ólomvirág

Az ólomvirág (Plumbago auriculata) egy Dél-Afrikában őshonos, gyors növekedésű, évelő örökzöld növény. Fehér, világos vagy sötétkék virágai egészen lenyűgözőek.

Kúszónövény mivoltából adódóan támasztékra futtatva is nevelhetjük, de balkonládában és cserépben is mutatós.

Az ólomvirág gondozása

Teljes napsütésben virágzik a legszebben. Víz és tápanyagigénye magas. Leginkább a semlegeshez közeli kémhatású, legfeljebb enyhén savas talajt kedveli.

Az ólomvirágnak szerencsére kevés kártevője van, öntözése viszont különös figyelmet igényel. Rendszeres locsolásra van szüksége, azonban ügyelnünk kell rá, hogy ne öntözzük túl. Mindeközben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a virágokra nem kerülhet az öntözővízből.

A megfelelő metszés, valamint tápoldatozás révén intenzív virágzást érhetünk el. Mesébe illő, öt szirom alkotta kék virágainak pompáját, egészen az ősz elejéig élvezhetjük.

Szaporítása dugványokkal és gyökérsarjakkal egyaránt lehetséges. Átültetését február végére és márciusra időzíthetjük.

Az ólomvirág teleltetése

ólomvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Teleltetéséhez a legmegfelelőbb választás egy fagyvédett, világos, 5-10 fokos helyiség. A teleltetés során már ne adjunk neki tápoldatot, és csak ritkán öntözzünk.

Az ólomvirág metszése

Metszeni a teleltetés előtt, valamint a tavasszal is lehet. A teleltetés megkezdése előtt, vágjuk vissza egészen a feléig az ólomvirág hajtásait. Tavasszal ismét megmetszhetjük a növényt. A metszés során levágott hajtásokkal egyszerűen szaporíthatjuk.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.