öntözőrendszer

Amikor szivattyút vásárol az ember, azzal bizony hosszú távra tervez, függetlenül attól, hogy a kert öntözésére, a ház vízellátására, a medence vagy a kerti tó feltöltésére használja azt. Ahhoz azonban, hogy ez a kapcsolat valóban gyümölcsöző lehessen ember és gép között, szükség van a fokozott odafigyelésre.

Pontosan ilyen sarokpont e téren a szivattyú tavaszi indítása is, amely során nem mindegy, mennyire vagyunk körültekintőek. Lássuk lépésről lépésre, mi mindenre fontos figyelni akkor, amikor végre újra beköszönt a jó idő!

Milyen meghibásodások léphetnek fel egy szivattyú esetén?

Mindenekelőtt lényeges tisztázni ezt a kérdést, hiszen ez az alapja annak, hogy a tavaszi indítás során minden gördülékenyen menjen és Ön is tudja, mire kell odafigyelni az ellenőrzések során. Az egyik ilyen, ha rendellenes hangokat észlel a beüzemelt szerkezet irányából vagy bármilyen nem szokásos működést tapasztal.

Ilyenkor habozás nélkül le kell állítani a szerkezetet, így az megóvható a további károsodástól. Egy szakember pedig nagy eséllyel könnyen orvosolja majd a felmerülő problémát. A másik tipikusan előforduló gond, amikor a szivattyú úgy működik, hogy az aknában víz van vagy túlságosan nagy a pára.

Ez ugyanis akár komoly meghibásodásokhoz is vezethet, így fontos, hogy a szivattyúakna mindig teljesen száraz legyen. A harmadik dolog pedig a legkevésbé látható „rosszakarók” tábora, hiszen ilyenkor a gondot az apró elkopott alkatrészek vagy a lerakódott vízkő okozza. Ha ezekre odafigyel, akkor nagyban javítható a teljesítmény és növelhető az élettartam is.

Lássuk lépésről lépésre, mit érdemes tenni a szivattyú tavaszi indításakor ezek elkerüléséhez!

1. lépés – A szivattyúakna állapotának felmérése

Még mielőtt behelyezné a helyére a szivattyút, érdemes ellenőrizni, száraz-e a szivattyúakna. Amennyiben minimális pangó víz is van benne, mindig ki kell szárítani a helyet, mielőtt beüzemelné a szivattyút. Ezt egyébként időről időre érdemes leellenőrizni, a legjobb, ha akár minden bekapcsolás előtt ránéz, így nem lehet gond. Hiszen ez az a hely, amely óvja a szivattyút a külső behatásoktól.

2. lépés – A burkolat alatti terület ellenőrzése

A tavaszi indítás előtt fontos alapos ellenőrzést végezni, amelybe beletartozik a tengely megtekintése is úgy, hogy eltávolítja a ventilátor burkolatot. Emellett lényeges a szívócső, valamint a szivattyúház ellenőrzése is. Utóbbival szorosan összefügg a légtelenítés.

Emellett a kopó alkatrészek kapcsán a tengelytömítés alapos átnézése is elengedhetetlen, hiszen ha nem tömít megfelelően, akkor a szivattyúba tengelyirányból víz folyhat be. Ez pedig a tekercs zárlatos meghibásodásához vezethet.

Ha pedig e műveletek során bárhol vízkőlerakódást lát, fontos azt eltávolítani. Ha nem biztos abban, hogy laikusként el tudja végezni ezeket a feladatokat, a biztonság kedvéért ajánlott ezt szakemberre bízni.

3. lépés – Az első indítás

Ha a fentiek nyomán mindent rendben talált vagy kijavította a felmerülő hibákat, egy utolsó ellenőrzésre ebben az esetben is mindenképpen szükség van. Az első üzembe helyezés során azt kell megfigyelni, hogy a víz biztosan sehol nem folyik-e. Ha nem lát rendellenességet, akkor behelyezheti a szerkezetet a száraz aknába és indulhat a locsolás!

Az általános ellenőrzés mindig fontos!

Ha nagy odafigyeléssel törődik a szivattyújával és mind a tavasz, mind pedig a tél beköszönte előtt alaposan ellenőrzi a szerkezetet, általános szervizre időről időre ebben az esetben is szükség van.

Ha kétévente ránéz egy szakember, az bizony nagyban megnövelheti a szivattyú élettartamát. Hiszen annál nagyobb a meghibásodás lehetősége, minél bonyolultabb egy készülék és minél apróbb elemekből tevődik össze.

A fenti lépések és intelmek betartása nyomán mindig nyugodt lehet afelől, hogy nem érik meglepetések a tavaszi szezon kellős közepén azzal, hogy meghibásodik a szivattyú. Ezáltal pedig lehetősége nyílik arra, hogy valóban élvezze a szezont a kertben, akár aktívan a növények között, akár pihenéssel tölti azt éppen.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.