növények a konyhában

A növények elhelyezése lakásunk minden pontján ideális lehet, hiszen nem csak a levegő minőségét, de hangulatunkat is javítják. Ha a konyhai környezet szóba kerül, bizonyára mindenki a fűszernövényekre gondol, de ez közel sem ilyen egyszerű.

Habár ebben a helyiségben olykor extrém körülményeknek vannak kitéve, igenis találhatunk olyan szobanövényeket, amelyek számára ideális lehet a pára, a változó hőmérséklet, vagy akár a kevesebb napfény.

Fűszernövények elhelyezése:

fűszernövények

Természetesen a legideálisabb, ha tartunk néhány cserép fűszernövényt is a lakásunkban, hiszen egy kis oregánó, bazsalikom, kakukkfű vagy petrezselyem mindig jól jön a főzések során. Egy kisebb méretű citromfa, vagy aloe vera szintén jó helyen lehet a konyhánkban. Utóbbi ráadásul nem csupán szép, hanem hasznos is kisebb égési sérülések vagy vágások kezelésére is.

Szúnyogok, legyek, hangyák. Rovarok, amelyek előszeretettel jelennek meg ebben a helyiségben. Használhatunk ellenük számos vegyi anyagot, vagy házi praktikát, de egészen biztos a legegyszerűbb megoldás a citromfű, a bazsalikom, a borsmenta és rozmaring, vagy vénusz légycsapója.

A fűszernövénykert kialakítása viszonylag egyszerű, nem igényel túl sok gondozást, azonban néhány alapvető dologra érdemes odafigyelni. A megfelelő virágcserép és a hely kiválasztása az első, és legfontosabb lépés. Vegyük figyelembe a növények magasságát és terjedelmét, fényigényét és vízelvezető képességét.

Következő lépés a megfelelő talajkeverék kialakítása. A legjobb a szerves komposzt és általános virágföld keveréke, amely nem tartalmaz káros műtrágyát és növényvédőszer maradványokat. Fontos, hogy a cserepeket ne töltsük tele a földdel, hagyjunk néhány centit a peremtől, ezzel könnyítve az öntözést.

Végül, de nem utolsó sorban jöhetnek a növények. Kezdő kertészek számára a legalkalmasabbak: kakukkfű, zsálya, bazsalikom, menta, rozmaring, snidling, petrezselyem, koriander és oregánó.

A szobanövények is megállják a helyüket!

szobanövények

Gyakran úgy érezhetjük, hogy konyhánkban már a fűszernövényeknek sincs hely, nemhogy dekorációs célú virágoknak. Ezt azonban biztosan cáfolni tudjuk, hiszen számos lehetőség van az elhelyezésre, amire nem is gondolnánk. Függőlegesen elhelyezett polcok és a szekrények teteje egyaránt alkalmas lehet erre a funkcióra.

Miután helyet találtunk nekik, jöhet a választás. A borostyán például tökéletes választás lehet a függőleges polcok dekorálására. Sötétzöld fajtája az árnyékot, míg a tarka levelű kifejezetten igényli a közvetlen napfényt.

Főzés során elkerülhetetlen az illatfelhő, azonban ez olykor kellemetlen is lehet. Erre a szituációra nyújthat segítséget a vitorlavirág, a zöldike, a menta, a szobafikusz, de akár a levendula is.

Kimondottan igénytelen szobanövényeket is találhatunk, amelyek alkalmasak a konyhai elhelyezésre. Így például a szobai futóka vagy az agglegénypálma ideális lehet a kezdő kertészeknek.

Számos további növény alkalmas lehet még erre a felhasználásra, de érdemes első lépésként konyhánk tulajdonságait felmérni (páratartalom, napfény mennyisége, hőmérséklet), és csupán ezután ellátogatni egy kertészetbe, vagy virágüzletbe, ahol segítséget kaphatunk a megfelelő választásban.

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.