paprikavirág

A paprikavirág (Salvia splendens) egynyári dísznövény, melynek őshazája Brazília. Bokros növekedésű, kb. 30 cm-es magaságot elérő, rendkívül látványos virág.

Levélzetét alkotó mutatós levelei, szív formájúak, színük élénkzöld. A levelek szépen kiemelik a rózsaszín, lila, piros és más színben pompázó virágokat.

Virágaiban egész nyáron gyönyörködhetünk, gyakran láthatjuk parkokban, közterületek virágágyásaiban is. Balkonnövényként és teraszra ültetve is szép látványt nyújt.

Nevelése egyszerű, ugyanakkor víz és tápanyagigényes növény. Szereti a napos helyet, a tápanyagban gazdag talajt.

A megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz rendszeresen öntözzük, ha ezzel nem szeretnénk bajlódni, nem a paprikavirág lesz számunkra a legideálisabb növény.

Még több virágot hoz, ha tápoldatozzuk és az elszáradt virágrészeket rendszeresen eltávolítjuk róla. Magvetéssel szaporítható.

Paprikavirág vetőmag vásárlás >>>

A paprikvirág szaporítása magról

Salvia splendens

Kép forrása: Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A magokat beltérben február-március környékén vessük el, szabadföldbe áprilistól vethetjük. A beltéri magvetéshez lazább szerkezetű talajjal töltsünk meg kisméretű cserepeket vagy egy szaporítótálcát. A talaj felszínére szórjuk a magokat, takarni nem kell őket mivel fényre csíráznak.

Kevés vízzel öntözzük meg a vetést. Világos, meleg helyen 1-2 hét alatt kicsíráznak a magok. Az előnevelt palánták a fagyok elmúltával, májusban ültethetők ki a szabadba.

Szabadföldbe áprilistól júniusig vethető a paprikavirág magja. A talajt lazítsuk fel, húzzunk benne 1 cm mély, egyenes barázdát. Ha több sorban vetjük, a sorok között tartsunk 30 cm-es távolságot.

A magokat szórjuk a barázdába, de ne takarjuk őket földdel, mert fényre csíráznak. A kikelő növényeket óvjuk a fagytól, ezt megtehetjük úgy, hogy vlies szövettel takarjuk őket.

Paprikavirág vetőmag vásárlás >>>

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0;

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.