböző gyakorlatokban, amiknek a közbenjárásával nem mindennapi erőnlét, állóképesség alakítható ki. Sőt ma már az is bizonyított tény, hogy a vitalitás az immunitással szoros összefüggésben áll.

A mozdulatok otthon is végezhetőek?

Igen. A pilates online is követhető, elsajátítható, gyakorolható. Mivel lassú mozdulatsorokról van szó, a koncentrált figyelem így is, úgy is kulcsfontosságú. Sokan ezeket a mozzanatokat látva azt hiszik, hogy a mélyben húzódó izmok erősítése gyerekjáték. Aztán a legtöbben az első órájuk után döbbennek rá arra, hogy a látszat mennyire csal.

A technikai feltételek minimálisak, tulajdonképpen a minőségi matracon kívül nincsen másra szükség. A kényelmes ruházat persze alapvető elvárás: akkor ideális a felső és az alsó, ha nem túlságosan bő, ugyanakkor nem szorítja el a vérkeringést.

A laza, már-már testhez simuló szettek jó szolgálatot tehetnek. A zoknit célszerű félretenni és a gyakorlatokat mezítláb kivitelezni, ugyanis a lábak teljesen másképpen dolgoznak akkor, ha a zokni plusz felülete nem zavar be a képbe. Persze, akiben ez diszkomfort érzetet kelt, annak nem kell erőltetnie a mezítlábazást.

És hogy jön ide a derékfájás?

Az izomzat célzott megerősítésével az ízületek terheltségének mértéke jelentősen csökkenthető. Ráadásul ahogy az izomzat alakul, fejlődik, úgy változik a tartás, ami mind járás, mind ülés közben észlelhető. Ha ehhez még tudatos odafigyelés is társul, akkor a pozitív irányú változás gyorsan, akár néhány alkalom után tapasztalható.

A módszer kitartást, türelmet, koncentrációt és elhivatottságot igényel. Viszont a fókuszált munka meghozza a gyümölcsét, mégpedig többnyire jóval előbb annál, mint amire a legtöbben gondolnak.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.