fal

Volt már olyan érzésed, amikor beléptél valaki lakásába, hogy szép, de valami hiányzik belőle? Esetleg a saját lakásoddal kapcsolatban érzed ugyanezt, annak ellenére, hogy már minden helyiséget berendeztél? Eláruljuk, mi a probléma: csupaszok a falak!

A nagy, üres falfelületek üresség érzést keltenek, ezért érdemes őket megszüntetni. Ezt többféleképpen megteheted: képekkel, polcokkal, tükrökkel, vitrinekkel, fali órákkal. De vajon melyik lehet jó választás az egyes helyiségekbe?

Válassz polcot vagy vitrint, ha sok a hely!

Főleg a nappaliban szokott előfordulni, hogy óriási üres falfelületek maradnak, mert ez a helyiség jellemzően a legnagyobb a lakásokban. Ha nagy a hely, azt többnyire nem lehet elintézni egy képpel, a tükör pedig még inkább tágítja a teret, ezért ide nem feltétlenül ideális választás.

Ami viszont jó lehet, az a fali polc vagy vitrin, mégpedig abban a méretben, ami nagyjából ki is tölti a teret. Ha egy polccal nem valósítható ez meg, használj több kicsit! Nagyon designos, modern kialakítású polcok állnak rendelkezésre, nem feltétlenül 1 db egyenes bútorlapban kell gondolkodnod!

Kifejezetten trendik a négyzetekből, téglalapokból álló, egyedi kinézetű fali polcok, amik már önmagukban is díszítik a falat. Négyzet alakú kis polcocskákat tehetsz elszórva egy nagyobb falfelületre, vagy több lebegőpolcot egymástól kisebb távolságra, így hosszabb részeket is ki tudsz tölteni. A legtöbb bútoráruház igen széles kínálatban biztosítja ezeket.

A polc akkor is jó megoldás lehet, ha egyébként nincs szükséged extra tárolófelületre: dísztárgyakat is rakhatsz rá, kifejezetten dekorációs céllal – meglátod, milyen hangulatossá tudja varázsolni a helyiséget!

Sokat jelenthetnek az apróságok

Ahol kisebbek az üres részek, de továbbra is hiányérzeted van, ott kisebb tárgyakkal próbálkozhatsz feldobni a felületeket. Például fali képekkel, ahol indokolt lehet, órával. Szűk helyiségekben nagyon praktikusak a tükrök, mert optikailag tágítják a teret. Az előszobába, keskeny folyosókra például ideális választást jelentenek.

A festmények és egyéb képek, akár fotók is gyakran kapnak helyet a falakon. Arra vigyázz, hogy a személyes fotókkal csínján bánj – furcsán veszi ki magát, ha minden falról a lakás lakói integetnek vissza.

A festmények és egyéb képek esetében azt tartsd szem előtt, hogy passzoljanak az otthonod stílusába. Ha például modern stílusban rendezted be a lakásodat, ne egy régies stílusú, festett tájképet tegyél a falra.

A faliórák főleg központi helyeken tökéletesek, például egy nappaliban, étkezőben. Kevésbé van ugyanakkor értelmük olyan helyeken, ahol legfeljebb áthaladsz, például folyosókon.

Tedd élővé a lakást!

Ha nincs igazán ötleted, hogy mit tehetnél a polcokra, gondolkozz el néhány növény beszerzésén. Döbbenetes, hogy mennyire meg tudják tölteni élettel a helyiségeket, mennyivel hangulatosabbá varázsolják őket.

Arra figyelj, hogy a növényeknek vannak igényeik, nem lehet őket bárhová rakni! Általában világos helyet igényelnek, a huzatot nem szokták szeretni. A sötétebb részeknél műnövényekben gondolkodhatsz – a hatás ugyanaz, de nem fognak tönkremenni a fényhiány miatt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.