fehér krizantém

Az őszi halottak napi időszak elengedhetetlen szereplője a nagyfejű, vagy nagyvirágú krizantém. Ezek jellemzően fehér, esetleg sárga színű, vágott, hatalmas gömb-virágú fajták.

Bár a gömbvirágú krizantém egyéb színekben is előfordul, a legnépszerűbb mégis a fehér szín.

A legismertebb fehér krizantém fajták:

  • Palisade
  • Snowdon
  • May Shoesmith
  • Cremist
  • Kibo

A nagyfejű krizantém típusok kifejezetten érzékenyek a szállításra, ezért elsősorban helyi, hazai termesztésű növények kerülnek a piacra.

Előnyük, hogy vázatartósságuk kifejezetten hosszú, megfelelő körülmények között több hétig is viríthat a vágott krizantém! Fontos, hogy a vízbe tétel előtt legalább a szár alsó harmadáról a leveleket távolítsuk el. Növeli a tartósságot, ha a vízbe vágott-virág tartósítót, és erre a célra kapható fertőtlenítőszert helyezünk.

A krizantém mellett szól az is, hogy rövidnappalos növényként az őszi időszak a természetes virágzási idejük, így a termesztés során sötétítést nem igényelnek. Ehhez adódik hozzá az alacsony szállítási költség (például egy trópusi, szubtrópusi országból érkező virághoz képest), így jó áron juthatunk hozzá ezekhez a csodálatos virágokhoz!

Termesztése

Kifejezetten kézimunka-igényes, ez némileg növeli az előállítás költségeit. Jellemzően növényházban: fóliasátorban, vagy üvegházban történi a termesztés.

A szaporítóanyag leginkább hagyományos (gyökeres, vagy gyökértelen) dugvány, illetve mikroszaporítással előállított (mosott gyökerű) kis növény.

A legújabb vágott fajták 20-26 hét alatt árunövénnyé nevelhetőek.

Fontos, hogy a nemesítésben nem csak a változatos szín és megjelenés, de a betegségekkel szembeni ellenállóképesség fokozása is nagyon lényeges szempont!

Krizantém változatok

A vágott krizantém mellett a cserepes krizantém változatok is igen népszerűvé váltak, gyakorlatilag egész évben piacvezetők a virág-kereskedelemben. Megjelenésük kompaktabb, jellemzően alacsony, bokros formájú fajtákat használnak erre a célra. Virágzatuk változatos méretben, formában, színekben fordul elő, így nem válik unalmassá – ajándék növénynek is bátran ajánlható!

A krizantém tehát az őszi, tradicionális időszak mellett egész évben használható a virágkötészetben, emellett mind virágzó cserepes növényként, mind kerti dísznövényként, mind balkonnövényként gyakran találkozhatsz velük.

Szépségük és tartósságuk miatt is megérdemlik a figyelmet!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.