törpe nebáncsvirág

A nebáncsvirág (Impatiens) nemzetségbe, mintegy 450 növényfaj tartozik. Eredeti élőhelyüket elsősorban Afrika és India trópusi vidékei, valamint Észak-Amerika jelentik. Mutatós növények, melyek közül több fajt is gyakran ültetünk, kerti dísznövényként. A továbbiakban a leggyakoribb nebáncsvirágok gondozását és szaporítását mutatjuk be.

A törpe nebáncsvirág gondozása

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana), vízifukszia vagy közismert nevén pistike alacsony termetű, bokros növekedésű egynyári növény. Magyarországon különösen népszerű, köszönhetően annak, hogy sokféle színben megtalálható és hosszan virágzik. Ültethetjük csoportosan, ágyásszegélyekbe vagy balkonládába is.

Igényli a fényt, mégis árnyékosabb helyen fejlődik a legszebben. Olyan helyre tegyük, ahol a déli és délutáni erős napfény nem érheti.

A törpe nebáncsvirág kifejezetten vízigényes és tápoldatozni is érdemes. Ha a hajtásai túl hosszúra nyúlnának, metsszük vissza őket, hogy több virágot hozzon, és szebb formát kapjon a növény.

A tetvek és az atkák jelentenek rá veszélyt, időnként gombás betegségek is megtámadhatják. Magvetéssel és dugványozással szaporítható.

Az új-guineai nebáncsvirág gondozása

új-guineai nebáncsvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) egynyári, alacsony vagy közepes méretű, bokros növekedésű dísznövény. A kert árnyékosabb részeibe vagy balkonládába ültethetjük.

Levelei sötétzöldek, fogazott szélűek, bordó erezetűek. Virágai fehérek, pirosak, rózsaszínek, narancssárgák vagy cirmosak. A tavasz végétől egészen az őszi fagyokig nyílnak.

Az új-guineai nebáncsvirágot világos, félárnyékos helyre ültessük, mert a tűző napot nem bírja. A legjobb számára a humuszos talaj. Rendszeresen locsoljuk, földjét tartsuk kissé nyirkosan.

Átteleltetni világos, hűvös helyen lehet, előtte vágjuk vissza a növényt. Betegségekre nem hajlamos, legfőbb kártevői a levéltetvek és a pajzstetvek. Magról és dugványozással is szaporítható.

A kerti nebáncsvirág gondozása

kerti nebáncsvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dinesh Valke / Licence: CC BY-SA 2.0

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) közepes termetű, karcsú, bokros növekedésű, egynyári virág. Nagyon szépen mutat más évelő vagy egynyári virágok mellett.

Levelei sötétzöldek, lándzsás alakúak, virágai lilák, rózsaszínek, fehérek, nyáron és ősz elején bontanak szirmot. Gondozása egyszerű, de a lisztharmat és a levéltetvek károsíthatják

Napos, világos vagy félárnyékos helyre ültessük. Az átlagos talaj megfelelő számára. Növekedési időszakának elején rendszeresen öntözzük, majd a bimbók megjelenése után már csak mérsékelten. Magról kora tavasszal szaporítható, a palántákat májusban ültessük el, mikor fagyok már nem várhatók.

A nebáncsvirág szaporítása

A nebáncsvirág szaporítása magról

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A palántákat március-áprilisban kezdjük el beltérben nevelni, majd a fagyok elmúltával ültessük ki őket. A magokat homok, komposzt és föld keverékébe vessük el.

A cserepeket töltsük meg földdel és állítsuk vízbe őket, hogy alulról tudják felszívni a nedvességet. A felesleget hagyjuk kicsepegni belőlük.

A magokat szórjuk a földre és vékony réteg földdel takarjuk be őket. Ezután, fedjük le a cserepeket fóliával vagy üveglappal, hogy a megfelelő páratartalmat biztosítsuk.

A magok 18-20 fokon gyorsan csírázni kezdenek. Ha a növények már előbújtak, nem kell tovább párásítani őket.

A lakás egyik világos pontján neveljük tovább őket és fokozatosan szoktassuk a kinti körülményekhez. Mikor fagyok már nem várhatók, kikerülhetnek a szabadba.

A nebáncsvirág szaporítása dugványozással

A nebáncsvirág földben és vízben is könnyen meggyökerezik. A vízben való gyökereztetéshez szedjük le az alsó leveleket és állítsuk a hajtást egy pohár vízbe. Ha látjuk a gyökereket, a növényt földbe ültethetjük.

Ha földben dugványozzuk, a magvetéshez használt földkeveréket töltsük egy cserépbe és szúrjuk bele a hajtásokat.

A nedvességre és a páratartalomra is figyelni kell, ezért a dugványokat rendszeresen permetezzük vízzel, a cserépre pedig húzzunk zacskót. Ilyen körülmények között a hajtások 2-3 hét múlva meggyökeresednek. Ezután kerülhetnek végleges helyükre.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; Flickr / Szerző: Dinesh Valke / Licence: CC BY-SA 2.0

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.