nárcisz

A nárcisz (Narcissus) növénynemzetség az amarilliszfélék családjába tartozik. A nemzetségbe számos nárcisz faj tartozik, melyek a tavasz, és a kora tavaszi időszak népszerű virágai. Termesztése egészen az ókori görögökig nyúlik vissza, bár akkoriban nem dísznövényként, hanem olajáért nevelték. Később egész Európában elterjedt.

A nárcisz fajtáinak száma szinte végtelen, találunk köztük egészen kistermetű, kisvirágú, és persze magas, teltvirágú fajtákat is, melyek jellemzően fehér és a sárga árnyalatú virágokkal díszítenek. Kerti és vágott virágként is nagyon elterjedt, de cserépben hajtatva is találkozhatunk vele az üzletek kínálatában.

A cserépben hajtatott nárcisszal a hűvösebb hónapokban is otthonunkba varázsolhatjuk a tavaszt. Csoportosan ültetve évelőágyásokban, és más tavaszi virággal kombinálva is találkozhatunk vele a kertekben, gyakran ültetik jácintok társaságába.

Mivel magas a fényigénye, ezért a legjobban a világos, vagy napos helyeket, és homokos, lazább szerkezetű talajokat kedveli, ilyen körülmények között fejlődik igazán szépen. Ha szaporítani szeretnénk, legkönnyebben hagymákról leválasztott sarjakkal tehetjük meg.

A nárcisz ültetése

nárcisz

Kép forrása: Pixabay.com

Az ültetési helyét gondosan válaszunk meg, mivel a nárcisznak jó vízáteresztő képességű, tápanyag dús talajra, és napos, világos helyre van szüksége. Hagymáit az ősz első felétől ültethetjük el, és mivel jól bírja a fagyokat is, takarásról sem kell gondoskodnunk.

A legtöbb hagymáshoz hasonlóan a nárcisz szára és levelei is elszáradnak a virágzás után, levágni csak akkor szabad őket, ha teljesen elszáradtak. Célszerű néhány évente felszedi a hagymákat, lehetőleg a nyár elején.

Az ültetésre az ősz a legalkalmasabb időpont, mivel ilyenkor már a talajban lévő kártevők nem annyira aktívak, így nem károsítják az elültetett hagymákat. Az ültetést szeptembertől november elejéig, egészen az első fagyokig elvégezhetjük. A hagymákat kb. 20-25 cm-es mélységbe, és egymástól kb. 10 cm-es távolságba kell ültetni.

Ültetés előtt az ágyást érdemes előkészíteni, ami annyit tesz, hogy alaposan kigyomláljuk, majd felássuk. Ezután már elkészíthetjük az ültetőgödröket, melyekbe a csúcsukkal felfelé kerülhetnek a hagymák. Végül takarjuk be földdel a hagymákat. Ültetés után nem szükséges beöntözni őket.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.