kertészkedés

A kertet nyáron se hagyjuk parlagon, hiszen vannak növények, amelyek átadják helyüket valami másnak. A nyár derekán már vannak olyan növények, amelyek leteremtek, üresek az ágyások a helyükön. A betakarítás után mindig lehet valami hasznos, dekoratív növényt ültetni.

A zöldségek helyére a paradicsom és a paprika még mindig pótolható, hiszen sokáig teremnek ősszel. Ugyanakkor fűszernövényekkel is be lehet ültetni az ágyásokat, ezek is mindig jól jönnek a konyhában vagy éppen ajándéknak is megteszik. De a zöldbab, az uborka, téli retek, cékla is vethető az üres helyekre.

Milyen növények mehetnek az ágyásokba a nyár derekán?

Fűszernövények közül a menta, a kakukkfű, a zsálya, a petrezselyem, a bazsalikom, a citromfű, a kapor vethető és ültethető, míg a gyógynövények közül a levendula, a körömvirág, a kamilla, amelyeket még érdemes ilyenkor ültetni. A paradicsom töveket is lehet évelőkkel összeültetni, ami egyrészt véd a gyomosodástól és a gyógynövények pedig a kártevőktől.

Kánikulai feladatok a kertben

A legfontosabb feladatok egyike az öntözés, amit lehetőleg kora reggel és este célszerű végezni. Az örökzöldeket célszerű takarni a nagy melegben, és fontos, hogy sokat kell őket locsolni, kisebb mennyiségeket kijuttatni egyszerre. A pázsit bármikor öntözhető, de kerülni kell a pangó vizet, ne legyenek pocsolyák. Ne hétvégén próbáljuk pótolni az elmaradt öntözéseket.

Az egynyári virágok szeretik a napsütést ezért az üres ágyások feltöltésére bátran lehet őket használni, míg az árnyékos helyekre inkább az évelőket ültessük. Nyáron a kánikulában amúgy sem igen van kedvünk kertészkedni, de jobb is, hiszen a nyári melegben átültetett növényzet gyökere gyorsan károsodhat. Ezeket a teendőket inkább a nyári meleg előtt vagy után végezzük.

Amit még tehetünk a kertért az a kiszáradás megakadályozása, mulcs kihelyezésével, ami lehet fakéreg vagy kavics. Folyamatos vízellátottságot biztosíthat a csepegtető öntözés amelyet házilag is el tudunk készíteni, egy sűrűn kilyuggatott gumitömlő segítségével.

Az utcafronton elhelyezkedő növényzetet sem szabad elfelejteni, a hőség napjaiban legalább esténként öntözzük meg őket. Azok a növények, amelyek kifejezetten kedvelik a hőséget, mint a citrusfélék, leanderek, olajfák nyugodtan a napra rakhatók, de ezek öntözéséről se feledkezzünk meg egy forró napon. A páraigényes fajták közé érdemes edényekben vizet rakni, hogy hűtse a növényeket a páratartalom.

Szerszámok a kerti munkákhoz most is kellenek, és ha szeretnénk beszerezni valamilyen szerszámot a Szerszámváros weboldalán megtalálható kínálatból válogathatunk.

Összegezve

A kertben mindig találunk olyan munkát, amivel el tudjuk tölteni hasznosan az időt, még a nyári melegben is. A legfontosabb munka ilyenkor természetesen az öntözés, amivel nemcsak a kert, hanem a kertész is felfrissülhet.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.