nyáriorgona

A Buddleja nemzetségbe körülbelül 140 faj tartozik, melyek többnyire cserjék, nagyon ritkán fák, a trópusi és a mérsékelt övi területeken is előfordulnak. Lombhullatók és örökzöldek egyaránt lehetnek. Hazánkban dísznövényként ültetjük, leggyakrabban a nyáriorgonát (Buddleja davidii), de egyéb fajokkal is találkozhatunk a kertészetek kínálatában. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a nyáriorgona gondozását és metszését is.

A nyáriorgona (Buddleja davidii) gondozása

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területén őshonos, gyorsan növő cserje. Egyedül ültetve is szépen mutat, szoliterként vagy csoportosan ültetve is találkozhatunk vele.

Kifejezetten díszes, lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelei és a felfelé álló szárakon ülő, bugás virágzatot alkotó, fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai vannak, melyek júliustól egészen októberig nyílnak.

A gondozása nagyon könnyű, kifejezetten ellenálló növény. Egyedül a metszésre kell komolyabb figyelmet fordítanunk. Betegségekre vagy kártevőkre nem érzékeny. Legjobban a világos, napos helyeket és a nem túlságosan kötött, tápanyag dús és jó vízgazdálkodású talajt kedveli.

Egyedül a zord telek okozhatnak problémát, ilyen esetekben a károsodott részeket vissza kell vágni. Ha szaporítani szeretnénk, nyáron tehetjük meg fásdugványozással.

A nyáriorgona metszése

nyáriorgona

Kép forrása: Pixabay.com

A metszés nagyon fontos feladat a nyári orgona esetében, ennek hiányában ugyanis a növény felkopaszodhat, és nem hoz túl sok virágot. Ezen csak ifjítással lehet segíteni. A metszés esetében beszélhetünk alakító metszésről, fenntartó metszésről és ifjító metszésről, melyeket nem szabad összekeverni.

A nyáriorgona alakító metszése

Az alakító metszést a növény első egy-két évében végezzük. Az első évben arra figyeljünk, hogy a gyenge vesszőket vágjuk le, az erős vesszőket pedig úgy kell visszavágni, hogy a talajszint felett 40-50 cm magas legyen a növény. A következő egy-két évben a kora tavaszi rügyfakadás előtt kell az éves növekményt 10-15 cm-re visszavágni. Erre azért van szükség, hogy a bokor váza erős lehessen, és szépen elágazódjon.

A nyáriorgona fenntartó metszése

A fenntartó metszés egyrészt az elnyíló virágok levágását, másrészt a rügyfakadás előtti metszést jelenti. Ezeket a műveleteket azért végezzük, hogy bővebb virágzásra ösztökéljük a növényt.

Ha levágjuk az elnyílt virágzatokat, az alatta fejlődő oldalelágazások virágzását serkenthetjük.

A kora tavaszi metszésnek köszönhetően pedig az új hajtások fejlődését és a bőségesebb virágzást segíthetjük elő. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a vesszőket úgy vágjuk vissza, hogy csak 2-3 rügypár maradjon meg.

A nyáriorgonának az erős visszametszés sem árt, sőt, ha ezt megtesszük minden évben nagyobbra nő. A fenntartó metszéshez tartozik az elhalt vázrészek levágása az idősebb növényekről.

A nyáriorgona ifjító metszése

Ha azt tapasztaljuk, hogy a nyáriorgonánk túlságosan elsűrűsödött vagy nagyra nőt, érdemes az idős, fás részekig visszametszeni. Amennyiben még nem öregedett el túlságosan a növény, még az ifjító metszés elvégzésének évében új hajtásokat, illetve virágokat is hozhat.

A sárga virágú nyáriorgona (Buddleia x weyeriana ‘Sungold’) gondozása

sárga virágú nyáriorgona

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A sárga virágú nyáriorgona (Buddleia x weyeriana ‘Sungold’) két méteres magasságtól akár négy méterig megnövő díszcserje, melyet főleg csoportosan vagy más cserjékkel, esetleg más nyáriorgonákkal társítva ültetnek.

Lándzsás, zöld színű levelei, és a hosszú, ívesen lehajló ágak végén nyíló, kellemes illatú, aranysárga virágai vannak, ezeket a pillangók is nagyon kedvelik. A gondozása egyszerűnek mondható, a megfelelő helyre ültetve erőteljesen és gyorsan nő.

Ültetési helyéül napos helyet keressünk, mivel fényigényes növény. Az ültető közeg kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy a talaj lazább szerkezetű, illetve tápanyagban gazdag legyen.

Bár a szárazságot is jól tűri, a tartósan száraz időszakokban célszerű öntözésről gondoskodni. A metszését lehetőleg tavaszra időzítsük.

A rózsaszín virágú alacsony nyáriorgona (Buddleia flutterby T. ‘Peace’) gondozása

rózsaszín virágú alacsony nyáriorgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ptelea

A rózsaszín virágú alacsony nyáriorgona (Buddleia flutterby T. ‘Peace’) általában 1-1,2 méteres magasságot ér el. A kertekben cserjecsoportba ültetve, vagy szoliterként találkozhatunk vele, de más színű nyáriorgonákkal is jól társítható. Lombhullató díszcserje, melyet dézsában is nevelhetünk, ezért a balkonra vagy a teraszra is kerülhet.

Lándzsás levelei és kellemes illatú, nektárban gazdag virágai vannak, melyek nyár közepétől az első fagyokig nyílnak. A pillangók és méhek nagyon kedvelik virágait.

Legjobban a napos, világos helyeket kedveli, mivel meleg és fényigényes növény. Talajok közül a jó szerkezetű, tápanyag dús talajok a leginkább megfelelők számára. A hajtások télen visszafagyhatnak, ezeket a tavaszi metszés alkalmával érdemes eltávolítani.

A jünnani nyáriorgona (Buddleja fallowiana) gondozása

jünnani nyáriorgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ptelea

A jünnani nyáriorgona (Buddleja fallowiana) Délnyugat-Kínából származó lombhullató cserje, Magyarországon félcserje, főként hosszan nyíló virágai és látványos levélzete miatt ültetik.

Levelei a növény ívesen meghajló, molyhos szárain nőnek, alsó felükön erőteljesebben szőrösek, átellenesen állóak. Virágai aprók, lila vagy fehér színűek, bugavirágzatot alkotnak. A pillangók nagyon kedvelik őket, nyár közepétől egész ősz elejéig nyílnak.

Legjobban a napos helyeket, és a jó vízáteresztésű talajt kedveli. A pangó vízre, illetve a kötött talajra érzékeny, ezeket nem viseli jól. A jünnani nyáriorgona föld feletti részei télen hajlamosak elfagyni, de ettől nem kell megijedni, hiszen tavasszal újra ki fog hajtani.

Metszés nem igényel, mindössze az elfagyott hajtásokat érdemes tavasszal visszametszeni, illetve a virágzás után az elnyílt virágokat eltávolítani.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Ptelea; Wikipédia / Szerző: Ptelea

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.