petúnia

A petúnia (Petunia) növénynemzetségbe 25 lágyszárú, egynyári növényt sorolunk, melyek Brazíliában és Argentínában őshonosak. Közös jellemzőjük, hogy élénkszínű, trombita alakú virágokkal díszítenek.

A petúniát 1830-ban kezdték el nemesíteni, a kertészetek és egyéb üzletek kínálatában a petúnia nemesített fajtáival találkozhatunk.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb egynyári növény. Nem véletlenül, hiszen rengeteg változata létezik, számtalan hibrid és színvariáns közül választhatunk. Ültethető cserépbe, szabadföldbe, balkonládába, vagy felakasztható virágtartóba is.

Petúnia vetőmag vásárlás >>>

A petúnia gondozása

Gondozása egyszerű, viszont, ha szeretnénk, hogy rendszeresen hozzon virágot, néhány alapvető szabályt be kell tartanunk.

A petúnia számára fontos, hogy megfelelő helyen tartsuk. A sok napfényt és a meleget szereti, a sok csapadék és az erős szél, valamint a fagy ártanak a növénynek. Ha esik vagy vihar van, vigyük védett helyre, mert ha megsérül, nagyon nehezen regenerálódik.

Nagy a víz- és tápanyagigénye, nyaranta akár naponta kétszer is meg kell lolcsolni, kora reggel és este. Hetente adjunk neki tápoldatot, ugyanis szebben fog virágozni, ha kisebb mennyiségben, de rendszeresen biztosítjuk neki a tápanyagokat.

Ha megfelelően gondozzuk, a petúnia gyorsan fejlődik. Ezért is fontos rendszeresen visszavágni, nehogy túlburjánzzon. Az elhalt részeket, elszáradt virágokat szedegessük le, hogy megelőzzük a betegségeket.

Petúnia vetőmag vásárlás >>>

A petúnia szaporítása

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia palántákat beltérben, február végén, márciusban kezdjük el nevelni. Ehhez ültető tálcára, magokra és földre lesz szükségünk. 18-20 fok körüli hőmérsékletet biztosítsunk nekik.

Az ültető tálcát töltsük meg földdel, erre szórjuk rá a magokat. A petúnia magjai a fény hatására fognak kicsírázni, ezért ne takarjuk be őket földdel. Alulról öntözzük, állítsuk vízbe a tálcát, hogy alulról felszívhassa a nedvességet.

Üveglappal vagy fóliával biztosítsuk a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet. Ilyen körülmények közt a magok 10-20 nap alatt kicsíráznak. Mikor megjelennek a magoncok, már nem kell tovább párásítanunk.

Ha 2-4 levelet látunk, akkor egyesével tűzdeljük át cserépbe őket. A fagyok elmúltával fokozatosan szoktassuk ki őket, és ezt követően vigyük ki végleges helyükre.

Petúnia vetőmag vásárlás >>>

A petúnia betegségei és kártevői

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia leggyakoribb kártevője a levéltetű. Ha fertőzés jeleit észleljük, langyos, szappanos vízzel mossuk le a növényt. Csak ezután használjunk rovarölő szert.

A vírusok is megtámadhatják a növényt, ennek jelei a foltos levelek és a törpe növekedés. Leggyakrabban a mozaik vírus és gyűrűs vírus okoz nála betegséget. A legjobb, amit tehetünk, ha megelőzzük a fertőzéseket.

Csakis egészséges növényt vásároljunk és ügyeljünk arra, hogy a gondozásához tiszta eszközöket használjunk. A fertőzött növényt jobb azonnal megsemmisíteni, mert megmenteni sajnos nem tudjuk. A petúnia gombás betegsége a palántadőlés, amit gombaölővel kezelhetünk.

A petúniánál gyakori probléma, hogy a virágok nem fejlődnek megfelelően. Ennek oka többnyire a túl sok nitrogén vagy a kevés fény. Tegyük világosabb helyre és csökkentsük a tápoldatozás mértékét.

Képek forrása: Pixabay.com


Profigazda.hu - Gazdabolt

Hirdetés


Profigazda.hu - Gazdabolt

Hirdetés

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.